STUDIU: 68% dintre șoferii americani spun că le este frică de mașinile autonome

de Tiberiu Safta
Vineri, 03.03.2023
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Potrivit unui studiu nou realizat de Asociația Americană de Automobile, 68% dintre șoferii americani spun că le este frică de mașinile autonome. Același studiu mai arată că numai sub 10% dintre aceștia au încredere în mașinile care se conduc singure.

Cei mai mulți producători au început să dezvolte sisteme de conducere autonomă pe mașinile lor. De altfel, mașinile complet autonome, care nu necesită sub nicio formă intervenția șoferului, sunt mai aproape ca oricând în acest moment. Tocmai de aceea, astfel de sisteme sunt testate riguros pe distanțe lungi și pe drumuri care nu sunt neapărat într-o stare bună pentru un nivel de siguranță mai bun.

În ciuda acestor eforturi, însă, cei mai mulți nu sunt tocmai atrași de această tehnologie. Ba dimpotrivă, foarte mulți șoferi își exprimă o teamă generală față de aceste mașini. Potrivit unui studiu realizat de Asociația Americană de Automobile, 68% dintre șoferii americani spun că le este frică de mașinile autonome.

Acesta este un mare semnal de alarmă, deoarece, în 2022, procentul șoferilor care s-au declarat speriați de astfel de mașini a fost de 55%. Același studiu pentru 2023 mai arată că 23% dintre șoferi nu știu dacă să aibă încredere sau nu în astfel de mașini, în timp ce numai 9% spun că au încredere în mașinile care se conduc singure.

Prin comparație, anul trecut, procentul celor care au spus că au încredere în mașinile autonome a fost de 15%.

„Nu ne așteptam la un asemenea declin dramatic al încrederii din anii precedenți”, a precizat Greg Bannon, directorul de cercetări auto al Asociației. „Însă, având în vedere numărul de accidente semnificative care au avut loc din cauza dependenței excesive de actualele tehnologii ale vehiculelor, acest lucru nu este în totalitate surprinzător”, a mai adăugat acesta.

Alături de asta, studiul mai arată că 10% dintre șoferii americani cred că pot să cumpere o mașină în care pot dormi în timpul condusului. Confuzia cea mai mare este creată de numele date sistemelor de conducere autonomă. Studiul relevă că 22% dintre șoferii americani cred că unele sisteme ale unor alți producători în afară de Tesla pot să conducă singure mașinile, fără să fie nevoie de intervenție umană.

În realitate, nu există, în acest moment, o mașină care se poate conduce singură fără ca șoferul să intervină sau măcar să monitorizeze ce se întâmplă. Nici cele mai avansate astfel de sisteme, precum cel oferit de Mercedes-Benz cu un sistem autonom de nivel 3, nu sunt concepute pentru a elimina în totalitate intervențiile celui de la volan.

via Carscoops

Comentarii (4)

  • Se duce dracului tot si unii visează masini autonome… doar un alt exemplu unde se arunca bani inutil. Tehnologii care costa mii sau zeci de mii de euro… asta in condițiile in care multe masini nu mai au roata de rezerva ca sa scadă costul, sau încă se mai fabrica cutii manuale si masini fără pilot automat adaptiv.
    In fine, stimata redacție AM… când revenim la realitatea de pe piața? Când o sa vedem ce poate cu adevărat piața si ce masini se cumpara si cu ce optionale… pe unii i-ați spălat de tot pe creier ca numai masini electrice, ecrane si alte avioane visează… ei chiar cred ca asta-i realitatea si viitorul.
    8 9
  • Tesla'n coaie
    1. șoferii care utilizează funcțiile de conducere autonomă o fac din lipsa abilităților de a șofa. Sunt cu atât mai puțin pregătiți să mai salveze ceva când sistemele greșesc.
    2. Mașinile autonome ar avea sens dacă toate mașinile ar fi autonome, dar numai și numai dacă este garantată comunicarea dintre ele, fără glitch-uri, acoperire totală, non-stop. Fantasia.

    Marota numărul 1 care a vândut acțiunea Tesla se spulberă.
    4 2
  • nimic surprinzator, in orice societate exista acel procent de maxim 10% care trage intreaga societate spre progres. chiar si in america, sau mai bine zis, mai ales in america. invers nu s-a intamplat si nu se va intampla niciodata.
    5 1
  • oricine
    Conducerea autonomă face parte din implementarea inteligenței artificiale. Eu de când cu telefoanele cu agendă nu mai țin minte nici un număr de telefon și înainte știam cel puțin 10 pe de rost. O să ajungem ușor, ușor să mergem și la budă duși de mână de roboți (care va fi budă cu vacuum pentru evitarea efortului). Iar tâmpirea globală, așa cum se zice, este mai periculoasă decât încălzirea globală.
    2 1

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru