STUDIU: Foarte mulți șoferi nu se simt în siguranță să împartă drumul cu mașinile autonome

de Alexandru Monenciu
Joi, 27.05.2021
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Un nou studiu, realizat de Asociația Americană de Automobile și celebra universitate Harvard, arată cât de incomod se simt șoferii atunci când vine vorba să împartă drumul cu mașinile autonome.

În Statele Unite ale Americii, mașinile autonome nu mai sunt de mult o noutate. Nu mai puțin de 38 de state, inclusiv Districtul Columbia, au în desfășurare programe pilot de testare a acestor tip de vehicule. Printre cele mai mediatizate sunt, însă, California și Nevada.

Desigur, nu toată lumea este de acord cu ele și, mai mult, nu toți americanii știu de existența lor. Asociația Americană de Automobile (AAA) și celebra universitate Harvard au realizat un studiu, iar tema principală a fost chiar mașinile autonome.

Numai 35% dintre cei care au răspuns știau că statele respective au asemenea programe în desfășurare. Taberele sunt împărțite atunci când vine vorba despre ele: 34% sunt de acord cu testarea mașinilor autonome pe drumurile publice, iar 36% se opun acestui fenomen.

Dintre aceștia din urmă, 77% au ridicat obiecții de siguranță, iar 62% au ridicat o problemă mai veche: cine își asumă responsabilitatea în cazul unui accident făcut de o mașină autonomă?

Studiul mai arată că 53% dintre șoferii intervievați nu se simt în siguranță să împartă drumul public cu un camion autonom, iar 47% să conducă alături de alte mașini autonome.

Totuși, 62% spun că s-ar simți mult mai bine dacă aceste vehicule ar fi mai ușor de identificat în trafic. Totodată, 60% dintre șoferi și-ar dori benzi de rulare speciale pentru mașini autonome.

via Carscoops

Comentarii (6)

  • Dar se simt in siguranta sa imparta drumul cu alti soferi cand, din ce am observat eu, 1 din 3 habar n-are sa conduca sau sa-i respecte pe ceilalti participanti la trafic? :))))
    12 10
  • Da electrikkk ...electrikkk ce zice?
    12 1
  • @liviu
    90% dintre soferii romani conduc incredibil de incet si prost,bombe la volan.
    5 13
  • Asta cu soferii buni e cam asa: 70-90% din soferi se considera soferi foarte buni, peste medie. Si tot ei zic ca 70-90% din soferi sunt bombe. Dar cele doua afirmatii nu pot fi adevarate in acelasi timp. Amuzant, nu? Conduceti in siguranta!
    14 2
  • netam-nissan
    nasol va fi când 90% dintre mașinile autonome se vor crede ași ai volanului (lipsă, nu contează.)
    mă aștept și la curse ilegale în care autonomele mai șmechere își aruncă ocupanții-n curbe pe trotuar să se ușureze.

    nici a cui e răspunderea-n caz de autonomo bușeli nu contează că doar noi, sacii de cartofi transportați tre”să fim responsabili și nu fabricanții, la fel ca la înțepări.
    ce mai, vin vremi electrizant de interesante nu-i așa ACEdikk?
    23 1
  • @Nico asta pentru ca fiecare sofer are alte standarde pentru care ii considera pe altii ca fiind prosti. Aia lenti ii considera prosti pe vitezomani si vicecersa. Multi sunt si ipocriti si ii considera prosti pe altii care fac aceleasi greseli ca ei.

    Eu ii consider prosti pe cei care incurca si nu ii respecta pe ceilalti. Poate sa mearga cu 200 la ora cat timp nu ma incomodeaza, obligandu-ma sa franez si semnalizeaza cand se baga in fata mea. Totodata poate sa mearga cu 30 cat timp sta pe banda 1 sau se retrage pe banda 1 imediat dupa o depasire.
    10 3

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru