Honda promite că vom putea dormi la volan: prima mașină autonomă a japonezilor vine în 2025

de Daniel Popescu
Vineri, 09.06.2017
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Honda anunță că va lansa o mașină autonomă de nivel 4 în 2025 care nu va avea nevoie de intervenția șoferului pe anumite tipuri de drumuri, cum ar fi autostrăzile.

Honda are parte de o săptămână plină. După ce ieri anunța un program ambițios pentru lansarea a două mașini electrice în 2018, japonezii dezvăluie acum planurile pentru dezvoltarea unei mașini autonome.

Constructorul nipon susține că va lansa o mașină autonomă până în 2025 și că aceasta va beneficia de un nivel de autonomie 4. Acest lucru înseamnă că șoferul trebuie să fie la volan, însă nu trebuie să supravegheze traseul pe anumite drumuri, cum ar fi autostrăzile.

Câteva exemple concrete în care șoferul nu va trebui să fie atent la drum pe autostrăzi sunt schimbarea automată a benzii de mers, depășirile sau setările pentru menținerea benzii.

"Vrem să realizăm o societate în care oamenii nu sunt implicați în accidente. În plus, vrem să generăm produse care permit oamenilor să se bucure de libertatea de mișcare și să genereze spațiu în cabină pentru a face mobilitatea distractivă. Obiectivul este să fim lideri mondiali în tehnologie fără coliziuni și fără emisii de carbon", spune Takahiro Hachigo, CEO-ul Honda.

Producătorul japonez va ajunge la nivelul 4 de autonomie prin dezvoltarea unor sisteme de inteligență artificială care să poată simula comportamentul unui șofer uman și să intuiască condițiile de drum fără să apeleze la hărți sau GPS.

Pentru asta, Honda studiază datele obținute din accidente cu ajutorul unor ingineri care anterior au lucrat la dezvoltarea robotului umanoid Asimo.

La Salonul Auto de la Geneva, Honda a dezvăluit conceptul electric și autonom Neuv (foto), dedicat în special transportului urban. 

Via Autocar

Comentarii (6)

  • pai ori dormi la volan ori are doar nivel 4 ... ca ambele nu se poate.

    2025 ? :)) o sa vorbim de ei ca de Nokia daca abia atunci reusesc nivelul 4 (4 are tesla acum, dar nu au voie pe strada cu el din cauza de legislatie)
    1 0
  • Poate nu dormi adânc, doar moțăi :)
    0 0
  • Heh,heh,heh... Oricum sunt multi care dorm la volan.
    4 0
  • @unckle

    de strategia pasilor mici ai auzit? dar de Tesla si mirobolantele lor soft-uri ai auzit? Bai frate, scoti niste dume de parca esti de ieri pe tarlaua "auto".

    Dar mai este o chestie la japi...astia nu fac gura mare, nu sunt la circ, au alta mentalitate, diferita de a tzatzei care-si vinde marfa...
    1 0
  • Cei de la Honda ar trebui sa implementeze tehnoogia asta si-n F1.. Nu de alta da' poate chestia asta i-ar ajuta si pe cei de la Mclaren sa castige cateva puncte :))
    3 0
  • ZZZ,

    Pentru McLaren ar fi nevoie de un motor performant și fiabil.
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru