Mașini care au devenit vedete în filme: de la Aston Martin DB5, la Volkswagen Beetle

de Alexandru Monenciu
Marti, 28.02.2023
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
De-a lungul anilor, industria filmului a ridicat o serie de mașini pe cele mai înalte culmi ale popularității. În articolul de mai jos vom trece în revistă câteva mașini care au devenit celebre pe marile ecrane și care au eclipsat, de multe ori, actorii alături de care au "jucat".

De cele mai multe ori, actorii sunt vedetele unui film, dar mai sunt și unele excepții. Ne referim la cazurile în care munca acestora este, oarecum, eclipsată de mașinile alături de care joacă. Iar exemple avem destule.

1. ASTON MARTIN DB5 ÎN GOLDFINGER

Chiar dacă a condus și alte mărci auto de-a lungul "carierei" sale, James Bond este de cele mai multe ori asociat cu Aston Martin. Totul a pornit de la un Aston Martin DB5, din 1964, pe care celebrul spion britanic (jucat pe atunci de Sean Connery) l-a condus în filmul Goldfinger.

Desigur, nu era un Aston Martin DB5 obișnuit, ci avea destule accesorii și arme care să-l ajute pe Bond în misiunile lui. Una dintre mașinile utilizate în film a fost vândută, anii trecuți, cu 4.6 milioane de dolari.

2. PONTIAC TRANS AM, SMOKEY AND THE BANDIT

După ce a apărut în filmul Smokey and the Bandit, în 1977, vânzările modelului Pontiac Trans Am au explodat. Spre exemplu, în anul apariției filmului, Pontiac a vândut cu 30.000 mai multe mașini decât înainte.

Cu alte cuvinte, americanii dădeau orice pentru a avea în garaj un Trans Am vopsit în negru și cu celebra grafică aurie.

3. DELOREAN DMC-12, BACK TO THE FUTURE

DeLorean DMC-12 a fost desenată de legendarul Giorgetto Giugiaro. În ciuda aspectului SF, sub capotă se ascundea un motor V6 de 2.9 litri care dezvolta 130 de cai putere. "All show, but no go", cum ar spune americanii.

Dar odată apărută în filmul Back to the Future, popularitatea lui DeLorean DMC-12 a crescut vertiginos. În ciuda milioanelor de fani pe care și i-a făcut în întreaga lume, acest model a dispărut în anii '80.

4.

Ford Mustang GT 390, BULLITT

Bullitt este unul dintre cele mai apreciate filme cu mașini, chiar și în zilele noastre. Lista actorilor îl includea pe marele Steve McQueen, iar mașina condusă de acesta în film, un Ford Mustang GT 390 vopsit în nuanța Verde Highland, a devenit o legendă.

Constructorul american de automobile a lansat propria versiune Mustang Bullitt. Cea mai recentă generație a debutat în 2018, cu ocazia Salonului Auto de la Detroit.

5. DODGE CHARGER, THE DUKES OF HAZZARD

Cine vede un Dodge Charger portocaliu și cu steagul confederat pe plafon se gândește automat la filmul The Dukes of Hazzard și la mașina cunoscută ca General Lee.

În film au fost utilizate peste 20 de mașini Dodge Charger, dar multe dintre ele au fost distruse complet în timpul filmărilor.

De-a lungul timpului, Dodge Charger a mai apărut în câteva pelicule, inclusiv în seria Fast & Furious.

6. TOYOTA SUPRA, FAST & FURIOUS

Și dacă tot suntem la Fast & Furious, nu putem să uităm de o Toyota Supra portocalie, condusă de personajul Brian O'Conner în chiar primul film al seriei.

După debutul pe marile ecrane, prețul unei Toyota Supra (cu celebrul motor 2JZ twin-turbo) a explodat. Supra a devenit unul dintre cele mai populare modele japoneze, iar motorul 2JZ este și în ziua de azi unul dintre preferatele tunerilor.

Un exemplar din film a fost vândut la licitație cu 550.000 de dolari.

7. VOLKSWAGEN BEETLE, HERBIE: THE LOVE BUG

Construit la ordinul lui Adolf Hitler, Volkswagen Beetle (Kafer) a fost una dintre cele mai importante mașini din cultura auto. Au fost produse peste 21.5 milioane de exemplare.

Micuțul Beetle a apărut și pe marile ecrane, iar primul film care ne vine în minte este Herbie: The Love Bug, din 1969.

Studiourile Walt Disney au construit 11 mașini pentru acest film, iar în prezent se știu că mai există doar 3 dintre ele.

8. PONTIAC FIREBIRD TRANS AM, KNIGHT RIDER

Știm că mai avem un Pontiac Trans Am în lista noastră, dar nu puteam să nu îl includem și pe legendarul K.I.T.T sau Knight Industries Two Thousand.

Un computer super inteligent "ascuns" într-un Pontiac Firebird Trans Am din 1982, condus de personajul interpretat de David Hasselhoff.

9. FORD GRAN TORINO, STARSKY & HUTCH

În 2004, actorii Ben Stiller și Owen Wilson i-au readus pe marile ecrane pe detectivii Starsky și Hutch, din anii '70. Filmul are și o vedetă pe patru roți: un Ford Gran Torino, roșu cu alb, din 1976.

Succesul pe care l-a avut serialul original i-a făcut pe cei de la Ford să construiască circa 1.300 de exemplare Gran Torino, identice cu cele din Starsky & Hutch.

10. SHELBY GT500, GONE IN 60 SECONDS

Cine nu o știe pe Eleanor din filmul Gone in 60 Seconds? Nu, nu este numele unui personaj interpretat de vreo actriță cunoscută, ci o mașină. Mai exact, un Ford Mustang din 1967, "deghizat" ca un Shelby GT500 și vopsit în nuanța Gri Dupont Pepper.

După ce au văzut filmul, foarte mulți proprietari de Ford Mustang au apelat la diverse companii de tuning pentru a-și transforma mașina în Eleanor.

Pentru film au fost create 11 mașini, dar numai 3 erau complet funcționale. Dintre acestea, doar una a supraviețuit.

Comentarii (1)

  • Ford Mustang Need for speed Începuturi
    Mitsubishi Eclipse Fast 1
    Mazda RX7 Tokyo drift
    3 1

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru