Guvernul introduce din 2014 o acciză de şapte eurocenţi în preţul carburanţilor

de Sebastian Toma
Marti, 05.11.2013
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Guvernul va introduce o acciză în preţul carburanţilor pentru a finanţa dezvoltarea infrastructurii rutiere. Acciza are valoarea de şapte eurocenţi pe litru.

Esential 7 eurocenţi este valoarea accizei care va fi aplicată fiecărui litru de motorină sau benzină cumpărat după 1 ianuarie 2014. Scumpirea se va aplica o singură dată, spun guvernanţii.
Guvernul a decis să introducă o acciză de şapte eurocenţi pe litru în preţul carburanţilor începând cu anul viitor. Sumele colectate în urma aplicării acestei accize vor fi folosite pentru finanţarea viitoarelor mari proiecte de infrastructură rutieră, spun reprezentanţii executivului. Iniţial, guvernanţii au vorbit despre o acciză de 10 eurocenţi pe litru, dar decizia finală a vizat reducerea acestei accize la şapte eurocenţi pe litru din motive neprecizate de autorităţi. Guvernanţii nu au vorbit încă despre taxa aplicată transportatorilor, propunerea iniţială vizând aplicarea unei taxe pe distanţa parcursă de aceştia pe drumurile naţionale şi pe autostrăzi, în vederea finanţării extinderii infrastructurii rutiere româneşti.

Cuantumul în lei al noii accize nu poate fi estimat încă, deoarece Guvernul a decis să schimbe sistemul de accizare, acestea urmând să fie calculate în funcţie de rata inflaţiei, nu la cursul valutar stabilit la 1 octombrie anul precedent. Dacă guvernanţii nu ar fi schimbat sistemul de calcul al accizelor, toate accizele aplicate în 2014 ar fi fost mai mici decât în 2013, deoarece cursul leu-euro a avut o evoluţie favorabilă pentru moneda naţională pe 1 octombrie 2013 în raport cu aceeaşi zi a anului trecut.

Urmareste Automarket
Costul efectiv al carburanţilor ar putea să crească şi mai mult după ce accizei i se va aplica TVA-ul de 24%.
Astfel, un litru de carburant s-ar putea scumpi cu mai mult de 50 de bani, valoarea estimată iniţial atunci când se vorbea despre o acciză de 10 eurocenţi pe litru. Prin aplicarea acestei accize, autorităţile se aşteaptă ca şoferii români să nu-şi schimbe comportamentul şi să crească şi în 2014 consumul de carburant la nivel naţional, lucru care ar duce la finanţarea proiectelor de infrastructură anunţate de guvernanţi.

Via Economica.net

Comentarii (26)

  • Se asteapta sa creasca consumul? Cresteti si salariile sa avem de unde consuma !
    37 3
  • Pai normal, nu le putem construi din fonduri europene ca de acolo e greu de furat si atunci nu intereseaza pe nimeni sa foloseasca acele fonduri. Da mai bine taxam populatia ca de la fraieri e usor de furat, turma se lasa condusa si furata si tine capul jos la noi in tara, e perfect pentru ei.
    60 1
  • dudubutter
    Domnu' salariu ti-l cresti singur, prin munca nu cu mana intinsa. Aici nu e vorba de salarii ci de cat pot ei sa fure din banii de la noi.
    24 29
  • cineva
    incredibil...
    nu mai am cuvinte...

    de-ar avea si astia soarta lu Ceausescu
    46 2
  • Bugetarul
    Ce imi plac astia angajati la stat care se plang de salarii, stati la caldut si va aratati deranjati maxim cand vrea cineva ceva de la voi si va vaicariti ca nu aveti bani. Iesiti din cloaca aia si puneti mana si munciti ca sa aveti mai mult, da nu ati rezista nici o zi in ritmul de lucru de la privat la ce lene aveti in voi. Taxele astea pe care le fura nenorocitii de la stat sunt furate si cu ajutorul vostru si prin incompetenta voastra in timp ce noi muncim de ne sar capacele ca sa-i putem plati pe cei ca voi.
    33 9
  • Poporul roman un popor de sclavi intr-o tara in care nu ai siguranta zilei de maine.Sa nu uitam ca gunoaiele au pus 7 euro centi moneda Europeana cum creste cursul asa platim multumiti celor care au votat gunoaiele USL sa platim acuma de ne vine rau maine poi maine vom face imbargou din Serbia cum faceam pe vremuri dar acum sa intors roata ne vind iei noua ne meritam soarta dc sa iesim in strada Romanul se adapteaza sa stea in casa ca sta bine sa iese numa sa voteze USL Gunoaiele Romaniei.
    20 3
  • Dc sa iasa Romanul in strada ca Grecul.Turcul sau Egipteanul pai astea sunt popoare cu cultura cu putere nu sclavi ca Romani maine vine ponta si iti spune daca ai 3 masini una sa o dai la stat ca nu ai voie esti milionar sau sa circulam in zile cu sot sau fara sot.Traiasca Gunoaiele USL
    27 2
  • @dudubutter

    Sunt curios cine-ti creste salariul cu toate taxele care trebuie platite la stat pentru un angajat ...platesti pentru un angajat mai mult decat poti sa ii oferi salar. Si nu e vorba doar de bugetari. Este mut mai rau in celalalt colt al ringului adica I.M.M-uri ... Nu mai tot vorbiti aiurea.
    20 1
  • Am uitat pai Romanul este si inconstient cand spui ca maresti pretul la combustibil pe el il doare in cur dar prostu nu stie ca mancarea,cerealele,mezelurile etc le transporta cineva care plateste combustibilul si care va spune ca din 2014 sa scumpit si bine inteles explozie de preturii la tot mancare.transport,etc.Oare cati ani vor mai trece pana ne desteptam nici nu ma gandesc si asa suntem in urma rau de tot.
    13 1
  • In actualul pret nu era deja o taxa de drum? Asta e de autostrazi?
    22 0
  • E mult de povestit dragii moşului....

    Acest hibrid numit generic USL nu a venit la putere prin performanţă şi competenţă ci din URA viscerală manifestată împotriva lui Băsexu şi a marionetei sale numită, generic PDL. Nu uitaţi că la începutul anilor '90 PDSR şi PD formau FSN, deci vorba unora.....aceeaşi mizerie.

    Astăzi, premierul Paste. Copy-Paste şi gaşca sa sinistră au constatat că nu mai au bani în buget. Ca măsuri urgente au făcut ce poate face orice cretin, adică o creştere rapidă a fiscalităţii după modelul PDL cu TVA-ul de 24%. Însă ca statul să nu poată fi fentat ca în industria alimentară, unde domină evaziunea, taxa nouă a fost introdusă la pompă pe principiul "bagă bani, bagă bani" ca mai apoi să fie furaţi de aceşti...golani.

    Cine crede că banii din noua taxă vor fi folosiţi în proiecte de infrastructură e exagerat de prost! La fel ca şi acest guvern......!!!
    33 0
  • Romanu
    Alta taxa pentru umflat burtile, cand o sa realizeze acele "mari", drumuri o sa platim si taxa pentru a circula pe ele, ca de, de unde bani...asa ne trebuie, stam si comentam pe net, atat poate romanu...
    16 0
  • Mosu', nu mai compara grupul infractional pesede ca nu are termen de comparatie. Sa stii ca din cauza celor care au stat acasa pe principiul "toti sint la fel" si n-au votat a fost diferenta enorma intre prostie si prudenta.
    Asa ca mai bine iti pui mintea la contributie si alegi dracul mai putin negru si nu te lasi manipulat de balacareala antenelor.
    Astora de i-ati votat pe uslasi iar acuma va plingeti va dedic ceva din Parazitii.
    7 6
  • Bun...
    Din RoVigneta... s-a ales praful... ca nu am vazut a se imbunatati calitatea drumurilor decat in jurul Bucurestiului, a Sibiului si a Aradului... Restul tarii se pare ca sunt donatori si stau cu drumurile bombardate, facute praf....
    Inca mai platim pentru Bancorex... Cat dracu mai platim si pentru ala habar nu am... ca de 16 ani se tot plateste...
    Taxa de pod... platim si pe aia
    TVA la produse... platim, cum sa nu platim....
    Alte taxe de transport.... le platim si pe alea, cum sa nu le platim...
    Autostrazi viitoare? Pai deja au anuntat taxe pe ele... Deci platim si pe alea...
    Taxa de mediu... pai nene, am devenit cei mai "ecologisti" din Europa la capitolul asta...
    Service-urile prospera si ele... ca doar ne rupem masinile pe drumurile astea...

    Si toate astea... pentru ca pot si putem... si pentru ca Bechtel a stat degeaba si a plimbat 3 buldozere prin tara pentru care a incasat 3 MILIARDE de euro...

    Apai sa nu-i bagi in parlament pe toti (Cei de la Cotroceni, Victoria, CJ-uri, primarii, prefecturi etc) si sa dai foc la casa de nebuni? Bine ca si-a facut Croatia autostrazi din fonduri UE cand era in curs de aderare si noi n-am reusit in 50 de ani decat sa legam doua lanuri de porumb cu autostrada...

    Si nu cred ca tine de USL sau PDL... si ei la randul lor sunt niste marionete... ca daca ar fi taxati corespunzator de populatie, poate s-ar trezi si ei... dar prea au ajuns toti prostii in parlament si in functii de conducere....
    27 0
  • @bob

    Vezi ca te primesc astia la scoala si la varsta pe care o ai... nu e o rusine sa mergi la scoala... e o rusine sa nu stii sa scrii nici macar la un computer...
    6 0
  • In Romanaia se fura ca in codru pana si srtainii ne-au mirosit de prosti,nu avem sange in vene sa ne recuperam drepturile,cum se iatampla in tarile civilizate,muncim ca sclavii zi lumina pe 7-8 mil dar ne multumim cu atat,am ajuns sclavii europei stergem la fund bosorogii,ne umilim singuri pentru ca trebuie sa platim taxe si impozite la stat ca sa fure alesii nostri care dorm an post,o sa ajungem sa mergem pe jos ca de face piciorul frumos.
    12 0
  • @dumbravaandrei maistore ,omul mai greseste dar mai inteles la ce ma refer ce sa faci mai sunt si analfabeti.care mai au si dreptate daca nu ma insel esti USList?
    4 0
  • Mihai M
    In Macedonia toate benzinariile au acelasi pret la pompa, per sortimente.
    6 0
  • inexorabil
    Guvernul României preocupat până peste cap de "dezvoltarea infrastructurii rutiere"...Daţi-mi voie să hohotesc în progresie: Hî. Hîhî. Hîhîhî. Hîhîhîhî etc. Pontaaaaa, vino în strămoşii tăi (eufemism...nu vreau să vorbesc urât) să vezi la ce curse off-road în oraş sunt silit să mă dedau zilnic, fiindcă n-am alte rute mai circulabile...Dar oare te poţi aştepta la ceva bun de la PSD (Pionieri ai Satanei şi ai Demonilor) ? Şi, apropo, băi cârnaţi obosiţi, cum vă permiteţi voi să uzurpaţi numele acestui partid destoinic al României interbelice: PSD. Păi un titan ca C.T.Petrescu a cunoscut oroarea represaliilor bolşevice, pe când un târtan ca A.Năstase este doar un infractor de drept comun, care a dat uriaşa şi inestimabila Societate Naţională a Petrolului, cea mai puternică entitate economică din întregul fost bloc de ţări comuniste, pe mâinile unor trepăduşi din gaşca de hoţi la patru ace numită (M)UE. Iar în subsolul ţării zac atâtea comori încă neevaluate...numa' bune de şterpelit cu "artă" (adică avansându-se acelaşi pretext ultrabătătorit şi hilar al creării unor noi locuri de muncă) şi de umflat guşile unor aventurieri străini, care ne oferă la schimb lecţii emerite şi "impecabile" de democraţie "ca-n Vest", amăgindu-se că noi vom "pune botul" la nesfârşit, dânşii bazându-se probabil pe "verdictul" lui moş Brucan: stupid people...
    13 1
  • Singura solutie,INCA O REVOLUTIE.
    2 0
  • N-are rost sa comentez prostia de la conducere si ura care le-o port pentru felul in care distrug sistematic tara si ingenuncheaza poporul.
    Dar am auzit si urmatoarea chestie "pai sta, ca si alte tari din UE au taxe bagate la pompa ca sa scoata bani de drumuri"
    Corect! foarte adevarat! dar aceste tari n-au alte taxe!!

    In Republica Ceha nu se plateste impozit auto, poti avea motor de 7000 cmc si nimeni nu-ti cere un ban. De ce? pai deaia , ca numa romanu prost considera ca un motor mare = lux si bogatie cand de fapt poate masina valoreaza nici 1000 de euro.
    Apoi pe langa ca n-au impozit auto, taxele de inmatriculare sunt infime, cea mai mare nu depaseste 1500 RON pentru non-euro indiferent de an iar de la EURO 3 in sus nu se plateste taxa de mediu indiferent de masina, cilindree sau an.

    In conditiile astea DA! hai cu taxa la pompe, baga si 20 de eurocenti. Dar dupa ce dau 5000 de euro sa inmatriculez o masina cu motor mare, dupa ce platesc milioane pe an in rovignete si taxe de drum, dupa ce platesc peste 1000 de euro impozit ANUAL pentru un motor peste 3500 cmc, sa mai vina mizeria asta de guvern sa zica "pai ne trebe bani daca vreti infrastructura".
    Pai cu zecile de miliarde stranse numa din impozite , rovignete si taxe de mediu ce dracu faceti ma? ce taxa de mediu? o vazut cineva macar o papadie plantata din banii aia?

    Te duci in Europa, intr-o tara fost-comunista, mai mica, cu poate 15% din resursele naturale si bogatiile Romaniei si vezi (pe langa multe altele) drumuri astfaltate si aproape 0 gropi in cele mai ascunse sate cu 300 de locuitori. Cand intrebi "de unde bani?" , ti se raspunde "pai taxe de ce platim? si din bani de la UE".
    Fonduri am primit si noi, taxe avem de cateva ori mai mari cred decat in orice tara europeana, la noi de ce dracu nu se poate?

    Mai mult, mai mult, nici dumnezo nu-i mai satura pe astia. Pana odata, cand se trezeste un grup de extremisti violenti si careva din incompetentii astia o musca serios cu tot neamu lor cu tot si apoi se calmeaza. Degeaba tot striga lumea "sa nu fim violenti, sa protestam pasnic". Prea tarziu!!
    Pana nu fac pe ei de frica, astia nu se schimba cu nimic, ii doare pe ei in cot de "hipsterii din piata care bat in sticle" eventual daca ar fi sticle incendiare...
    21 0
  • La prostime taxe peste taxe la ei ban peste ban!
    10 0
  • taceti dracu !!!! sclavi ,asta sinteti...nu ei sint de vina.VOI sinteti de vina!!!...sa va spun o mica povestiora...dupa ce a poposit criza si pe meleagurile tarii noastre africane,eram linga un tomberon ,unde o tanti necajita cauta in gunoi,mi se adreseaza:nu mai gasesti nici piine in gunoi!!!...eu replic :sa-i multumesti lu base maica!(atunci erau mafiotii lu boc ,asa cum acum sint mafiotii lu ponta).."da ce sa fac maica ca eu sint mica!!!!!...desi sint un om cu respect fata virsta a3-a ,asa de tare m-a suparat raspunsul aceasta ce sintetizeaza toata mentalitatea de sclav a nenorocitului asta de popor incit i-am spus,simplu, :atunci mori!
    8 5
  • Marius de la Frankfurt
    Treceti de la benzina pe GPL ! Investitia merita.

    Salariu il are si este renumerat fiecare dupa cat de mult produce si /-au cat de important in /pt firma , daca stai si bei cafele+joc productie si te doare in cot ioc salariu si vice versa si daca tot esti important si nu esti bine platit ia atitudine si spune sefului ce anume faci pt Firma si ca ai experienta , te zbati etc si vei vedea ca salariul creste.

    Cel Putin aa este in Germania si in General in Vest te rupe cu munca ai imprtesia ca lucrezi pt 2 in 8 ore dar cand vine salariul sti de ce ...
    5 1
  • Trebuie sa recunoasteti genialitatea malefica a acestor indivizi, ca oameni nu-i pot numi.
    Desi au impus un calendar al liberalizarii preturilor la energie destul de intins, au facut ce-au facut si tot au scumpit dupa bunul lor plac acum, prin tertipuri de care nu ai cum sa scapi. De carburant si de gaz/curent nu ai cum sa te lipsesti si tot de arde la buzunar.
    In rest, proasta e lumea care-i inghite. Daca dau anunt acum pe retele de socializare sa ne adunam in fata guvernului, nu cred ca vin mai mult de 100-200 de rataciti.
    Daca lumea inghite, inseamna ca are bani, asa gandesc si ei, si mercenarii de la FMI.
    1 0
  • inexorabil
    @dan, sa stii ca eu, unul, m-as afla cu placere in palcul de manifestanti pe care il iei in calcul; eu am sugerat mai demult o asemenea posibilitate, dar, la fel ca in cazul tau, nu m-au coplesit ofertele clare :)
    1 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru