Rulota de 200.000 de euro: plină de istorie şi recondiţionată pentru a arăta ca un apartament modern

de Mircea Meșter
Marti, 30.06.2015
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
A circulat timp de 20 de ani pe şinele de cale ferată înainte de a fi uitată într-un hambar. Acum, rulota Aistream din imaginile alăturate a primit o nouă viaţă, fiind recondiţionată şi vândută la licitaţie contra unei sume-record de 200.000 de dolari.

Pe o piaţă românească în care rulotele nu sunt cele mai apreciate mijloace de transport recreaţional, numele companiei americane Airstream nu spune foarte multe. Cunoscută eventual accidental din filmele de la Hollywood, Airstream este însă cea mai veche şi cea mai cunoscută marcă de rulote din lume, cu o istorie care durează încă din anii '20.

Ei bine, una dintre rulotele construite de Aistream în 1962 a fost vândută la licitaţie în SUA contra sumei de 200.000 de dolari. Este o valoare care la prima vedere pare imensă pentru o rulotă tractabilă fără motor, însă povestea ei este excepţională şi merită spusă mai departe.

Construită în scop utilitar

Esential 200.000 de dolari este preţul cu care a fost achiziţionată rulota din imagini la o licitaţie care a avut loc în SUA.
În primul rând, rulota nu a fost una de serie, ci a fost construită în scop utilitar atunci când, la începutul anilor '60, cei de la Airstream au primit o comandă total neobişnuită: 10 rulote care să poată fi montate pe un suport feroviar şi în care să locuiască muncitorii care reparau căile ferate Western Pacific.

Pentru că Airstream nu construia rulote atât de lungi, inginerii companiei au trecut la o probă de creaţie în urma căreia au rezultat 10 rulote a câte 12 metri lungime. Acestea erau construite din câte două rulote de şase metri lipite între ele şi uşor reorganizate. Pentru că aveau rol utilitar, rulotele nu au beneficiat de elemente de confort foarte dezvoltate, podeaua din lemn şi forma de tub metalic care au făcut celebre produsele Aistream fiind singurele repere identice cu cele de pe versiunile scoase la vânzare de Aistream. În rest, rulotele nu beneficiau de sisteme şi cabluri electrice sau de scurgere, principalul reper al construcţiei lor fiind preţul cât mai coborât.

Renaşterea

Cele 10 exemplare Aistream 6002 construite la comandă au fost scoase la pensie în 1983, atunci când compania Western Pacific Railroad a fost înghiţită de Union Pacific Railroad. Două rulote au fost distruse, două au fost donate unor muzee, iar celelalte şase au fost scoase la licitaţie pe sume derizorii.

Descoperită după 20 de ani într-un hambar, rulota pe care un cumpărător pasionat a plătit 200.000 de dolari a fost recunodiţionată total, primind un interior cu gust care seamănă cu un apartament modern şi elementer de confort precum aer condiţionat şi încălzire centralizată. Chiar şi aşa, rulota Airstream nu poate circula pe şosele din cauza lungimii, iar proprietarul trebuie să o conecteze la o sursă de apă şi la canalizare pentru ca baia să poată fi folosită.

Comentarii (3)

  • nimeni altul decat eu
    200.000 euro sau dolari???
    1 0
  • Scrooge
    hmmm. la banii care s-au investit as fi scurtat-o la dimensiunea maxima de mers pe sosea....atata timp cat nu sta la muzeu e cam aiurea sa ai o rulota pe roti pe care sa o plimbi pe trailerul tirului.
    0 0
  • nimeni altul decat eu
    @automarket.ro - Multumesc pentru timpul acordat corecturii articolului...NOOOTTT!!!! Dezamagitor! AGAIN!!!
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru