Producția lui Fiat 500 electric, oprită temporar din cauza cererii scăzute

de Tiberiu Safta
Vineri, 29.09.2023
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Stellantis, grupul multinațional care deține Fiat, a anunțat că a oprit temporar producția modelului 500e din cauza cererii scăzute. Alături de asta, grupul mai anunță și sistarea producției a 4 modele Maserati, produse la aceeași uzină.

În primele 8 luni ale lui 2023, Fiat 500e a fost abia a 6-a cea mai bine vândută mașină electrică în Europa. Din ianuarie până în august, vânzările modelului italian au scăzut cu 1.7% față de același interval din 2022. Tocmai din cauza scăderii cererii, Grupul Stellantis, care deține Fiat, a anunțat că oprește temporar producția modelului electric.

Trebuie menționat că această decizie afectează strict producția versiunii electrice a lui Fiat 500, care este produsă în Italia, la uzina de la Mirafiori. Modelul este disponibil în continuare și în variantă cu motoare termice, aceasta fiind produsă în Polonia, la uzina de la Tychy.

Alături de Fiat 500e, Stellantis a anunțat și sistarea producției a nu mai puțin de 4 modele Maserati, produse la aceeași uzină. Este vorba despre modelele Ghibli, Quattroporte, Levante și GranTurismo. Constructorul italian va scoate din fabricație modelul Ghibli la finalul anului și nu va mai primi o generație nouă.

Potrivit unui purtător de cuvânt al grupului multinațional, activitatea fabricii de la Mirafiori va fi sistată în această săptămână.

Aceeași uzină își va relua activitatea, însă va fi nevoită să sisteze din nou producția de mașini în perioada 19 octombrie – 3 noiembrie. La această uzină sunt angajați circa 2400 de muncitori. Niciunul dintre ei nu vor fi remunerați în perioada de pauză.

via Motor1

Comentarii (7)

  • Încet iese mizeria de sub preș… si este trist pentru ca oamenii au de suferit. Partea nasoală… cred ca este doar începutul. Suntem in a 2-a parte a anului si Electricele se duc in cap… oare cine are fi crezut?? :(
    14 4
  • Mizeriile unora doar, care au facut mizerii la randul lor: VAG si Stellantis, deci merita.
    De aceasta situatie vor profita Tesla si altii.
    Nu am vazut ca Tesla care vinde cel mai bine sa opreasca productia din cauza cererii scazute :) Unii nu fac fata cererii si au termene de livrare de 1-2 ani pentru ca sunt prea multe comenzi.
    Deci avantaj altii.
    Mizeriile VAG trebuie sa dispara!
    Sa speram ca in curand vom asista si la BMW si Mercedes, ca si ei au facut aliante ilegale cu VAG.
    Sa invete de la Tesla cum se face vanzare.
    "Tesla's vehicle deliveries in the second quarter of 2023 amounted to over 466,100 units. Quarterly deliveries increased by around 10.23 percent during the secondquarter of 2023, compared with the first quarter of that same year."
    3 16
  • Dacă tu crezi ca o masina de 45-50 de mii va “umple” golul… asta este, treaba ta. Tesla profită doar de munca lor si de un context, care ca orice context se va schimba.
    In cazul Tesla vorbim de un produs absolut nou care a venit pe piața goală din acest punct de vedre.
    La Tesla nu se închid fabrici pentru lipsa comenzii… le închid să le “modernizeze” ;)
    Dacă lucrurile ar fi roz la Tesla si la Electrice in general ar “suna” trompetele propagandiste de nu am mai putea deschide geamurile.
    Poate greșesc… dar cum se prezintă cifrele la electrice cam indica manipulare.
    14 3
  • Câte un pic, până în 2035 vor constata că vor rămâne cu-n sfert din producția actuală, îi văd în stare sa taxeze drastic termicele existente, pentru a " impulsiona " electricele, într-un mod cât se poate de " corect", adică cerere și ofertă .

    Am spus acum câțiva ani despre altă tâmpenie, car sharing, ca nu va prinde, nu se va generaliza nici în marile orașe, unde este acest concept astăzi ? A rămas în umbră, va dispărea, electricele nu vor dispărea, dar mai tăiați din agresivitatea promovării lor si a punerii la zid a celorlalte.
    15 5
  • Din aceiasi categorie cu car sharingul este si conducerea autonoma care era data ca iminenta cam din 2025. Orice ..asina era si autonoma. Si subiectul asta s-a dat la fund in ultima perioada. Pana acu jumate de an era in top 3 subiecte preferate. Acu nici top 10 nu mai prinde.
    Recent au aparut semne ca se dezumfla si urgenta climatica ca nu mai e asa de urgenta si nici asa de grava cum s-a crezut.
    Hai ca revenim incet incet cu picioarele pe pamant, pamant care in ciuda a ce ..asini conducem, continua sa ne hraneasca muncit cu aceleasi utilaje diesel de peste 100 de ani.
    11 4
  • @Dutz: asa este, ai avut dreptate. Si eu la fel. Oamenii au de suferit, dar mi se pare ca nu intelegi ca asta se urmareste: distrugerea bunastarii si limitarea libertatii unora ca noi. Bine... nu ma astept sa inteleaga asta lobotomizati precum unii care tot dau din tastatura p'aici, dar sunt totusi multi care se prind.
    @dan_grc: normal, aia si vor, sa distruga cat se poate de mult industria auto europeana, care era cea mai buna si competitiva din lume. De ce? Ca striga Greta ca omoram planeta. Milioane de salariati isi vor pierde joburile. Sper sa mearga toti la Bruxelles ca minerii la noi.

    Am spus si repet: in lipsa unei revolutii in stocarea energiei, masinile electrice, asa cum sunt acuma, NU sunt o alternativa larga la masinile clasice. Autopsia va dovedi ca am avut dreptate, vorba aia...
    7 3
  • Vin chinezii și matură cu europenii pe jos. Electricele europene sunt f scumpe pt ce oferă
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru