Raliul Dakar: Peterhansel lider, Gyenes pe locul 22, etapa de vineri anulată

De Daniel Popescu
Publicat Vineri, 06.01.2012
Stephane Peterhansel rămâne lider în Raliul Dakar, în timp ce românul Mani Gyenes a terminat ziua pe locul 22 la clasa moto. A şasea probă specială a fost anulată din cauza vremii nefavorabile.

Stephane Peterhansel se menţine pe prima poziţie în clasamentul general al Raliului Dakar şi după cea de-a cincea zi a competiţiei, care a presupus un traseu între localităţile argentiniene Chilecito şi Fiambala.

Totuşi, francezul care a câştigat de nouă ori Raliul Dakar pe două şi patru roţi şi-a redus avantajul de la 8 la numai 4 minute, în urma performanţei obţinute de coechipierul său de la X-Raid, Krzyzstof Holowczyc, care s-a impus detaşat în proba specială. Podiumul clasamentului general este completat de Nani Roma, care concurează de asemenea cu Mini.

A cincea zi a raliului a adus însă noi probleme pentru piloţii aflaţi în top. Nasser Al-Attiyah, câştigătorul ediţiei de anul trecut, a pierdut încă o jumătate de oră din cauza supraîncălzirii radiatorului, astfel că în prezent are de recuperat un deficit de aproape o oră în faţa lui Peterhansel. Qatarianul a demonstrat însă încă o dată că este în formă foarte bună, el fiind lider pe proba specială după trecerea prin patru dintre cele cinci puncte de reper ale zilei. La rândul său, Giniel de Villiers, câştigătorul Raliului Dakar 2009, a pierdut 20 de minute din cauza unor defecţiuni tehnice.

GYENES ŞI BUTUZA CONTINUA PARCURSUL DECENT

Cei doi concurenţi români înscrişi în Raliul Dakar la clasa moto au continuat şi joi parcursul bun. Mani Gyenes a terminat proba pe locul 33 şi ocupă locul 22 în clasamentul general, în timp ce Marcel Butuza a obţinut cel mai bun rezultat de până acum, după ce a terminat etapa pe 44, urcând astfel până pe locul 52 în clasamentul general.

Raliul Dakar 2012 - Rezumatul zilei a cincea

Raliul Dakar 2012 - Clasament general după ziua 5:

 1.  Stephane Peterhansel     Mini         11h58m03s
 2. 
Krzysztof Holowczyc Mini + 4m18s 3. Nani Roma Mini + 10m39s 4. Robby Gordon Hummer + 13m32s 5. Giniel de Villiers Toyota + 21m01s 6. Leonid Novitskiy Mini + 30m51s 7. Carlos Sousa Great Wall + 40m55s 8. Nasser Al-Attiyah Hummer + 50m47s 9. Erik van Loon Mitsubishi + 53m33s 10. Lucio Alvarez Toyota + 59m10s

PROBA SPECIALĂ DE VINERI, ANULATĂ DIN CAUZA VREMII NEFAVORABILE

Pentru prima oară în cadrul ediţiei din acest an, organizatorii Raliului Dakar au fost nevoiţi să anuleze una dintre probele speciale din cauza vremii. Iniţial, ploile puternice au determinat organizatorii să scurteze proba de joi cu 48 km, pentru că ulterior să decidă anularea probei specială programată vineri între localităţile Fiambala şi Copiapo. Proba specială ar fi trebuit să marcheze şi trecerea competitorilor din Argentina în Chile, însă deplasarea se va face în ritm de convoi în urma anularii probei speciale.

"Din cauza vremii urâte din Anzii Cordilieri, autorităţile chiliene au fost nevoite să închidă peste noapte graniţa de la Paso de San Francisco, situată la altitudinea de 4700 metri.

Din cauza condiţiilor nefavorabile, la care se adăugă faptul că traseul a fost lovit de ploi şi ninsori, organizatorii au decis să organizeze vineri un convoi pentru toate vehiculele", precizează organizatorii Raliului Dakar.

Comentarii (3)

  • Bun mini.
    1 3
  • Lexmark
    @jan
    Nu as prea zice asta in contextul in care o masinile neoficiale,care nu au o fabrica in spate sunt atat de aproape... (vezi Toyota Hilux si Hummer 2WD)
    4 1
  • claudiu
    @Lexmark
    Nici Team X-raid nu este oficiala. Sunt neoficiali ca si toti ceilalti. Acestia au inscrise pe langa mini-uri si cateva x3-uri. Anul acesta team X-raid nu mai au sprijinul oficial din partea bmw, ci doar o colaborare, prin care bmw furnizeaza piese, motoarele si masinile de serie din care sunt derivate acestea.
    3 1

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru