Experții americani: ”Tesla Model X și protecția sa împotriva atacurilor cu arme biologice este nerealistă”

de Bogdan Mirică
Luni, 12.10.2015
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Tesla s-a lăudat că noul Model X poate proteja pasagerii săi de un atac biologic. Experții militari americani susțin însă că afirmația este hazardată.

Urmareste Automarket
În momentul lansării noului Model X, primul SUV complet electric din lume, Elon Musk, fondatorul Tesla, a promovat și sistemul de climatizare performant. Acesta beneficiază de trei moduri de funcționare: circularea aerului din exterior, recircularea și modul ”Bioweapon Defense Mode”.

Oricât de futurist ar părea, există un buton în unitatea de climatizare care se presupune că te poate apăra împotriva atacuilor cu arme biologice. Elon Musk chiar a subliniat acest atribut al noului Model X.

Esential 0.3 micrometri este limita de filtrare HEPA.
800 de ori este mai eficient sistemul de filtrare al aerului instalat pe Tesla Model X, decât unul găsit pe mașinile convenționale.
Jurnaliștii de la Gizmodo au investigat însă această afirmație curajoasă și au stat de vorbă cu Randall Larsen, fost colonel în cadrul Forțelor Aeriene ale SUA, actualmente directorul Institutului de Securitate Terestră. Acesta a izbucnit în râs atunci când a fost întrebat dacă o asemenea funcție ar putea proteja pasagerii în eventualitatea unui atac bilogic. Larsen a oferit două motivații solide care demontează sistemul promovat de Elon Musk.

În primul rând, noul Model X este echipat cu unul dintre cele mai performante filtre de particule din lume. Se numește HEPA și este abrevierea de la High-Efficiency Particulate Arrestance. Acesta poate opri până la 99.97% dintre particulele de 0.3 micrometri din aer (0.3 micrometri este limita de filtrare HEPA). În aceste condiții, ingeniosul filtru de particule poate opri anthrax-ul, ciuma, polenul, praful, fungii și alte bacterii care sunt mai mari de 0.3 micrometri (300 de nanometri).

Virușii însă, folosiți în cazul unui atac biologic terorist, sunt mai mici de atât și nu pot fi opriți de o asemenea barieră. Virusul variolei, spre exemplu, are între 200 și 300 de nanometri, adică exact la limita de permisivitate HEPA. Virusul gripei de tip A măsoară între 80 și 120 de nanometri, ceea ce face ca el să poată trece de acest filtru.

Prin urmare, noul Model X, deși are un filtru de particule care este de 800 de ori mai eficient decât cel al vehiculelor convenționale, nu garantează o izolare 100% împotriva unui atac biologic.

A doua problemă semnalată este momentul în care se produce un atac biologic. Primele semne ale unui atac biologic apar la câteva zile sau chiar săptămâni de la momentul declanșării, abia atunci când se înregistrează primele îmbolnăviri. Prin urmare, nimeni nu poate ști când trebuie acționat butonul special Bioweapon Defense Mode.

via gizmodo

Comentarii (2)

  • In ce lume traim... unii se lupta sa nu intre particule de 300nanometrii si altii scot nori de fum de 300m cu tdi-ul :))))
    31 10
  • Thus spoke Zarathustra
    Musk a inceput sa minta de ingheata apele...mai vorbeste rau concurenta... ce mai...un bisnitar de maidan!
    15 3

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru