STUDIU: Șoferii încă se tem de mașinile autonome. Procentajul a crescut din 2022

de Alexandru Monenciu
Vineri, 15.03.2024
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Potrivit unui studiu realizat de organizația americană AAA, 66% dintre șoferii intervievați încă se tem de mașinile autonome. În 2022, acest procentaj era de 55%, iar anul trecut de 68%.

Mașinile autonome sunt încă departe de a deveni o normalitate, chiar dacă pe străzile din Statele Unite ale Americii poți vedea câteva taxi-uri fără șofer. Tehnologia evoluează foarte rapid, așa că apariția mașinilor autonome pe străzi, într-un număr tot mai mare, este doar o chestiune de timp.

Chiar și așa, lumea este încă speriată de ideea unui vehicul autonom.

Potrivit unui studiu realizat la începutul anului de organizația americană AAA, 66% dintre șoferi se tem încă de mașinile autonome. Procentajul a crescut din 2022, atunci când era 55%, dar a scăzut comparativ cu anul trecut (68%).

Între timp, 9% dintre șoferii intervievați au încredere în mașinile autonome, iar 25% sunt nesiguri. Ambele procentaje au crescut față de nivelurile din 2022 când erau 15%, respectiv 30%.

Așadar, majoritatea șoferilor se tem de mașinile autonome, dar situația stă puțin diferit atunci când vine vorba despre tehnologii de condus semi-autonom. Cu alte cuvinte, tehnologii care fac condusul mai ușor în anumite situații.

Spre exemplu, mai bine de jumătate dintre șoferi apreciază sistemul de frânare automată și tehnologia Lane Keep Assist.

42% au răspuns pozitiv în ceea ce privește sistemul Active Driving Assist, iar 49% sunt de acord cu cruise control-ul adaptiv.

Un alt studiu, realizat de aceeași companie, a mai arătat că aceste sisteme de condus semi-autonom nu sunt întotdeauna fiabile. De pildă, atunci când a testat eficiența sistemul Automatic Rear Braking, numai 1 din 40 de teste s-a încheiat fără un accident.

Jumătate dintre mașinile testate nu au reușit să oprească atunci când au depistat un pieton în spatele mașinii.

via Motor1

Comentarii (3)

  • ACC, lane asist… este cam maximul ce se poate aplica și utiliza pe scară largă pe tema asta. Și aste-s cam opționale și cu aplicare limitată de condițiile de trafic, infrastructură etc. Frânarea de urgență nu are treaba cu subiectul.
    În rest obsedații de tehnologie pot să viseze în continuare…
    3 2
  • A fost un studiu publicat acum cateva zile care a analizat vreo 7-8 sisteme de astea asa-zis autonome si singurul care a luat "acceptabil" a fost un Lexus.
    In rest toate au luat nesatisfacator, inclusiv Tesla care a luat defapt si printre cele mai slabe calificative.
    Testul a fost facut de o autoritate oficiala americana, nu de nushce influensar.
    Cum zice si colegu' mai sus, conducerea autonoma e la stadiul de vis.
    3 0
  • Masinile autonome sunt inevitabile pt ca sunt prea multi prosti (si mai ales proaste) pe sosele, atat din pdv intelect cat mai ales din pdv mental sunt f up
    1 2

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru