Nissan promite că va oferi maşini care se conduc singure până în 2020

de Bogdan Mirică
Miercuri, 28.08.2013
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Nissan lucrează la o tehnologie care îi va permite să lanseze mai multe modele autonome. Constructorul japonez susţine că maşinile ar putea fi gata până la sfârşitul acestui deceniu.

Nissan a recunoscut oficial că îşi doreşte să ofere mai multe vehicule care se pot conduce singure până în 2020. Afirmaţia îndrăzneaţă a fost făcută în cadrul unui comunicat de presă, care tratează extrem de optimist tehnologia ce va permite japonezilor să ofere automobile autonome.

Deşi progresul va garanta fezabilitatea acestor proiecte, o maşină capabilă să se conducă singură ar putea întâmpina unele probleme atunci când vine vorba despre omologare. Mai multe organisme internaţionale nu privesc cu ochi buni aceste intenţii şi au stabilit reguli stricte ce vor trebui respectate pentru ca maşinile să ajungă pe străzi.

Urmareste Automarket
Nissan s-a dedicat eforturilor de a lansa o maşină autonomă, dovadă cercetările făcute de departamentul său de dezvoltare, centrul de tehnologie avansată pe care l-a deschis recent în Silicon Valley, California, şi centrul de testare pe care îl construieşte.

Chiar dacă eforturile niponilor se vor materializa în următorii ani, anul 2020 rămâne încă un termen limită destul de nerealist când vine vorba despre omologarea acestui tip de vehicule.

Aşa se face că modelele Nissan ar putea ajunge în showroom după această dată.

Nissan nu este singurul constructor care lucrează la această tehnologie, tot mai mulţi constructori de profil acordând atenţiei acestui tip de proiect.

via automotivenews (înreg.)

Comentarii (13)

  • inexorabil
    Dar pe cand autoturismele cu vas de toaleta inclus, basca inerentul bideu? Sa ducem confortul pe toate culmile de progres si civilizatie, nu numai pe unele culmi. Iata ca postcapitalismul globalist reuseste sa implineasca visul de aur al bolsevismului: omul "blank", bun de modelat in fel si chip in mainile "elitelor", dar numai daca i se asigura un climat ideal de letargie fizica, ceea ce inseamna conditia necesara si suficienta pentru instaurarea cu succes a celei dorite de fapt: spirituala...
    7 9
  • HighTech Leaf
    Cred ca e o neintelegere.

    E ironic sa spui ma multe "organisme internationale nu privesc cu ochi buni" sistemele de asistenta, cand 93% din accidentele produse pe strazi sunt datorate erorilor umane. In fine...
    Seful Nissan, Carlos Ghosn n-a spus niciodata ca o sa vedem masini fara sofer in 2020, ci doar masini cu o contributie mult mai redusa din partea soferului.
    Doreste doar ca masinile sa devina mai sigure, pe parcursul calatoriilor timpul sa fie folosit mai productiv, iar dupa ce imbatranesti sa nu-ti pierzi independenta. Ce e rau in asta?
    16 1
  • Studiile arata ca speranta medie de viata a unui copil nascut azi e mult mai mare decat in trecut. Un copil nascut azi are sanse 50% sa traiasca 100 de ani. Deci devine o problema cand ajunci la 80 de ani si din oarece motive nu mai poti conduce. Daca ai 80 de ani si inca 20 de ani de parcurs, iti pierzi independenta si o placere de care te-ai bucurat pana atunci. Intentia e foarte nobila. Asta inseamna sa gandesti plenar.
    12 1
  • incet da sigur vine sfarsitu lumii pe care inca o cunoastem cat de cat....
    am o intrebare interesant pt. cei care cred ca automobilele autonome sunt urmatoarea etapa.........
    ce rost mai are sa cumperi o masina(si binenteles sa platesti taxe si costuri de exploatare etc.)atata timp cat stai in ea ca in taxi????
    mai bine alegi un taxi(autonom) si gata ai rezolvat problema.......
    nu cred ca cineva ar fi fericit sa cumpere o masina cu zeci de mii de euro si sa nu se bucure de ea......
    libertatea si drepturile omului sunt violate la fiecare pas in ziua de azi......pur si simplu nu mai ai control asupra propriei vieti......
    cica nai voie sa fumezi in masina.......nai voie sa vorbesti la telefon.....pe viitor sa ne asteptam la o lege in care nai voie sa conduci dupa o zi la munca pt. ca esti obosit si nu te mai poti concentra???
    5 9
  • @tzenu_bmw
    Tocmai asta e , ca nu te urci ca intr-un taxi, vei fi implicat. Vei putea prelua volanul oricand doresti tu, dar la fel de bine, vei putea primi un videocall de exemplu, sau vei putea naviga pe internet. Asta fara sa te opresti din mers, in special la drumuri lungi si plictisitoare. De ce sa nu existe asemenea alternativa, mai ales dupa o zi obositoare la birou?
    Un taxi e cu totul alta mancare de peste si nu-i rentabil... asta daca ai o viata sociala bineinteles. Asa te poti bucura de propria ta masina, dar in acelasi timp poti schimba registrul in ideea cresterii calitatii vietii.
    10 2
  • @@tzenu_bmw
    tare ma tem ca prin 2025-2030 cand vor exista cu adevarat masini complet autonome........nu vom mai conduce noi masini(vom fi doar pasageri)
    sa nu uitam ca majoritatea msinilor noi sunt echipate cu 'black box' care pe viitor vor inregistra absolut orice 'miscare' la bord.....
    masinile autonome vor deveni extrem de sigure vor preveni accidentele vor fi super inteligente.......si uite asa se va interzice sofatul...
    binenteles multi vor fi de acord cu treaba asta....insa si mai multi nu vor fi la fel de entuziasmati..........
    eu sunt contra masinilor autonome
    3 8
  • @tzenu_bmw
    Esti copil. Ai vazut prea multe filme SF. M-ai facut sa rad cu interzisul sofatului.
    8 1
  • inexorabil
    @tzenu, nu te mai strofoca sa pledezi pentru victoria normalitatii creationiste...Lumea de astazi apartine integral celui rau, care se munceste si chiar reuseste sa impuna in constiinta publica modelul lui atat de "normalitate", cat si de "dreptate"...Sclavagismul existent la sfarsitul lumii indica o forma perfida si grotesca de terorism mental, pe care oamenii au ajuns sa-l confunde cu mult tanjita si vesnic invocata fericire...Te rog sa citesti eseul "Sclavii fericiti" al lui Ovidiu Hurduzeu. Pe mine, unul, m-a stupefiat gradul de viziune realista al acestui om. Deci intelege odata: nu se mai poate face nimic...Cica nu trebuie sa judeci pe nimeni, dar ma tem ca, desi, pe pamant, niciunul nu este mai virtuos ca altul, totusi unii ii saluta din mers, in marsul lor invederat si triumfal catre iad, pe ceilalti, care nu stiu si nu se stie cu siguranta unde vor ajunge si ei...

    Chiar daca ai avea de parcurs o distanta enorma, poti concepe sa te plictisesti la volan?! Cel care este realmente indragostit de masini n-are cum, logic, sa se plictiseasca vreodata la volan si de aceea va ignora, de fiecare data, lungimea drumului. Cica ne consideram fiinte evoluate si superioare animalelor, dar ele nu se plictisesc si nu se plang niciodata, indiferent in ce ipostaza s-ar afla si ce ar fi obligate sa faca.

    Astazi circula "la greu" si butada nesuferita conform careia orice ai intreprinde fara tangenta cu producerea banilor sau cu senzatia de distractie ar fi fara sens sau fara rost !?!? De aici rezulta si enormitatea ca "trebuie" sa-ti ocupi si cu altceva timpul petrecut la volan, ca sa-l, chipurile, economisesti...Pai chiar actionezi in mod util si poate si distractiv (in acceptia unora, inclusiv a mea): conduci masina!!! Nu-i suficient?! Iti pleznesc ochii in cap sau iti sucombeaza soacra daca nu "navighezi" cat timp pilotezi? De fapt, in afara de a intretine un dialog cu alt pasager sau de a manevra functii elementare ale masinii, nu este nici prudent, nici firesc sa te dedici si altor treburi. Aici intervine lamuritor un alt eseu al respectivului autor crestin, intitulat, la fel de sugestiv, "Hipercomplexitatea paguboasa", care infiereaza tendinta maladiva a omului postmodern de a se antrena concomitent in cat mai multe posibil planuri de bataie, riscand in fapt sa nu duca la bun sfarsit niciunul dintre ele, dar de! le arata "fraierilor" cat poate fi el de implicat si indispensabil societatii, fiindca, de obicei, slava desarta tine de foame la fel de eficient ca mancarea insasi!

    Vai si amar de biata lume, abandonata in santul sortii si care se amageste ca va izbandi de una singura, fara niciun Dumnezeu...
    6 7
  • dati stirea Mercedes a castigat procesul cu Franta au avut dreptate cu gazul pentru instalatiile de climatizare
    1 1
  • Poate isi platesc singure RCA-ul, rovigneta si impozitul la primarie, ar fi ideal!
    2 2
  • unuia ii este frica ca i se va interzice sa conduca,
    altul propovaduieste sfarsitul lumii.

    subiectul in sine se dilueaza prin prezenta excesiva si cu prea mare larghete acceptate a elucrubatiilor maladive a unora.
    3 1
  • @A M_C
    Mai bine continua sa mergi cu autobuzul. Cu cat sunt mai multi ca tine, cu atat mai bine. Lasati strazile libere pentru unul ca mine.
    3 0
  • @inexorabil
    Cum te adresezi tu asa bombastic si sustii ineptiile unui cunoscut semianalfabet pe siteul asta,.. Hai ca o dai in ridicol !
    1 1

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru