România, primul loc în Europa în topul deceselor suferite de copii în accidente rutiere: numărul copiilor răniți, în creștere în ultimii ani

de Daniel Popescu, Foto: Dreamstime.com
Joi, 24.05.2018
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
România este țara din Uniunea Europeană cu cel mai mare număr de decese suferite de copii de până în 14 ani în accidente rutiere. În plus, România și Malta sunt singurele țări europene în care numărul copiilor răniți în accidente este în creștere.

Consiliul European pentru Siguranța Transportului (ETSC) a publicat o amplă analiză cu privire la accidentele suferite de copii pe teritoriul Uniunii Europene, iar cifrele nu sunt deloc favorabile țării noastre.

În perioada 2014-2016, România a fost țara din Uniunea Europeană în care s-au înregistrat cele mai multe decese în rândul copiilor de până în 14 ani în urma unor accidente rutiere, raportate la fiecare un milion de copii din țară.

Astfel, în România au avut loc aproape 27 de decese în rândul copiilor de până în 14 ani la fiecare un milion de copii, de peste 3 ori mai multe decât media europeană (8 decese) și de 7 ori mai multe decât în Norvegia, Suedia și Marea Britanie, iar 74% dintre acestea au avut loc pe drumuri urbane.

De asemenea, peste 11% dintre decesele înregistrate de copii români cu vârsta cuprinsă între 1-14 ani au avut drept cauză un accident rutier, peste media europeană de 7.5%. Datele pentru perioada 2006-2016 indică totuși o scădere semnficativă a numărului de decese în rândul copiilor, de la un maxim de 145 de decese în 2006 la un minim de 76 de decese înregistrate în 2015. La nivelul Uniunii Europene, 8.100 de copii au încetat din viață în ultimii 10 ani din cauza unor accidente rutiere, dintre care jumătate erau pasageri în mașini, iar o treime erau pietoni.

Datele vin la scurt timp după ce România a ocupat prima poziție și în topul țărilor cu cele mai multe decese înregistrate la un milion de locuitori indiferent de vârstă: 98 de decese, dublu decât media înregistrată în Uniunea Europeană.

O altă statistică îngrijorătoare este legată de numărul de copii răniți grav în accidente rutiere.

La nivelul a 22 de state din Uniunea Europeană, numărul copiilor răniți a scăzut cu 2.6%, însă în România acestea au crescut cu aproape 2%. În plus, România și Malta sunt singurele țări europene în care numărul de copii răniți este în creștere.

ETSC menționează că cea mai sigură măsură pentru reducerea accidentelor mortale este utilizarea scaunelor pentru copii sau a centurii de siguranță, în funcție de vârsta copilului, precum și echiparea mașinilor cu sisteme de siguranță precum Automated Emergency Braking (AEB) cu funcție de detecție a pietonilor sau a sistemului Intelligent Speed Assistance.

Via ETSC

Comentarii (9)

  • Oare de ce?
    Si sa nu aud de lipsa infrastructurii sau alte branzeturi de acest gen.
    In primul rand lipseste cu desavarsire notiunea de civilizatie rutiera, cultura rutiera si securitate rutiera. Apoi in al doilea rand lipsa totala a bunului simt in trafic dar si ca pieton.
    Zi de zi observ copii tinuti in brate de catre parinti inconstieni aflati la volan si impartind volanul, aflati in bratele adultului pe scanului din dreapta sau pe bancheta din spate fara nici cea mai mica jena sau asigurare, securitate zero, creier de adult zero.
    Telefon la ureche , este ordinea zilei, trebuie afisat marul in trafic , eventual nu stiu ce alta sigla stralucitoare si orbitoare - este alta cauza a accidentelor.
    Facebook si live streamingul - un alt caz mediatizat zilele acestea in mass media.
    Lista continua - completati voi, va rog!
    22 0
  • si cand te gandesti ca actualii parinti sunt generatia de dupa 1989....o DEgeneratie cu totul: analfabeta, necivilizata, agresiva, inconstienta, orgolioasa pusa pe smechereala in viata de zi cu zi si in trafic.

    urmasii nostri? ne seamana in atitudine pentru ca noi ii invatam sa fie: agresivi, orgoliosi, egocentristi "pentru ca viata e grea".

    viitorul tarii asteia?..... e de KKT
    17 0
  • Tembelus Rex
    Ce mai este de spus ......este destul de complicat sa mergi si sa detii o masina in zona asta in care ne aflam....smechereala se plateste si se plateste urat din pacate ......e trist cand dispar altii nevinovati....trebuie inceput de pe bancile scolii pe langa cursuri de cum si ce sa mancam etc, etc....cursuri de siguranta rutiera.....cati copii de gimnaziu sau liceu isi bat parintii la cap sa o lase mai usor , viteza mai mica? stau de aiurea pe telefoane sau tablete sau eventual asculta muzica data mai mult decat e normal.....cati adulti vizioneaza ore peste ore sau zile puse cap la cap, testele de la euroncap sau IIHS etc.....?.....cati "adulti" de 18-20 de ani renunta la as mai lua javre de masini din 2000 cu propulsie sau nu....si le spun parintilor....hai sa facem un efort sa luam ceva modest clasa mica, compacta....dar noua sau mai noua pe cat posibil.....ii intereseaza pe astia siguranta la o masina? evident ca nu....doar CP, climatronic si subwoofer sa fie tata.....nu conteaza ca are doar 2-4 airbaguri si alea sarite eventual...... In ceea ce priveste pietonii....copiii ii imita pe parinti...se stiu lucrurile astea...cand ma-sa traverseaza prin loc nepermis copilul ii va urma exemplu pe viitor...multi soferi beti care se urca la volan....fie si numai sa mute masina 5 metri in parcare ca s-a eliberat "locul" lui (desi el nu plateste nimic la primarie)...si ghinion cupleaza marsarier....trezirea tataie ca nu ai Tico sa ai vizibilitate cat cuprinde si nici sitem Bird View ti-ai luat tanc sau SUV si nu prea vezi...VEZI CA ESTE UN COPIL IN SPATELE MASINII!!!! dar cine sa vada Bachus isi cere tributul.....luam scaune cu Isofix sau cu fixare prin centura?.....mai bine luam unul de 200 de lei la reducere draga ca si asa copii cresc.....de restul ne tragem niste jante frumoase sa vada Popescu de la etajul 3.....chiar luam scaun hai sa mai amanam ...uite ce frumos sta intre scaune sau cu gurita/ fata de parbriz ...."Da-i tati , asa tati... flash-uieste-l pe fraieru cu logan SCE de 73 de CP noi avem BMW ce pana noastra....taranul sa stea in urma noastra......"
    11 0
  • Totul se rezuma la educatie. Romania s-a dezvoltat in ultimii 10-20 de ani in ciuda guvernelor datorita initiativelor si eforturilor private si a apetitului pentru profit/risc al corporatiilor. Acum insa se vede din ce in ce mai clar ca domeniile care depind exclusiv de guvern (precum sanatatea, educatia, infrastructura) sunt zeci de ani in urma fata de restul europei.
    Din pacate astea nu se pot dezvolta fara o implicare a guvernului.
    5 0
  • Meteorologogu
    Cel mai mult ne-ar ajuta putin bun simt, peste tot ... de la pietonii inconstienti care traverseaza linistiti cu capul in telefon, dreptul lor, nu ?!? la biciclistii care merg pe trotuar si la zebra vireaza subit, nu stiati ca zebra este si pt biciclisti ? la motociclistii "slapari" ( echipament de protectie slapi de plaja si maiou ) care fac pe nebunii in trafic si terminind cu clasa cea mai prezenta cei cu 4 roti ... si ei cu ale lor.

    Am fost la un curs de conducere defensiva, la vreo 40 de ani, dupa ce am trecut la putere dubla si tractiune pe spate ... Foarte util cursul, copii mei vor avea intredictie la sofat inainte de a face acel curs. O parte din cele prezentate le stiam, o parte au fost prezentate intr-un fel care m-a surprins si m-a facut mai atent. Jumatae din participanti erau acolo pt ca i-a trimis firma, cu forta, si asteptau doar sa plece.

    Infrastructura este o cauza - mi-a placut un nene militian care la o prezentare publica dadea cu mare emfaza vina doar pe viteza...

    ... intr-o tara in care poti fura parti din infrastructura rutiera si Politia spune ca nu are ce sa faca
    ... in care poti conduce beat si in caz ca omori pe cineva un judecator binevoitor iti da cu suspendare
    ... in care daca tragi de atentie un sofer care scrie sms-uri in timp ce trece prin zone cu scoli si gradinite se zborseste la tine ...
    ... si lista e foarte lunga ...

    ne-o facem cu mina noastra, si cind suntem in trafic, si cind votam :(
    5 0
  • inexorabil
    Eu să-i dau verde lui vianu?! Cred că m-am ramolit :D

    Serios acum, nu vă mai “strofocaţi”, băieţi. A ne imagina că trebuie atribuită politicienilor toată responsabilitatea echivalează cu o autoinvitaţie la portul “ochelarilor de cal”. De la “loviluţie” încoace, au trecut pe la pupitrul de comandă şi Manda de “stânga” şi Tanda de “dreapta”, ba încă şi “apoliticii”, mă rog, “tehnocraţii”. Şi??? Ce-a survenit spectaculos în mentalitatea noastră balcanoidă? Este absurd să acuzi o colectivitate, oricare ar fi ea, câtă vreme individul, în mod aparte, constituie problema. Pe de altă parte, funcţionează (din păcate) şi teoria imitaţiei, relevată de Rex. Bine, tot el arată un simţ acut al umorului, sugerând posibilitatea studierii de către prostime a testelor de siguranţă, ba încă şi fixarea lor drept criterii de opţiune comercială :))

    Pur şi simplu nu se mai poate face nimic, la nivel mondial, continental, naţional etc. “Tâmpirea globală” îşi urmează, nestingherită, cursul prestabilit, împlinindu-se cu o voluptate straşnică a perseverenţei şi ignorând cu cinism deosebirile de rasă, etnie, avere, viziune, educaţie...Pe piaţa “soluţiilor” ne înghesuim dintr-un orgoliu al importanţei şi prestanţei sociale, poate chiar al dorinţei sincere de normalizare, dar prea puţini dintre noi înţeleg că recomandările lor vor rămâne fără ecou…Ca din senin, în viaţa reală apar situaţii din ce în ce mai bizare, mai groteşti (dar, totodată, ştim prea bine că atrocităţile nu ne mai oripilează, iar dramele nu ne mai “ating” în străfunduri sufleteşti, adică nu ne mai impresionează, că de mobilizat…sunt şanse perfect nule), şi nu mă refer doar la cazul recent al manelistului feisbucist (sau invers).

    Aşadar, instinctului de conservare (în virtutea unor…virtuţi ancestrale) îi face astăzi concurenţă un adevărat monstru, un nou “dumnezeu”, care încearcă, de fiecare dată, să se legitimeze (în) public invocând laitmotivul ultraprăfuit al “dreptului constituţional la informare” (mai degrabă la deformare…a percepţiei sănătoase şi a aptitudinilor morale), recte societatea spectacolului (preponderent conceput şi facilitat mediatic), savurat(ă) “flegmatic”, din fotoliul confortabil de acasă, cu bere şi “ronţăială” la discreţie. Spectacolul-marfă nu se măsoară în dimensiunile unei ciuperci atomice sau în platitudinea sforăitoare a unui “vip”; el se cere doar înghiţit continuu şi pe nemestecate, dincolo de formă şi conţinut. Dacă însă cele două stări de spirit teoretic contrare se vor contopi, atunci să ne aşteptăm şi la haos global, nu doar la tâmpire globală.

    Am pus de atâtea ori degetul pe rană, oferind explicaţiile cele mai pertinente (din punctul de vedere al Cuiva, nu al meu personal), dar tot de atâtea ori m-am trezit etichetat în fel şi chip…Nu-i aşa, dragă vianu?

    PS. Întotdeauna contracarez reproşul pesimismului cu argumentaţia realismului (politic).
    1 0
  • Meteorologou
    Amenintarile secolului XXI ( zece zece unu ;) ) sunt inteligenta artificiala si prostia naturala .
    2 0
  • daca te uiti la industria de soft si apoi mergi in strada iti dai seama ca Romania sta bine la amandoua
    2 0
  • Meteorologogu
    On topic - am uitat sa-i mentionez pe cei ai caror copii se zbenguie liberi prin masina, in fata, in spate, intre scaune, si datorita carora am eu discutii cu ai mei de fiecare data cind "ii leg" pina intr-o zi cind m-am enervat si le-am spus "pe copii aceia nu-i iubesc parintii si nu le pasa daca se lovesc sau nu" Circul cel mai mare este cind am copii "imprumutati" si care explica f convinsi ca pe ei parintii lor nu-i "leaga"
    , dar pina acum am facut fata
    Recunosc - in oras adultilor le spun o singura data sa puna centurile sau platesc ei amenda daca ne opreste ... pina acum cu o rata de succes rezonabila :)
    2 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru