Northvolt a produs primele sale celule de baterii la uzina din Suedia

de Alexandru Monenciu, Foto: Depositphotos.com
Joi, 30.12.2021
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Compania suedeză Northvolt, specializată în fabricarea de celule de baterii pentru mașinile cu zero emisii, anunță startul producției la uzina din Suedia. Capacitatea fabricii va ajunge la 60 GWh pe an.

Northvolt a luat ființă în 2017, tot atunci fiind anunțată și prima sa uzină, în Suedia. Acum, reprezentanții companiei, specializate în fabricarea de celule de baterii destinate mașinilor electrice, anunță startul producției la această fabrică situată în localitatea Skelleftea.

La debutul celui mai mare proiect european din domeniul energiei electrice auto, reprezentanții companiei au transmis: "Marcăm un nou capitol în istoria industrială europeană, prima celulă desenată, dezvoltată și asamblată într-o gigafabrică de către o companie locală europeană de baterii."

Compania a încheiat deja contracte în valoare de 30 de miliarde de euro cu mărci precum BMW, Scania, Volkswagen, Volvo Cars sau Polestar, iar, pentru a le onora, capacitatea noii uzine va ajunge la 60 GWh pe an.

În 2022 vor fi făcute primele livrări de celule de baterii, destinate mașinilor electrice, fabricate la noua uzină din Suedia.

via Profit.ro

Comentarii (8)

  • Cucurigu
    Să vedem cine mai produce și curentul ăsta non-stop, să încarce Gicu pe autostradă, Aglaia acasă, Vasilică la birou și Magdalena la mall. În cazul fosilelor se consumă când folosești mașina, dar pt curent trebuie să fie disponibil permanent.
    11 10
  • @cucurigu
    Daca toti ar fi gandit ca tine, acum nu mai erau produse alimentate la curent. Nu mai aveam frigidere, TV, masini de spalat, telefoane mobile, calculatoare, aparate de sudura, combinate siderurgice, santiere navale, fabrici si uzine.
    Hai, trezeste-te, se poate sa ne luminam si noi. Norvegienii, olandezii au de ani buni masinile electrice si nu am auzit sa fi construit inca 50 de centrale nucleare ca sa poata alimenta masinile.
    Multi si limitati mai sunteti!
    12 11
  • un negru mititel
    si cobaltu de unde vine? Au gasit si au facut o mina ecologica in Suedia sau mai dam noi cu sapa pe aici?
    9 6
  • Cucurigu
    De când "de ani buni"?! Și care a fost proporția lor? Unde erau stațiile alea de încărcare care nici acum nu prea sunt?

    Rețelele de curent vechi vor trebui modificate serios, altele noi adăugate cu milioane de kilometri de cabluri.
    Normal, toate investițiile astea sunt ecologice în mintea unor amețiți.
    7 7
  • Ce are ce spune omul cu ce spui tu in comun?… nimic
    Suntem mulți care ne întrebam și pe buna dreptate de unde și cum o sa se producă necesarul uriaș pentru o piață auto cu 10% electrice (in eventualitatea in care va ajunge la 10%).
    Dar o dai cu retorica copy/paste.
    Dacă știi răspunde la întrebare lumineaza-ne și pe noi… dar stai ca nu poți pentru ca încă nu are nimeni un răspuns!!!
    Spun “încă” sa vezi ca nu aș avea o problema cu mașinile electrice dacă ar fi ceea ce se spune și o alternativa cu adevărat ECO, dar am o problema cu toată mascarada și declarațiile mai ales a celor care se declara mărci 100% electrice din 2026, 27 șamd.
    Așa cum am spus lucrez in automotiv de aproape 20 de ani și cunosc personal oameni care generează astfel de declarații și nici ei nu știu cum o s-o dreagă.
    Hai sa te iau pe felul tău superficial de gândire, de ce sa cumpăr un produs încă nedezvoltat? Avem deja mașini destul de eficiente, așa că să dezvolte tehnologia necesară, baterii, stații de încărcare, centrale electrice (toate ECO) etc. si apoi să dea drumul pe piața. La telefoane mobile de exemplu s-a început de la zero (relativ) prin anii ‘90 și in decurs de 15 ani s-a depășit cu mult ideea de telefon mobil. Ce avem noi acuma este in ultimul rând telefon.. sau ai alta părere?
    Ce ai face tu acuma cu un smarthphone daca ar fi doar rețele GSM sau nu ar fi internet?
    Cam așa vedem unii electricele in acest moment.

    Nu exista materie prima pentru baterii!!!
    Suntem intr-un haos de peste un an din cauza semi-conductorilor și la fel și din cauza altor tipuri de materiale și componente de baza… inclusiv rășini.
    Faptul ca Tesla vinde electrice de la 45.000 euro care ajung lejer la 60.000 (apropo bravo lor), nu este relevant… nu asta înseamnă piața auto ci doar o bulă… îți suna cunoscut?
    Dar in fine, fiecare cu părerea lui!!!
    9 6
  • https://adevarul.ro/economie/stiri-economice/energia-electrica-80-90-mai-scumpa-1-ianuarie-preturile-anuntate-furnizor-1_61cd8e6c5163ec427122601a/index.html
    4 4
  • daca se scumpeste curentul asa chiar ca iesi mai scump si daca incarci de acasa.
    6 3
  • Edikkk
    Preţul energiei a crescut din multe motive

    Primul este idioţenia completă a Germaniei de a închide 3 centrale nucleare funcţionale şi au mai rămas cu doar ultimele 3 (din 22 parcă)
    Ei vor să migreze pe 100% eolian şi solar, dar încă nu au făcut-o şi uite trebuie să ardă gaz. Nu ard cărbune că îi costă mai mult.

    Franţa a închis temporar 2 centrale pentru mici probleme, dar normele sunt respectate şi vor reintra în reţea la sfârşitul lunii ianuarie

    Gazele au devenit instrument de speculă pentru că trebuie să acopere on peak demand, dar şi încalzirea dar odată cu venirea verii trebuie să scadă înapoi la jumate

    Avantajul este că această criză a făcut să crească mult interesul pentru pompe de căldură şi panouri solare

    În acelaşi timp în UE nu mai poţi contrui noi proiecte imobiliare cu încălzire cu cărbuni, petrol sau gaz metan - decât dacă sunt în sistem centralizat (ăla de care fuge toată lumea)

    de aceea Ariston şi Vaillant au început, mărit producţia de pompe de căldură aer apă, apă apă, pământ apă

    Gazul peste 100 de ani va fi folosit doar la producţia de îngrăşăminte, etc dar nu pentru încălzire sau producţie curent electric

    Asta în Europa.... Rusia în schimb.... ei sunt cu 100 de ani în urmă...
    3 3

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru