Mercedes pregătește o tehnologie revoluționară: farurile care proiectează semne de circulație pe asfalt

de Bogdan Mirică
Luni, 05.12.2016
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Mercedes Digital Light este o nouă tehnologie de iluminare pe timp de noapte, dezvoltată de Mercedes. Ea este testată deja din noiembrie și ar urma să ofere proiecții ale semnelor de circulație pe asfalt.

După ce am văzut tehnologia Matrix a celor de la Audi și apoi ne-am minunat de farurile cu laser ale rivalilor de la BMW, a venit rândul celor de la Mercedes să impresioneze la capitolul iluminare pe timp de noapte.

Germanii tocmai au anunțat tehnologia Digital Light, programată să își facă loc pe farurile viitoarelor modele. Digital Light caută să ofere o iluminare optimă pe timp de noapte, fără a-i orbi pe ceilalți participanți la trafic. Tehnologia este testată în trafic real încă din luna noiembrie și ar urma să își facă loc pe mașinile de serie începând cu anul viitor.

Digital Light folosește un chip HD capabil să controleze cele peste un milion de micro-oglinzi regăsite la nivelul fiecărui far. Cu ajutorul informațiilor culese de radare și camere video, Digital Light identifică ceilalți participanți la trafic și ajustează fasciculul luminos pentru a evita orbirea lor.

Urmareste Automarket
Fiecare bloc optic are patru puncte de lumină, iar fiecare punct de lumină are peste 1000 de chip-uri LED.
Asta face ca un automobil echipat cu această tehnologie să beneficieze de un număr impresionant de chip-uri LED: 8192.

Noile faruri nu numai că oferă o iluminare îmbunătățită și o protecție pentru ceilalți participanți la trafic, dar au și o funcție oferită în premieră mondială. Farurile pot proiecta diverse simboluri pe carosabil.

Spre exemplu, dacă senzorii detectează pietoni pe marginea drumului, iar șoferul intenționează să îi lase să traverseze, farurile vor proiecta pe asfalt o zebră. Astfel, pietonii vor afla de intenția celui de la volan. De asemenea, la intersecții, farurile pot proiecta semnele de circulație importante. Invenția va fi foarte utilă și atunci când e nevoie să se proiecteze distanța regulamentară între două mașini.

via autocar

Comentarii (11)

  • multa asa zis tehnologie pentru nimic; accidentele , cel putin in romania , vor fi la fel de multe si la fel de grave
    6 19
  • @top Ce treaba are Romania, cu parcul ei auto super invechit si puterea de cumparare mica, cu lumea vestica, civilizata?
    20 6
  • andrei
    si deci daca nu e buna pt romania, nu e buna deloc, nu? ce inseamna sa te consideri centrul universului...

    1 OM daca e salvat si s-a meritat. atat. si probabil va salva vieti smecheria asta. evident, nu mereu, dar vor fi situatii cand va ajuta.
    13 4
  • BULLSHIT MERCEDES
    Ca deobicei marca lui Hitler scoate tehnologii la fel de demente ca el.

    Citez : ''Spre exemplu, dacă senzorii detectează pietoni pe marginea drumului, iar șoferul intenționează să îi lase să traverseze, farurile vor proiecta pe asfalt o zebră''

    Dar daca soferul este unul dement ( precum cel care a pus frana pe A2 pana la 30km/h ca asa a vazut el pe panou ) si cand vede pe un drum national sau autostrada unu care vrea sa traverseze opreste , ca doar masina proiecteaza o zebra. Iar pe banda a doua sau prima , ori a treia dupa caz, vin alte masini care-l iau pe pieton pe capota , se va intampla sau nu o tragedie ?
    4 6
  • topârceanu
    Bă top! Asta ai înţeles tu din material?
    Ai permis?
    Câte clase ai?
    9 0
  • Interesant.
    @top
    Romania pe harta lumii si in agenda celor mai importanti oameni din lume nu inseamna si nu reprezinta nimic decat o vaca de muls pt. cativa magnati care ne cumpara ce avem mai bun. Deci asemenea masini vor fi rare si nesemnificative in tara noastra. Asa ca Romania iese din joc pt. ca e medievala inca. In lumea civilizata le vor cumpara multi....deci e super utila treaba. Orice are scop sa te ajute cand urci la volan nu e inutil. Inutil e un motor de mii de cp care nu te ajuta cu nimic nici la ei pt. ca legile cu cat poti merge e limitat rau. Alea pot spune ca sunt inutile....dar pana la urma nici ele nu sunt....e bine sa fie....pe multi nu ii intereseaza decat sprint de la 0 -130. In fine....
    3 2
  • Interesant.
    @top
    Romania pe harta lumii si in agenda celor mai importanti oameni din lume nu inseamna si nu reprezinta nimic decat o vaca de muls pt. cativa magnati care ne cumpara ce avem mai bun. Deci asemenea masini vor fi rare si nesemnificative in tara noastra. Asa ca Romania iese din joc pt. ca e medievala inca. In lumea civilizata le vor cumpara multi....deci e super utila treaba. Orice are scop sa te ajute cand urci la volan nu e inutil. Inutil e un motor de mii de cp care nu te ajuta cu nimic nici la ei pt. ca legile cu cat poti merge sunt limitate rau. Alea pot spune ca sunt inutile....dar pana la urma nici ele nu sunt....e bine sa fie....pe multi nu ii intereseaza decat sprint de la 0 -130. In fine....
    2 2
  • mai simplu e sa le arate doar pe parbriz. si e util, ca eu nu ma uit niciodata dupa semne, sunt greu de observat cand mergi cu viteza.
    1 7
  • va fi adaptat pt. romania, in loc de zebra va proiecata un deget...
    in alta ordine de idei, in ziua de azi niste lumini destepte pot impresiona doar babele si naivii, problema nasoala e faptul ca astia au ajuns sa patenteze orice chiar daca au sau nu de gand sa dezvolte tehnologia respectiva, maine poimaine n-o sa mai ne putem kk fara sa platim copy right la pozitia de pe buda.
    0 4
  • Calingura
    Ei bine, da.
    Asta chiar ar fi util. O tehnologie relativ simpla dar care poate salva multe vieti.

    Dar oare cu cat avanseaza tehnica, nu regreseaza competentele noastre? Fara asistenta hi-tech nu vom mai sti nici sa pornim motorul.
    4 1
  • Calingura
    Bullshit Merdeces: nicio tehnologie nu te apara daca tu nu gandesti. Aici Mercedes nu ne poate ajuta.
    Intelegi?

    Pietonul este obligat, si acum si va fi si in viitor, sa se asigure la fiecare pas. Cei de pe celelalte benzi trebuie sa fie vigilenti in momentul in care unul franeaza. O avea el un motiv nu?
    Mai bine sa te asiguri decat sa omori un om.
    3 1

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru