Ford aduce natura în mașinile sale: americanii vor folosi bambus pentru interior

de Bogdan Mirică
Vineri, 21.04.2017
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Ford testează posibilitatea de a introduce lemnul de bambus în mașinile sale. Acesta oferă o rigiditate crescută și se găsește din abundență în Asia.

În vreme ce toți marii constructori caută să utilizeze la scară largă fibra de carbon, Ford experimentează un alt material inovator industria auto. Este vorba despre un material regăsit din abundență în natură: bambusul.

Lemnul, care se găsește în cantități mari în Asia, este unul dintre cele mai rezistente materiale naturale. Potrivit specialiștilor, bambusul poate fi la fel de rigid ca oțelul, cel mai folosit material când vine vorba despre arhitectura mașinilor moderne.

În prezent, lemnul asiatic este folosit în industria mobilei, a construcțiilor și chiar alimentară. Sunt anumite specii de bambus care intră în categoria plantelor cu cea mai rapidă creștere pentru că se pot mări cu 90 de centimetri în numai 24 de ore.

Bambusul este impresionant. Este puternic, flexibil, complet regenerabil și disponibil în cantități uriașe în China sau alte părți ale Asiei.

Janet Yin
șeful departamentului de cercetare Ford Nanjing
Din aceste rațiuni, Ford se gândește serios să folosească bambus în mașinile sale viitoare.
Americanii au testat materialul în ultimii ani și au evaluat posibilitatea de a-l folosi în interiorul mașinilor. A fost testată combinarea sa cu plasticul și s-a ajuns la concluzia că se comportă mai bine decât orice alt compus sintetic sau din fibre naturale. De asemenea, a fost încălzit la 100 de grade Celsius pentru a-i fi testată integritatea.

„Bambusul este impresionant. Este puternic, flexibil, complet regenerabil și disponibil în cantități uriașe în China sau alte părți ale Asiei”, a declarat Janet Yin, șeful departamentului de cercetare Ford Nanjing.

Ovalul Albastru nu testează doar posibilitatea de a folosi bambusul, fiind în discuții și cu Jose Cuervo, celebrul producător de tequila, pentru a folosi agavele din care ia naștere băutura spirtoasă. Această plantă ar urma să stea la baza mai multor materiale plastice bio, folosite, de asemenea, în mașinile Ford.

Comentarii (3)

  • Bravo lor! Aș vrea să văd mai multe inițiative similare în toată industria. Singura condiție ar fi să nu afecteze echilibrul în natură.
    4 0
  • Nu afecteaza echilibrul naturii. Sunt plantatii in care se cultiva bambus pentru uz industrial. De exemplu, in India, schelele folosite la constructia cladirilor sunt din bete de bambus.
    1 0
  • Corect. Dar nici nu mi-aș dori să văd plantații întregi de bambus în Retezat, înlocuind flora locală.
    Da, în India, în Thailanda; acolo unde bambusul este la îndemână, acesta e folosit la schele.
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru