(P) Top 6 caracteristici de siguranță pentru un SUV compact de oraș

de Automarket.ro
Joi, 16.05.2024
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Dacă în trecut SUV-urile erau privite ca autoturisme destinate exclusiv drumurilor greoaie de off road sau pentru condiții de vreme nefavorabilă, astăzi ele au căpătat din ce în ce mai multă notorietate și le vedem tot mai des pe străzile urbane.

Achiziționarea unui SUV pentru a fi folosit pe drumurile de zi cu zi în oraș a devenit o opțiune populară printre șoferi, pentru că acest tip de autovehicul oferă un echilibru între confort, spațiu, siguranță, manevrabilitate, eficiență și performanță.

Sigur, producătorii s-au adaptat și ei noilor preferințe ale publicului și an de an vin cu propuneri de SUV-uri de dimensiuni mai mici, mai compacte, care sunt ușor de condus și care se strecoară facil pe străzile înguste din orașe.

Dacă la începuturile lor, SUV-urile erau proiectate să îmbine caracteristicile unui autoturism cu performanța unui vehicul de tonaj mai mare și se punea accent mai puțin pe partea de design exterior sau elemente de confort interior, astăzi lucrurile s-au schimbat. Modele precum cele din categoria Mercedes-Benz SUV au devenit sinonime cu autoturisme impunătoare care inspiră siguranță și încredere, dar care au în același timp linii dinamice, caracteristici premium și dotări de lux.

Dincolo de statutul lor impunător și de ceea ce transmit, SUV-urile sunt preferate de șoferi și pentru caracteristicile și tehnologiile avansate de siguranță pe care le au.

Și cum condusul în orașe a devenit în ultima vreme o adevărată aventură, cu obstacole și situații neprevăzute la tot pasul, siguranța a devenit un criteriu extrem de important atunci când îți propui să achiziționezi un autoturism.

Având însă atât de multe opțiuni pe piață, este esențial să cunoști caracteristicile cheie care fac diferența între un simplu vehicul și un partener de nădejde pentru traficul din oraș.

Îți prezentăm mai jos câteva caracteristici esențiale de siguranță pe care ar trebui să le cauți la următorul tău SUV.

1.

Sisteme de asistență la condus

În oraș, șoferii trebuie să fie extrem de atenți la volan din cauza traficului aglomerat și a pietonilor, de aceea sistemele de asistență la condus au devenit mai importante ca niciodată.

Funcții precum asistența pentru menținerea benzii de circulație, avertizarea la coliziune frontală și frânarea automată de urgență sunt esențiale. Aceste tehnologii ajută la prevenirea accidentelor prin detectarea potențialelor coliziuni și, dacă este necesar, prin aplicarea automată a frânelor.

Spre exemplu, modelul GLB de la Mercedes-Benz are un pachet de asistență la rulare care te sprijină cu adaptarea vitezei, direcția și riscul de coliziune și include sisteme active pentru păstrarea distanței între autovehicule, un asistent activ de frânare și sisteme de parcare 360.

2. Controlul stabilității

Controlul stabilității ajută la menținerea controlului vehiculului în condiții de drum dificile, cum ar fi pe carosabil umed sau alunecos. Acest sistem ajustează puterea motorului și poate frâna roțile individual pentru a preveni supravirarea sau subvirarea. Într-un mediu urban, unde schimbările bruște de direcție pot fi frecvente, această caracteristică devine vitală pentru siguranța tuturor pasagerilor.

3. Camere și senzori de parcare

Vizibilitatea limitată la manevrele în spații înguste este o provocare comună în orașe. Camerele de spate, împreună cu senzorii de parcare, ajută ca manevrele și parcarea să fie mult mai sigure și mai ușoare, reducând riscul de accidente minore care pot fi însă costisitoare.

4. Sisteme de airbag avansate

Un SUV compact de oraș sigur ar trebui să fie echipat cu multiple airbaguri care să ofere protecție suplimentară în caz de accident.

Acestea includ airbaguri frontale, laterale, de tip cortină și, uneori, airbaguri pentru genunchi, maximizând protecția ocupanților din toate unghiurile.

De exemplu, modelul GLB de la Mercedes-Benz este prevăzut cu sidebag-uri în partea din spate care protejează zona pieptului pentru scaunele spate exterioare, în cazul unui impact lateral grav. Împreună cu windowbag-urile standard, acestea pot ajuta la prevenirea vătămărilor corporale sau la reducerea severității acestora.

5. Tehnologie de avertizare a pietonilor

Această tehnologie este esențială în zonele urbane aglomerate, unde interacțiunea dintre vehicule și pietoni este frecventă. Sistemul folosește senzori pentru a detecta pietonii și avertizează șoferul atunci când un pieton este prea aproape de traiectoria vehiculului, prevenind astfel accidentele.

6. Sisteme de monitorizare a unghiului mort

Conducerea în oraș poate însemna schimbări frecvente de bandă și de aceea sistemele de monitorizare a unghiului mort au căpătat o importanță mare. Acestea detectează autoturismele din zonele pe care șoferul nu le poate vedea direct și trimit alerte vizuale sau auditive care pot preveni o coliziune la schimbarea benzii.

Concluzie

Așadar, alegerea unui SUV compact de oraș echipat cu cele mai recente și eficiente tehnologii de siguranță devine esențială pentru a naviga în siguranță prin peisajul urban.

Și pentru a fi sigur că vei achiziționa un autoturism cu adevărat sigur, te invităm să vizitezi profesioniștii de la showroom-ul Auto Schunn, dealer autorizat Mercedes-Benz.

Comentarii (3)

  • Aceste sisteme de siguranță au 2 aspecte:
    1. Sa te protejeze pe tine in caz de accident
    2. Sa te protejeze pe tine in evitarea unor accidente de eventualele consecințe juridice/penale, chiar daca nu sunt provocate din vina ta
    Toate aceste sisteme cresc prețul mașinii, dar daca odată te salvează, merita!
    Ar fi bine sa le ai, dar bugetul ne constrânge sa alegem confortul in detrimentul acestora
    2 0
  • SUV in localitate e doar fitza si aroganta. Daca esti normal la cap te dai pe bicicleta, motocicleta sau masina mica electrica dc iti permiti.
    2 0
  • Depinde de perspectivă (Joe), un SUV de oraș fără 4X4, este SUV doar cu numele și forma caroseriei, formă care ajută la: scăderea lungimii, creșterea spațiului interior în special portbagaj, o poziție de condus mai comodă pentru cei mai mulți, acces mai ușor în mașină la fel pentru majoritatea, la majoritatea nu-ți murdărești nici pantaloni de praguri etc. Drumurile prin orașe nu sunt cele mai bune, deci poate ajuta. Unii stau pe lângă orașe și mai au “norocul” de mici zone de drum neamenajat corespunzător.
    Aceste mici SUV-uri sunt mai puțin eficiente pe distanțe medii și lungi din cauza aerodinamicii, deci locul lor este în oraș unde nu se poate circula cu viteză mare.
    Sunt o reinterpretare a SW-urilor (cu pro și contra) care momentan sunt în moarte clinică, dar clientul alege.
    1 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru