Salariul minim pe economie a crescut amenzile

de Sebastian Toma
Luni, 01.07.2013
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Odată cu noul salariu minim brut, de 800 lei, punctul de amendă a ajuns la 80 de lei, ceea ce înseamnă că toate amenzile vor avea un cuantum mai mare începând de astăzi.

Esential 160 de lei reprezintă cuantumul celei mai mici amenzi pe care o puteţi primi începând cu data de astăzi.
Creşterea salariului minim pe economie a adus şi amenzi mai mari pentru şoferi, punctul de amendă urcând de la 75 la 80 de lei. Astfel, cea mai mică amendă pe care o poate primi un şofer este acum 160 de lei. Totul a plecat de la HG 23/2013, o hotărâre de Guvern care a decis creşterea salariului minim brut pe ţară. Din moment ce amenzile de circulaţie sunt calculate în funcţie de salariul minim pe economie, acestea au crescut în mod automat, pentru a doua oară în acest an. Din această cauză, cea mai mare contravenţie, de 100 de puncte, poate să atingă un cuantum de 8.000 de lei.

Amenzile pentru primele patru clase de contravenţii variază între 160 şi 1.600 lei. Primele patru clase de contravenţii cuprind abaterile penalizate cu pedepse cuprinse între 2 şi 20 de puncte amendă.

Pentru a calcula cuantumul unei amenzi, şoferul trebuie doar să înmulţească numărul de puncte primite cu valoarea unui punct-amendă, 80 lei. Clasa a cincea de contravenţii are amenzi cuprinse între 1.680 şi 8.000 lei.

Urmareste Automarket
Noua hotărâre de Guvern nu schimbă în niciun fel modul în care sunt încasate amenzile sau celelalte proceduri ale autorităţilor în acest sens. Din păcate pentru bugetul statului, rata de încasare a amenzilor este încă la cote reduse, din cauza unui sistem care include prea multe ”portiţe” care permit sustragerea de la plata respectivelor amenzi.

Comentarii (6)

  • sa va fie rusine.....politicieni de paie ce sunteti.......
    pt. faptele ce le faceti o sa ardeti de vii in viata de apoi:))
    o mizerie de tara
    8 milioane lei vechi salar pe o luna de zile lucrata.........
    astept o lovitura de stat din partea cuiva careia chiar i pasa de tara asta si de cetateni ei......
    19 4
  • Cand o sa in teleaga romanul nostru ca atata timp cat castiga 800 de lei pe luna nu are de ce sa isi cumpere masina nu stiu ....
    9 6
  • Oau,asta da salariu! Iar multi vorbesc numai de masini noi.Cat este asta?200 de euro pe luna? Cum de se poate supravietui ?
    @tzenule,ai o atitudine tipica mioritica.In loc sa faci ceva,astepti sa vina altcineva sa faca ceva pt.tine.De ce am zis mioritica?Gandeste-te la labagiul ala de cioban.A fost avertizat de catre miorita,ca ceilalti vor veni sa-l omoare si sa-i ia oile.Iar el in loc sa se pregateasca sa le rupa capul,si-a acceptat moartea. NE MERITAM SOARTA! Nu-I vina agenturilor straine!
    4 2
  • 800 de lei este salariul minim brut. Nu te obliga nimeni sa muncesti pe salariul minim. Daca esti bun la ceea ce faci trebuie sa negociezi cu angajatorul ca sa-ti dea mai multi bani. Daca nu-ti da, te duci si lucrezi pentru altul. Nu e treaba politicienilor sa vina sa-ti negocieze tie salariul. Treaba politicienilor este sa creeze conditii pentru a exista cat mai multi angajatori.
    Relatia dintre salariat si angajator este un data de un contract de munca. Termenii contractului de munca se negociaza inainte de semnarea lui sau pe parcursul derularii lui, cand este cazul. Pentru unii e insa mai simplu sa intrebe: "Muieti-s posmagii?" decat sa negocieze.
    On topic: Doresc ca politia rutiera sa stea mai mult pe strazi si sa dea mai multe amenzi.
    2 3
  • "Salariul minim pe economie a crescut, Ponta are mai putini bani de furat, si pentru asta, creste amenzile si inaugureaza noile amenzi pentru proprietarii de catei in loc sa-si fure bani din propriul salariu ca sa stranga maidanezii si (lovitura sub centura) creste si tarifele la gaz"
    2 0
  • AndreiRN
    Amenzile ca amenzile dar cand se va modifica legislatia sa permita confiscare vehiculelor in cazuri de teribilisme in trafic sau curse pe strazi?
    Ca sa nu mai vb de condus beat repetat.
    2 1

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru