Norvegienii le-au pus gând rău mașinilor: începând cu 2019, în centrul orașului Oslo nu vor mai exista automobile

de Bogdan Mirică
Marti, 20.10.2015
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Consiliul general al orașului Oslo vrea să interzică circulația mașinilor în centrul capitalei începând cu anul 2019.

După ce autoritățile din Paris au luat primele măsuri privind interzicerea mașinilor diesel în centrul orașului, îngrijorați de nivelul mare al emisiilor, o altă capitală europeană importantă anunță măsuri drastice pentru vehicule.

Norvegia, țara în care mașinile diesel sunt taxate suplimentar, iar cele electrice sunt încurajate, vrea să elbereze centrul orașului Oslo de mașini până în anul 2019. Este un obiectiv ambițios și ar consemna o premieră absolută nu doar pe Bătrânul Continent, ci și la nivel mondial.

Consiliul general al capitalei norvegiene a decis că în maxim patru ani nu vor mai exista mașini în centrul orașului Oslo. O decizie care îi va afecta pe cei 90.000 de oameni care lucrează în zonă. Consiliul promite însă piste de biciclete care însumează 60 de kilometri și o extindere serioasă a sistemului de transport public.

Esential 2019 este anul în care mașinile nu vor mai avea acces în centrul orașului Oslo.
350.000 de mașini au rezidenții din centrul orașului Oslo.
Vor avea acces în centrul orașului doar mașinile persoanelor cu dizabilități, cele destinate aprovizionării și, bineînțeles, autobuzele.
Cele 350.000 de mașini ale rezidenților centrali trebuie însă să dispară. Măsura ar urma să reducă traficul din Oslo cu 20% și să scadă emisiile cu 50%, urmând ca acestea să ajungă la nivelul înregistrat în anul 1990.

Măsura consiliului este contestată de comercianți, pentru că 11 din cele 57 de centre comerciale ale orașului se află în zona centrală, unde nu vor mai exista mașini. Prin urmare, proprietarii se tem că vor da faliment.

via qz

Comentarii (8)

  • Scorpionul_negru
    Stiu ca ei tin la tot ce inseamna ECO si e bine asa. Dar asta e prea de tot. Daca vrei sa ajungi sa vizitezi sau ai o treaba in centru si esti din alt oras sau alta tara chiar trebuie sa o lasi la intrare in Oslo si sa iei autobuzul ? Mi se pare exagerata decizia lor.
    6 14
  • marmotenson
    @scorpioane

    da' ce ai draga iti cad suncile daca e sa vizitezi orasul ca simplu turist cu un rucsacel in spate si o doza de aqua? sau vrei neaparat sa te vada osloianul de rand cum te cobori tu din Q5-ul de la taticu 'sa vizitezi baru' din coltu' strazii....pen'ca tu ai o "trea/ba".

    PS. e orasul lor, pot sa-i puna si fundita, poate comenta cineva ceva?
    21 6
  • @marmotenson Hai lasa-l pe Scorpion ca are dreptate. Nu toata lumea poate merge pe jos, cu bicicleta sau autobuzul. Eu stiu pentru ca am membri ai familiei care au probleme cu inima sau altele, si cand le vine rau nu pot sta nici 10 minute in picioare. Altii pot fi prea batrani sa se poata deplasa. Sau ai mai multi copii mici si nu vrei sa-i cari dupa tine. Este o masura prea exagerata.
    6 8
  • cum dumnezeului se reduce traficu doar cu 20% daca nu mai circula nimeni ?
    e oras de handicapati oslo si doar aia vor mai circula cu masina ?
    6 4
  • @kalel
    masinile sunt INTERZISE IN CENTRUL orasului (100% eliminate cele cu propulsie clasica) dar ramane transportul in comun/marfa/persoane cu dizabilitati
    la nivel de oras traficul se reducecu 20% si poluarea cu 50%

    voi chiar cititi inainte sa scoateti ceva pe gura?

    PS. ar fi prea mult pentru voi sa intelegeti ca CENTRUL orasului "produce" 50% din totalul poluarii INTREGULUI oras?
    PS2. sunt lucruri care va depasesc total....lasati-le asa si jucati o tabla. Nu va stresati creierasele.....
    7 2
  • (sarcasm off) Probabil ca au ramas fara bani la buget si incearca sa isi scoata parleala cu spagi drepturi de handi
    2 3
  • Cum ar fi daca s-ar implementa masura asta si in Bucuresti ? Sa facem un mic exercitiu de imaginatie: ar scadea poluarea cu 50% in zona sud-estica a tarii, ar da faliment vreo 200 de saormarii, ar scadea vanzarile de masini de decor cu 75%, iar 25% din locuitori (aka cocalari) ar emigra la loc la italia si spania, sa se poate fali pe acolo cu ce si-au mai luat de prin bulgaria. E pamflet !
    Ah..si vor fi niste parcagii in greva foamei ! Iar zapada nu se va mai curata iarna..ca n-are rost
    3 1
  • erata: voiam sa spun "spagi pentru drepturi de handicapat"
    0 1

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru