Promisiunea lui Elon Musk: transport într-o oră între oricare două orașe de pe Pământ cu rachete care ajung și pe Marte

de Daniel Popescu
Sambata, 30.09.2017
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Elon Musk vrea să inventeze un sistem de transport bazat pe aceeași rachetă cu care intenționează să ajungă pe Marte. O călătorie între oricare două orașe de pe Terra ar dura cel mult o oră.

Elon Musk, proprietarul Tesla, a dezvăluit în această săptămână la Congresul Astronomic Internațional o actualizare la planurile care vizează construirea Sistemului de Transport Interplanetar cu care intenționează să trimită oameni pe Marte în 2024 prin intermediul unei alte companii pe care o deține, SpaceX.

Cu această ocazie, omul de afaceri american a dezvăluit că intenționează să dezvolte în paralel și un sistem de transport rapid între marile orașe ale lumii, bazat pe aceeași rachetă pe care o va utiliza în cadrul proiectului marțian.

Astfel, pasagerii ar urma să decoleze de pe o platformă situată în largul unei mari cu o navetă spațială propulsată de o rachetă până pe orbita Pământului. După ajungerea pe orbită, naveta s-ar separa de rachetă, ar călători cu viteze de până la 27.000 de kilometri și ar ateriza pe o altă platformă marină situată în apropierea orașului de destinație.

Potrivit lui Musk, cele mai multe călătorii de acest gen ar dura circa 30 de minute, iar oamenii ar putea ajunge în orice alt oraș de pe Pământ în cel mult o oră.

De exemplu, o călătorie de 12.000 de kilometri de la New York la Shanghai ar urma să dureze doar 39 de minute,  iar una de la Londra la Dubai numai 29 de minute.

În prezent, racheta și naveta spațială există doar în stadiu de proiect, însă Musk speră să înceapă construcția rachetei în "următoare 6 sau 9 luni" pe baza veniturilor obținute din lansarea de sateliți comerciali și lucrurile de întreținere ale Stației Spațiale Internatonale.

Planul lui Musk vine la 4 ani de la prezentarea sistemului de transport Hyperloop, care între timp a fost preluat de mai multe companii, iar una dintre ele este într-o fază avansată de dezvoltare a proiectului.

Via The Verge

Comentarii (7)

  • Arogantul
    suna credibil
    #endsarcasm
    10 5
  • cosmonautul
    Elon este dus cu pluta, pardon, cu racheta...
    Sunt cateva mici probleme de surmontat:
    Cata costa o calatorie - 1-2 milioane USD, sau poate mult mai mult?
    Cat dureaza pregatirea (imbracare costum, etc)?
    Cate persoane suporta fizic decolarea si aterizarea?
    Aterizeaza pe mare cu capsula, precum astronautii americani?
    Samd
    17 4
  • Reintrarea în atmosferă este dificilă, violenta chiar, doar astronauții sunt pregătiți pentru așa ceva. Celelalte probleme le-a amintit @cosmonautul, doar milionarii să experimenteze aceste senzații extreme, dacă s-au plictisit de avionul privat.
    16 1
  • Omenirea o va duce atat de bine ca vom avea cate 2-3 rachete personale...la scara.
    13 2
  • workingformyliving
    Pai si cum ramane cu ecologia pe care o pune inainte de toate atunci cand cere banii platitorilor de taxe prin subventii de la guverne ca sa-si vanda masinile ecologice? Masini pe care le poti arunca la gunoi in cazul unui dezastru natural ca cel din Puerto Rico, unde natura a distrus tot sistemul electric iar pt refacerea lui sunt necesare luni bune de asteptare sau poate chiar ani...
    8 1
  • AndreiRN
    Prea multe greseli in acest articol.
    Elon Musk NU este proprietarul la Tesla si SpaceX ci doar originatorul.
    Nu este un om de afaceri Amecican ci di Africa de Sud si pt un scurt timp a fost chiar illegal in USA.
    Culmea este ca am primit un email oferindu-mi un post de inspector la Space X.
    3 0
  • Costel
    De asta nu avem autostrazi .vrem direct rachete
    1 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru