Şoferii care comit contravenţii cu numere de România într-un stat UE nu vor mai putea să scăpe de amendă

de Mircea Meșter
Miercuri, 06.11.2013
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
O directivă europeană care îşi face efectele începând din această săptămână eficientizează sistemul de trimitere/primite amenzi la nivelul statelor membre.

Esential 11.000 de încălcări ale legii comit în fiecare zi în Franţa maşinile cu numere străine. 60% dintre acestea sunt plătite de cei care le produc.
Dacă statul român ne-a obişnuit deja cu aplicarea unor taxe suplimentare pe orice element legat de maşini, de la benzină la asigurări, avem veşti proaste din partea Uniunii Europene pentru cei care sperau că pot să încalce legile rutiere ale statelor membre UE cu maşina proprie fără a fi afectaţi. Începând de joi, 7 noiembrie, intră în vigoare directiva europeană care facilitează schimbul transfrontalier de informaţii pentru sancţionarea infracţiunilor şi contravenţiilor rutiere. Altfel spus, şansele de a scăpa fără amendă după ce aţi trecut pe roşu sau aţi depăşit viteza legală cu o maşină cu număr de România în orice stat membru UE se apropie din această toamnă de zero.

Evident, în noua directivă europeană se încadrează şi şoferii străini care încalcă legea pe teritoriul României, sistemul informatic pus la punct la nivelul UE urmând să eficientizeze plata amenzilor şi în acest sens.

Conform noilor reguli, şoferii care vor primi acasă dovada contravenţiei vor fi nevoiţi să plătească amenzile în decurs de 90 de zile.

Cele mai fericite state europene vor fi cele care beneficiază de un număr de turişti străini foarte ridicat, cum este Franţa. În Hexagon, 21% dintre infracţiunile şi contravenţiile rutiere sunt realizate de maşini cu numere străine, cele mai întâlnite fiind cele de Germania, de Spania şi de Italia, deşi acestea nu adună decât 5% din traficul total pe şoselele franceze. 

Comentarii (9)

  • Infractiuni si contraventii vreti sa spuneti.
    4 1
  • Si pana acum te ardea Unguru unde te prindea 20 euro.
    11 3
  • daca stie cineva sigur nu din auzite, am primit amenzi pana la aceasta data cand intra in vigoare normativa europeana care este statul acestor amenzi. ce pot sa patesc daca nu le platesc. sunt amenzi de viteza din franta primite cu masina inchiriata (nr de inmatriculare de franta). asta vara m-a luat radarul si prin octombrie le-am primit.

    ps. nu am semnat nimica le-am gasit la cutia de scrisori.
    7 0
  • In Franta, daca dai in radar cu masina inchiriata in FR, amenda e de obicei 20 de euro si se retrage de pe cardul de credit cu care inchiriezi masina.
    Austria trimitea amenzile in RO de acum 3-4 ani.
    Ce se intampla daca nu le platesti as vrea sa stiu si eu.
    6 0
  • sper sa ii ardem pe "bulgari"
    2 1
  • Confirm si eu cu austria...
    Am primit acasa, in plic amenda... cam la 2 saptamani dupa ce am fost "fotografiat de papparazzi".....
    2 0
  • @cozapps la mine nu a luat nimic din depozit si nici dupaia, am verificat contul si este ok, poate a venit la avis rentacar prea tarziu si apucasera sa-mi deblocheze depozitul

    @dumbravaandrei bun, adica rau, dar asta e, dar povestea e veche ? vreau sa stiu ce patesti daca nu le platesti.
    in noua directiva scrie clar ca vin pe adresa ta in limba tarii unde le trimite, amenzile mele sunt numai in franceza
    0 1
  • Intrebarea mea esteurmatoarea:
    In cazul in care nu platesti acea amenda in 90 zile....
    CE SE INTAMNPLA?
    Stim ca pe Romania in cazul in care nu sunt platite amenzile de circulatie sunt preluate de primarii finante etc...
    Dar acum cine le preia?
    Unde pot sa contest acea amenda?
    0 0
  • in plicul in care vine amenda se gasesc trei pagini:
    1. amenda propriuzisa
    2. modalitatile de plata
    3. formularul de contestatie, inclusiv plic timbrat pentru trimitere
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru