Revoluția europeană începe în Anglia: peste jumătate dintre maşinile vândute în 2015 au sisteme de siguranţă autonome

de Daniel Popescu
Luni, 28.03.2016
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Peste jumătate dintre maşinile comercializate anul trecut în Marea Britanie includ una sau mai multe tehnologii autonome care vor deveni uzuale pe viitoarele maşini autonome.

Maşinile autonome sunt încă departe de a fi lansate în producţie de serie, mai ales că tehnologia nu este încă suficient de mătură, dar şi pentru că există în continuare numeroase probleme legislative pentru intrarea acestora în legalitate.

Cu toate acestea, o serie de tehnologii autonome sunt deja prezente pe maşinile de serie, iar statisticile furnizate de Societatea Constructorilor din Marea Britanie (SMMT) şi compania de analiză JATO Dynamics arată că acestea sunt la mare căutare de către şoferi.

Astfel, 58.1% dintre maşinile comercializate în Marea Britanie în 2015 aveau sisteme de avertizare pentru coliziuni, în creştere galopantă de la numai 6.8% în 2010. De asemenea, sistemul de frânare automată de urgenţă, care se activează în cazul unei coliziuni iminente, este disponibil pe 39% dintre maşinile cumpărate de englezi pe parcursul anului trecut. O jumătate dintre aceştia nici nu au fost nevoiţi să plătească în plus pentru această funcţie de siguranţă, întrucât era disponibilă în standard.

Urmareste Automarket
Alte tehnologii autonome populare sunt monitorizarea unghiului mort (33%) şi cruise control adaptiv (31.7%).

Studiul realizat de SMMT arată că adoptarea acestor tehnoloogii va salva circa 2.500 de vieţi pe an până în 2030 prin reducerea drastică a numărului de accidente.

"Maşinile autonome sunt încă departe de utilizarea în viaţa de zi cu zi, dar aceste date arată că tehnologii autonome avansate şi găsesc deja drumul în cele mai multe maşini noi.

Maşinile autonome şi conectate la internet vor transforma societatea noastră prin îmbunătăţirea siguranţei şi reducerea congestiilor şi emisiilor", spune Mike Hawes, directorul executiv SMMT.

Via AutoExpress

Comentarii (3)

  • Ce înseamnă civilizație și putere de cumpărare!
    3 1
  • ...si drumuri. Am o masina care are mai toate sistemele descrise mai sus. Si te asigur ca sunt perfect inutile pentru drumurile din Romania. Toate sistemele astea sunt utile acolo unde drumurile sunt marcarcate ca la carte.
    2 0
  • Cum zici tu. Când am spus civilizație, credeam că am spus tot, inclusiv drumuri. Nu că n-ar exista deloc corupție prin alte părți, dar pe acolo nu merge chiar așa, ca în Balcani.
    1 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru