Experiment cu e-tron: Audi dezvoltă o tehnologie prin care mașinile electrice să stocheze și să returneze în rețea energie electrică

de Daniel Popescu, Foto: Audi
Joi, 23.07.2020
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Audi a anunțat că dezvoltă o tehnologie prin care mașinile electrice vor putea stoca energia electrică pentru a o returna ulterior în rețea. Tehnologia ar fi utilă în special pentru clienții care locuiesc la casă și au panouri solare.

Constructorii auto încep să analizeze din ce în ce mai des posibilitatea de a dezvolta o tehnologie care să permită mașinilor electrice să stocheze și apoi să returneze energia electrică în rețea, tehnologie cunoscută oficial drept Vehicle to Home (H2H).

Cel mai recent exemplu este oferit de Audi, care a anunțat lansarea unui astfel de experiment cu SUV-ul electric e-tron. Germanii au folosit un wallbox DC de 12 kW pentru a încărca e-tron și o unitate de stocare a energiei cu capacitatea de 9 kWh.

Audi susține că soluția este una sigură și eficientă, însă un studiu realizat în urmă cu doi ani de Universitatea din Hawaii a scos în evidență că sistemul de returnare a energiei electrice în rețea poate accelera degradarea bateriei.

O astfel de tehnologie ar fi utilă în special pentru proprietarii care locuiesc la casă și au panouri solare, întrucât aceștia ar putea reintroduce energie electrică în rețea atunci când cerul este înnorat, iar eficiența panourilor solare este redusă.

"Încărcarea bidirecțională acasă are potențialul de a reduce costurile cu energia electrică și de a crește stabilitatea rețelei.

Împreună cu o unitate de stocare a energiei este posibil să atingi o independență aproape completă și o securitate suplimentară în cazul unei pene", menționează Audi.

Nissan dezvoltă o tehnologie asemănătoare începând din 2017 și a demarat proiecte pilot în acest sens în Danemarca și Marea Britanie, în timp ce Renault a făcut un astfel de experient în 2019.

Via Audi

Comentarii (2)

  • ACE - Craiova
    Durata actuala medie de viata a bateriilor de acumulatoare (tip Li-ion) din masinile electrice este de cca. 800-1.000 de cicluri incarcare-descarcare.

    Acest lucru - evident -scurteaza din ciclul normal de viata al acestora - cu operatiuni mai mult sau mai putin necesare (dar avantajoase dpdv financiar pentru proprietar).

    Daca vor apare (comercial), cat mai curand si baterii de acumulatoare care sa reziste la 3-4-5.000 de cicluri de incarcare-descarcare - ar fi cu totul alt lucru...
    7 2
  • Edikkk
    Foarte interesantă, foarte utilă, de folosit în cazuri extreme, dar nu o văd ceva uzuală, zilnică

    cel puţin nu cu bateriile din generaţiile de azi
    1 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru