Nissan ZEOD RC, prima maşină care va parcurge un tur complet în Cursa de 24 de ore de la Le Mans doar cu motor electric

de Daniel Popescu
Joi, 17.10.2013
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Nissan ZEOD RC va deveni anul viitor prima maşină capabilă să parcurgă un tur complet în Cursa de 24 de ore de la Le Mans doar cu un motor electric şi va ocupa celebrul Garaj 56, dedicat vehiculelor experimentale.

Esential 13.629 km este lungimea circuitului de la Sarthe, gazda Cursei de 24 de ore de la Le Mans
Nissan a prezentat joi în cadrul unui eveniment care a avut loc la sediul constructorului japonez  maşina experimentală cu care va aborda Cursa de 24 de ore de la Le Mans din 2014.

Botezată Nissan ZEOD RC, maşina este creaţia lui Ben Bowlby, omul aflat în spatele conceptului Nissan DeltaWing, de la care împrumută de altfel şi forma şasiului. Totuşi, noul experiment introduce unele modificări, cea mai importantă fiind la nivelul propulsiei.

Astfel, Nissan ZEOD RC va deveni prima maşină care va parcurge un tur întreg pe circuitul de la Le Mans în regim complet electric. Practic, primul tur al fiecărui stint va fi parcurs numai pe baza energiei furnizate de acumulatorii Li-Ion, înainte ca pilotul să folosească apoi sistemul hibrid al maşinii.

Circuitul de la Sarthe, care găzduieşte Cursa de 24 de ore de la Le Mans, are o lungime de 13.629 km, recordul pe tur fiind stabilit de Loic Duval la ediţia din 2010, când a fost cronometrat cu 3:19.074 la volanul unui Peugeot 908 HDi FAP.

Nissan ZEOD RC, al cărui nume provine de la Zero Emission On Demand Race Car, va ocupa celebrul Garaj 56 din paddock-ul circuitului de la Le Mans dedicat vehiculelor experimentale.

Planul iniţial al celor de la Nissan era ca la sfârşitul acestei săptămâni să facă o demonstraţie cu noul ZEOD RC pe circuitul de la Fuji în cadrul etapei din Campionatul Mondial de Anduranţa, însă evenimentul a fost anulat.

Totuşi, maşina va putea fi admirată de fanii japonezi în paddock-ul circuitului. 

Comentarii (2)

  • E normal luand in calcul ca Alianta e cea mai dedicata programului electric dintre toti producatorii. Si pana la urma reusitele majore si inovatiile se petrec in motorsport pentru ca apoi sa traduca in productia de serie la masini de strada gen Leaf , Zoe. Si-au gandit bine strategia.
    20 2
  • Asta da viteza: "13.629 km, in ... cronometrat cu 3:19.074". Probabil vb de metrii, nu?
    1 3

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru