Jeep ar putea renunța la denumirea Cherokee după mai bine de 45 de ani

de Florin Ardeleanu
Miercuri, 24.02.2021
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Triburile amerindiene fac presiuni pentru ca Jeep să schimbe denumirea celebrului model Cherokee. Acesta a debutat pe piață în urmă cu 47 de ani.

Jeep Cherokee a debutat pentru prima dată în 1974, ca o versiune mai sportivă a modelului Wagoneer.

Denumirea vine de la una dintre cele mai cunoscute populații de amerindieni, Cherokee, care s-a stabilit în zona statelor Georgia, Carolina de Sud și de Nord precum și în restul statului Tennessee din SUA.

47 de ani mai târziu, SUV-ul încă se regăsește în portofoliul constructorului american de automobile, dar se fac presiuni tot mai mari pentru a-i fi schimbat numele.

Chuck Hoskin Jr. este liderul Națiunii Cherokee, cel mai mare dintre cele trei triburi Cherokee recunoscute de autoritățile din SUA, și una dintre zecile de persoane care vor ca această modificare să fie făcută cât mai rapid.

Reprezentanții Jeep au declarat că numele modelului a fost ales pentru a onora tribul Cherokee și că sunt deschiși oricând la dialog. Mai mult, oficialii producătorului l-au contactat pe Chuck Hoskin Jr., însă poziția acestuia a rămas neschimbată.

"Sunt sigur că au fost bine intenționați, dar nu ne onorează să avem numele incripționat pe partea laterală a unei mașini.

Cel mai bun mod de a ne onora este să aflați despre guvernul nostru suveran, despre rolul nostru în această țară, despre istoria, cultura și limba noastră," a declarat liderul Națiunii Cherokee pentru publicația Car and Driver.

via Car and Driver

Comentarii (14)

  • Admir rapiditatea cu care amerindienii s-au trezit sa se simta ofensati de un model ca Cherokee, le-a luat numai 47 de ani... Un model simbolic pentru Jeep, dupa Wrangler, dar si pentru intreaga industrie auto, sa nu uitam ca Cherokee a fost printre primele SUV-uri/off-roadere pentru familii, sau pentru oras in anii 80. O idee geniala sa renunte la un model care este unul dintre cele mai bine vandute Jeep-uri of all time. Si daca schimba numele ce se poate intampla atat de grav? Pai au schimbat Cherokee cu Liberty in 2005 si apoi Commander si nu a avut nici pe departe succesul lui Cherokee pentru ca nu l-a cumparat nici cel mai patriot dintre americani, pentru ca nu mai era un Cherokee. Acum unele masini nu se cumpara pentru ca sunt comfortabile sau tehnologizate sau mai stiu eu ce, ci pentru ca au un nume, au o reputatie, o traditie. Dar ma rog...asa cum au scos LandCruiser de pe piata americana, ce ii vor face oare lui Cherokke?
    19 5
  • Umil Constantinescu
    Hai,baietii stangisti si progresisti de Balaceanca,daci mai avem pe aici? Da?Haide repede cu scandal la frantuji sa schimbati si voi numele Dacia de la Logan.
    11 12
  • Candida Dragan
    In numele corectitudinii si diversitatii,incep sa dispara inclusiv de la masini numele de oameni,uitati-va la Skoda de exemplu,Felicia,Octavia,Laura... Ati vazut acum ce denumiri incep sa aiba?Kakamique. La Vw au inceput cu numere,au pana si punct in denumire,id.3. Renault,Zoe e nume de femeie(sau de barbat care se identifica femeie:)),faceti ceva. La Alfa Romeo,fara Giulia,ne-am inteles? Suzuky Liana? Misoginilor!
    19 6
  • La Logan ar fi o problema, stie toata lumea ca pe Wolverine il cheama si Logan, noroc ca n-a auzit de aceasta masina.
    23 0
  • Cred ca indienii aia sunt total tembeli.
    Pai numele Jeep-ului ar fi un prilej de mandrie pentru orice TRIB, nu motiv de suparare.

    Pana acum ii admiram pe indieni. Acum mi se par de kkt.
    19 9
  • or sa-i zica AFRO?
    16 2
  • Marele Inchizitor
    daramati statuile. Ardeti cartile. Shakespeare era un rasist, Columb un exploatator care de fapt a pornit distrugerea pasnicelor populatii de pe noul continent. Amandoi probabil si misogini. Jos cu ei si cu urmasii lor care trebuie sa platesca despagubiri pentru toate faradelegile facute.
    29 4
  • Johnny
    Daca cenzuram acum toti scriitorii, artistii misogini sau rasisti, putem scoate istoria din scolara, daramam cam toate statuile si ardem 90% din tablouri.
    Nu inteleg de ce miscarea asta nu se focuseaza pe prezent/viitor. Din pacate in istoria au fost acele concepte/ mentalitati, greseli. Trebuie doar sa invatam din asta nu sa ignoram, pt ca riscam sa devenim ignoranti...
    10 1
  • “ care s-a stabilit în zona statelor Georgia, Carolina de Sud și de Nord precum și în restul statului Tennessee din SUA”... care rest?
    11 0
  • @grantorino ...

    ia priveste aci ... site-ul toyota din sua ...

    https://www.toyota.com/landcruiser/

    nu dezinforma lumea rogu-te ...
    e drept ca e la fel de scumpa ca un Leg-sus ... da' aia iasta alta povistire !!!

    am zis: Howgh !

    cit despre cherooke ...
    n-au nici aia cum sa atraga altfel atentia asupra lor ...
    asa cum au zis altii pe aci, ar trebui sa fie fff multumiti ca numele neamului lor e luat de un model cu vinzari asa bune !!!
    sa nu uite ca jeep cu modelele sale tine in spate toata alianta aia de kko pe care a facut-o cu fiat ... deci s-ar zice ca tribul cherooke ar tine america in spate, deci ar fi motiv de multumire si bucurie nu de facut nazuri ...
    treaba lor ...

    drumuri bune !
    13 2
  • inexorabil
    “Sunt sigur că corectitudine politică” (pardon de cacofonie, dar mai pardon de râia asta de care omenirea se scarpină tot mai intens).

    În definitiv, mulţumim din inimă nu Partidului, ci…Şcolii de la Frankfurt!
    10 2
  • Pai RESTul care nu era ocupat pana atunci. E logic, prin deductie ;-D

    Fac haz de necaz, nui fac misto de tine, ca si eu sunt de acord cu nedumerirea ta.
    1 0
  • @mip
    Asa este, LandCruiser este inca pe site-ul Toyota, ar fi trebuit sa precizez ca IL VOR scoate, nu l-au scos inca. Eu citisem pe presa americana ca 2021 va fi ultimul an pentru LandCruiser in America.
    Uite ce am gasit pe Motortrend: https://www.motortrend.com/news/toyota-land-cruiser-discontinued/
    4 0
  • @grantorino ...

    multam de legatura;
    nu m-am uitat pe la ei prin curte de ceva timp ...
    daca il scot, e pt ca e cu motor in 8 pistoane ...
    apoi ce sa zic, la banii aia iti iei leg-sus/jos gx si mi sa pare ca mai si iti ramin citeva miare de ceva excursii !!! si nivelul de finisare pe leg-sus/jos e mult peste ce oferea acu toyoda !!!

    ramin la parerea mea:
    never ever toyota !!!

    o fi buna masina aia dar sa o dai la pret mai mult decit dublu decit face, mi sa pare o "exagerare exagerata" pina peste limita mea de intelegere ... nu ca ar fi prea ridicata :)))

    am zis, de la asiatici ... cel mult coreene !
    mai degraba ramin pe americane sau ... europene, macar ca de vw group nu vreau sa mai aud defel ...
    adeca, ramine in joc volvo, bmw si mb ...
    ca aci opel nu "iezista" ...
    si francii nu-s prezenti decit in mexico !!! sic!, iar hitalianii nu i-as lua defel ... chiar de ar avea masini fiabile ca jnapii si bengoase ca nemtii si luxoase ca anglishtanii ... !!!!!
    cum e nevere ever toyota, asa e si never ever hitalia !!!

    parerea mea doar ...
    nu tre sa o haprubuleasca nime' !!!!!

    drumuri bune sa ai !
    3 1

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru