Ford a patentat o tehnologie care îți poate refuza accesul în mașină, dacă nu ți-ai plătit ratele

de Tiberiu Safta
Joi, 02.03.2023
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Ford a patentat o tehnologie nouă care monitorizează plățile ratelor de către șofer pentru mașină. Dacă sistemul detectează că posesorul nu-și plătește ratele la timp, acesta poate limita accesul la unele funcții ale vehiculului și chiar îi poate refuza accesul în mașină.

Potrivit celor mai noi informații din presă, constructorul american a patentat o tehnologie nouă, care, garantat, va crea mari controverse. Mai exact, este vorba despre un sistem care monitorizează plățile ratelor de către client pentru o anumită mașină și care poate impune măsuri drastice asupra vehiculului, dacă proprietarul nu-și plătește ratele la timp.

Cererea de brevet pentru acest sistem a fost depusă încă din august 2021, însă abia acum au fost făcute publice informațiile.

Dacă nu reușești să-ți plătești ratele pentru mașină la timp, atunci sistemul va detecta asta. În prima fază, sistemul te va avertiza să-ți achiți ratele. Dacă nu se va întâmpla acest lucru, atunci sistemul va interveni și va limita unele funcții ale mașinii. Mai întâi, nu vei mai putea folosi GPS-ul și pilotul automat.

Apoi, dacă neplata continuă, atunci vei pierde aerul condiționat. Mai mult, nu vei mai putea folosi nici radioul, iar computer-ul mașinii va emite permanent un sunet neplăcut în timpul condusului.

În cazul în care refuzi să-ți plătești ratele și după asta, sistemul va lua măsuri mai drastice. De exemplu, mașina se va închide și nu îți va permite să o folosești în anumite zile sau chiar în anumite intervale de timp. În astfel de cazuri, vehiculul va putea defini de una singură o graniță geografică virtuală în jurul locuinței tale. Astfel, mașina va putea fi folosită doar pe distanțe extrem de mici și întotdeauna în apropiere de casa ta.

Dacă nici după aceste măsuri nu vor fi plătite datoriile, atunci sistemul va lua măsuri draconice. Vehiculul nu va mai putea fi deblocat în niciun fel. Mai mult, mașina se va putea conduce autonom la un dealer sau într-un loc special amenajat pentru a putea fi tractată către un lot de mașini confiscate.

La final, în cazurile extreme, dacă sistemul detectează valoarea mașinii ca fiind mai mică decât costurile de reposedare, atunci mașina se va conduce autonom la un cimitir de mașini, unde va fi casată.

Deocamdată, această tehnologie rămâne doar pe hârtie. Ford nu a confirmat până acum dacă un astfel de sistem va fi implementat pe viitoarele sale modele de serie.

via Business Insider

Comentarii (8)

  • deci se orientează către flote, leasing că altceva să inoveze, nu prea...

    Îmi aduce aminte de faptul că a mers pe mâna General Motors cu bateriile dreptunghiulare, trapezoidale, etc .... ca acum GM să anunţe că trec pe bateriile cilindrice.

    Măreţul fâs al GM s-a ales praful.
    5 7
  • Mircea Badea
    interesant...dar o poti pacali sa-ti incuie soacra inauntru si sa taie si aerul..

    oare ford simte ca a inventat tot ce era necesar deja?
    5 3
  • Dar de ce doar ratele la mașină? Mai sunt și altele, asigurarea obligatorie, impozitul aferent mașinii, taxa de drum, etc. Adevărul este că, din cauza multor idioți care circulă fără revizii periodice, ITP, taxe de drum (unde și dacă e cazul), asigurare de răspundere civilă, cu viteze exagerat de mari peste limitele legale, băuți sau drogați, fără permis, etc, astfel de inovații restrictive vor deveni chiar necesare. Nu mă bucur, doar constat.
    8 10
  • Sunt ineptii prin care te vor controla ca pe sclavi in viitor. Trebuie sa fii tare prost sa-ti iei asa o masina. E o miza mult deasupra bucuriei sau fricilor excesive ale unora...
    17 4
  • Banditos
    Hehe...asta da "optiune". Daca legea..lege nu ii opreste pe toti descreieratii sa aiba si/sau sa conduca masina, metoda asta mi se pare chiar ...morala.

    @Adi...Adica nu iti platesti datoria da' vrei sa te bucuri de marfa. Asta dupa ce, in prealabil, esti tras de maneca de tz'-shpe ori sa te porti ca un baiat rezon.

    Si da, trebuie sa se extinda metoda si la alte chestii legate de masina: ITP-ul, asigurarea obligatorie (dooh!), alcool-ul din respiratia soferului, etc.

    PS cu siguranta sistemul nu va avea sorti de izbanda. E firesc... Intre patent si aplicarea tehologiei e cale lunga.
    9 7
  • Este o crima si fie ca vom sti sau nu, masinile vor fi in stare sa ne face ce vor ele in curand.

    Next step: guvernele vor avea acces la ele ca sa opreasca "infractori".

    Pana la urma, ideea nu ar fi rea daca in aplicarea ei ar aparea ZERO abuzuri.

    Dar stiti ce ma supara pe mine? Ca noi le vom cumpara oricum. Sa nu ne suparam dupa.
    11 0
  • Corect dl Ca,lingura , este cam un abuz...
    direcţia în care se poate merge este periculoasă şi inacceptabilă.
    2 0
  • Eu ma gandeam la permisul electronic de conducere propus de UE, nu e valabil, nu porneste nici o masina cu tine la volan.
    1 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru