Surprize pentru șoferi: cresc amenzile de circulație din 1 ianuarie 2024

de Alexandru Monenciu
Joi, 14.12.2023
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Potrivit unui proiect de Ordonanță de Urgență, publicat de ministerul Finanțelor, valoarea punctului de amendă va fi de 5% din salariul minim brut (care este în prezent de 3.300 de lei). Valoarea punctului de amendă a fost înghețată de mai multe ori la 145 de lei.

În prezent, valoarea punctului de amendă reprezintă 10% din salariul minim brut. Dar, Guvernul a plafonat această valoare, prin ordonanțe succesive, la 145 de lei. Adică la nivelul din 2017, chiar dacă salariul minim a crescut, ajungând acum la 3.300 de lei.

De la 1 ianuarie 2024, însă, sunt șanse mari ca amenzile de circulație să crească. Cel puțin asta dă de înțeles un proiect de Ordonanță de Urgență publicat de ministerul Finanțelor.

Așadar, potrivit acestui document, valoarea punctului de amendă va fi de 5% din salariul minim brut. Ceea ce înseamnă că vorbim de cel puțin 165 de lei.

Dar autoritățile poartă, momentan, discuții cu patronatele și sindicatele, ca salariul minim brut să crească la 3.700 de lei. În acest context, valoarea punctului de amendă va fi de 185 de lei.

Așadar, o contravenție încadrată în clasa I și sancționată cu 2 puncte de amendă, va fi de 330 de lei. Sau 370 de lei, dacă va fi majorat salariul minim brut.

via Digi24

Comentarii (9)

  • Banditos
    Mare lucru.

    In schimb cine are de mers ca un descreierat va merge ca un descreierat. Doar niste suspendari de permise pe termene mai darnice si confiscarea masinii pe perioada pedepsei i-ar mai calma pe cercopiteci. Asa, si plata cheltuielilor de stocare a coajei.
    18 7
  • cata coiala pe autoritati, cata frica de asumare, incredibil.

    puneti ba odata amenzi pe care sa le simta populatia bovina, sa-i usture tare cand o iau pe coaja, ca altfel, daca-i mangai usor cu un paiut, li se rupe lor de legi si amenzi.

    nesimtirea si haosul pe sosele va continua si numarul de accidente cu morti si raniti va ramane neperturbat acolo sus in topul european, tre sa fie si romania pe primul loc la ceva, bun, rau, nu mai conteaza.
    12 5
  • De ce se utilizeaza minim brut?!.
    Nu e normal.
    Sa fie minim net, ca aia ia omul in mana, nu minciuna de brut. Si apoi adaugat in functie de avere si "valoarea" personajului si a masinii un coeficient care sa reprezinte valoarea anuala a venitului si a ratei masinii. Nu mai vin smecherasii cu s class si platesc o amarata de amenda la valoarea lor. Sa vezi cand tre sa scoata 10.000 euro sau 20.000 euro, cum data viitoare sta cuminte si e civilizat.
    In principiu sunt prea multi soferi, si trebuiesc injumatatiti, pentru a normaliza traficul. Si pe langa amenda suspendarea carnetului pe minim 1 an de zile pentru cele mai slabe abateri si interzicere definitiva pentru chestii grave cum ar fi trecut pe rosu sau calcat linia dubla continua sau nerespectarea regimului de prioritate.
    6 9
  • Nu ar fi mai bine sa se aplice legile pentru toti si nu doar in 5% din cazuri? si nu ma refer doar la amenzi de circulatie.
    11 2
  • George Simion
    ce le mai place romanilor sa fie amendati cat mai mult.

    nu mai bine se monteaza black box pe fiecare masina si trimite abaterea instant? plus masina limitata electronic si mecanic la 130km/h. eventual limitata viteza prin gps?

    din pacate "nu e bine" ca nu se mai dau tepe cu diverse fire de camere etc, spagi..iar cei cu pile ar fi limitati si ei. deci hai sa furam in continuare in timp ce ne facem ca vrem schimbare si lege.
    2 3
  • Pot sa la mareasca oricat ca nu mai exista politie pe strazi. Nu mai are cine sa le aplice.
    Am facut ieri vreo 700 km, de la Constanta pana la Cluj si prin Brasov si maxim un echipaj am vazut, stateau la povesti cu un tirist.
    6 1
  • Pinalti
    Principala grijă în trafic e să nu mă aflu în fața unui camion/tir în oraș. Profesioniștii nu opresc la tranziția galben/roșu niciodată.
    Atât timp cât nu se aplică amenzile, punctul de amendă poate depăși 2 triliarde.
    6 0
  • Suntem “simpatici”, de când și unde s-a rezolvat problema și dramele de pe drumuri fără infrastructură??? Suntem superficiali și ignoranți… oricare dintre noi poate face o greșeală sau să fie implicat într-un accident cu cineva care a făcut o greșeală pentru ca avem drumuri în dublu sens, fără parapeți de separare, benzi duble pentru ca mașinile lente să fie depășite (deșii dacă sunt 2 benzi nu se consideră depășire.. în fine), în condiții de siguranță.
    Sunt și nebuni și inconștienți, clar, dar amenzile nu vor rezolva nimic… absolut nimic. Este deja dovedit și totuși unii se bucură ca ce rău o vor “mușca” unii… dar surpriză, o vor mușca și cei care sunt “vânați” la intrarea în localitate (unde este doar un indicator și nici o clădire sau oameni), doar un exemplu.
    Fără centuri ocolitoare, drumuri expres care ocolesc localitățile, nu se va schimba nimic, absolut nimic.
    Majoritatea celor care fac accidente nu sunt nici cocalari nici zmeii șoselelor… sunt doar victime ale corupției din România și a nesimțirii celor care și-au dorit să se conducă guverne, ministere etc.
    1 0
  • Banditos
    S-au activat si cativa dintre corcopitecii de care pomeneam.
    1 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru