Sfaturi utile pentru a folosi eficient o mașină plug-in hybrid pe timp de iarnă

de Florin Ardeleanu
Luni, 25.01.2021
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Temperaturile negative și mașinile electrificate nu fac echipă bună. Sunt, însă, câteva lucruri pe care le poți face pentru a te bucura de o mașina electrică sau plug-in hybrid chiar și iarna.

Mașinile electrificate sunt, fără îndoială, viitorul. Dar toată lumea știe că iarna, atunci când temperaturile devin negative, autonomia unei mașini electrice sau plug-in hybrid scade considerabil. Același lucru se întâmplă și cu bateria telefonului tău inteligent.

Dar, revenind la mașini, sunt câteva trucuri care te pot ajuta să te bucuri de automobilul tău electrificat chiar și atunci când termometrele indică valori negative.

ÎNCARCĂ BATERIA CÂND MAȘINA ESTE CALDĂ

Performanțele unui acumulator sunt afectate de frig din cauza proceselor electrochimice care au loc în interiorul celulelor. Tocmai de aceea, ideal ar fi să încarci mașina într-un spațiu închis, ferită de frig și imediat după ce ai condus-o. În acest fel, încărcarea va fi mai eficientă.

PRE-ÎNCĂLZEȘTE HABITACLUL

Temperatura din interiorul unei mașini este și ea foarte importantă. Inginerii au descoperit că majoritatea componentelor electrice dau cel mai bun randament la o temperatură de circa 21.5-22 de grade Celsius.

Pentru a atinge această temperatură, fără să stresezi bateria mașinii tale plug-in hybrid, ar fi preferat să activezi funcția de preîncălzire a habitaclului sau să pornești încălzirea în volan și scaune de la distanță (poate prin intermediul unei aplicații).

Desigur, dacă mașina ta are aceste dotări.

PORNEȘTE CU MOTORUL TERMIC ÎN FUNCȚIUNE

Pe timp de iarnă, cel mai bine este să lași mașina conectată la priză în timp ce este parcată. Astfel, poți folosi funcția de preîncălzire, iar bateria ajunge la temperatura optimă de funcționare înainte să pornești la drum.

Totodată, mașina va porni cu motorul termic în funcțiune ceea ce va crește temperatura și mai repede.

FII CÂT MAI BLÂND CU COMENZILE MAȘINII

Un stil de condus preventiv și calm înseamnă un consum redus de combustibil și energie în cazul oricărei mașini, nu doar în cazul unei mașini plug-in hybrid.

Mai mult, atunci când nu bruschezi comenzile mașinii, în special pedala de frână, sistemul de frânare regenerativă este mai eficient. Energia cinetică, care astfel s-ar pierde, este convertită în energie electrică, fiind mai apoi stocată în acumulator.

Cu alte cuvinte, autonomia va fi mai mare, iar tu te vei putea bucura mai mult timp de un condus electric.

via SEAT

Comentarii (3)

  • Primul sfat este sa cumperi intai electrica.
    15 9
  • Deci asta era cauza poluarii masive din Bucuresti. Oamenii nu stiu cum sa foloseasca masinile plug-in hybrid pe care nu le au.
    19 5
  • 1.In mod obligatoriu trebuie sa ai garaj incalzit; nu conteaza consumul de curent sau gaz pentru incalzire.
    2.Trebuie tinuta masina la priza pentru preincalzire; iarasi nu conteaza consumul de energie electrica.
    Important este sa fim verzi.
    10 1

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru