Tehnologia 5G ar putea reduce numarul accidentelor cu 68%: soferii vor primi mai rapid informatii despre pericolele din trafic

de Daniel Popescu
Marti, 19.02.2019
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Tehnologia 5G are potențialul de a reduce numărul accidentelor în care sunt implicați pietoni și bicicliști cu 68%, întrucât șoferii vor putea primi semnificativ mai rapid informații despre pericolele din trafic.

Tehnologia 5G va fi lansată în următorii ani de marile companii de telecomunicații, iar constructorii auto intenționează să le introducă la rândul lor în mașini pentru a oferi conexiuni rapide la internet.

Principalul beneficiu nu va fi însă reprezentat de posibilitatea de a naviga pe internet în mașină, ci mai ales de un acces rapid la o serie de informații în timp real despre condițiile din trafic.

Oficialii SEAT au desfășurat deja o serie de experimente care au evidențiat că introducerea unor camere video și senzori în cadrul infrastructurii rutiere va permite mașinilor să primească informații în timp real despre pericolele din trafic înainte ca șoferul să le poată observa.

"Până acum, mașinile puteau oferi doar informații pe care șoferii le observau deja. Acum, datorită tehnologiei 5G, mașina va primi informații de la oraș înainte ca șoferii să le observe", a declarat César de Marco, inginer la Seat.

De asemenea, timpul de reacție va fi scurtat considerabil, în condițiile în care oamenii răspund la atingere sau miros în circa 150 de milisecunde.

"Cu tehnologia 5G, timpul de reacție din momentul în care mașina detectează un obstacol până când acesta este comunicat ar fi de circa 5 milisecunde", a mai precizat de Marco.

În acest context, o serie de studii au evidențiat că numărul accidentelor în care sunt implicați pietoni, bicicliști sau motocicliști ar putea scădea cu 68% în cazul în care mașinile și infrastructura rutieră sunt echipate cu tehnologii 5G.

Via Seat

Comentarii (9)

  • mircea badea
    e un mare pericol pt sanatate! plus spionaj,

    https://eluxemagazine.com/magazine/dangers-of-5g/
    5 1
  • andrei
    e fake news ala, ascunde-te ca n-ai tu treaba cu 5g.
    1 3
  • Si cu ce-l ajuta daca el e cu ochii in telefon, face live-uri pe Facebook? Avertismentele sunt bune cand si asculti de ele.
    0 0
  • Meteorologogu
    Ce povesti frumoase ... nu stiu cit de rau sau nu face la sanatate dar intr-o tara in care foarte multi soferi sunt prea prosti ca sa-si poata conecta telefoanele prin BT la masina, chestie care i-ar scapa de multe accidente, noi vorbim de latimea de banda de la 5G care vezi doamne ... blah ... blah ... blah ... cind noi nun suntem capabili sa reducem viteza pe autostrada cind waze te aunta ca e accident ... si mai intra unii in altii ca .... inca vreo trei serii de 3-5 masini ... mda, 5G e tot ce ne lipseste ...
    5 0
  • daca te apropii cu viteza de o situatie periculoasa,o sa taraie sau o sa tipe si o sa sclipeascain bord pentru ca sa iti distraga atentia,si o sa intarzii franarea periculos de mult.
    0 0
  • Adrian M
    Foarte mare dreptate dl Meteo...toti ghertoii cu bolizi nemtesti cat sufrageria merg cu telefonul la ureche si cotul pe geam ca de unde atata engleza sa conecteze bluetooth si de unde atata motorina sa funcioneze si clima ca avem motoare mari sa traga fum in fata amarestenilor chiar daca volanul e pe partea gresita...:(
    1 0
  • in conditiile in care masina o sa preia comanda cand vede ca dormi la volan, e foarte util. si nu e nevoie sa conectezi tu ceva la bluetooth, lol. e clar ca nu prea ati priceput cu ce se mananca. geme netul de info insa, daca chiar sunteti curiosi. noroc ca nu va intreaba nimeni pe voi daca e cazul de 5g. iar motivul pentru care zic ei ca e nevoie de 5g e acela ca o masina autonoma poate sa trimita pana la 25GB (da, 25 de giga) pe ora de info catre cloud. deci...distractie maxima pe reteaua mobila.
    0 0
  • Sa intelegem ca latimea de banda oferita de 4G si 4.5 G nu este suficient de mare pentru a trimite un text de avertizare? Cel mai probabil, avertismentele vor veni sub forma de coordonate GPS impreuna cu cateva zeci de caractere text.
    0 0
  • Un tracker GPS comunicand in timp real cu aplicatia de urmarire la fiecare 3 secunde (folosesc pe motocicleta), foloseste undeva la cateva zeci de MB intr-o zi. Inteleg ca, in cazul de fata, comunicatia va fi bi-directionala, dar chiar si asa, sa zicem ca se dubleaza. Daca se trimit si ceva prametri de functionare (probabil ceva asemanator fisier text/xml, etc), probabil ca am putea adauga inca o data pe atat. Daca chiar se ajunge la astfel de valori (ma refer la cei 25GB), ma intreb ce altceva trimite masina. Nu vad cum se poate ajunge la astfel de volum dedate, decat daca se transmite video in timp real de la camerele instalate, caz in care, nu as vrea sa conduc o astfel de masina. De fapt, nu prea mi se pare ok sa se transmita date care tin de propria masina. Referitor la problemele din trafic, cred ca principala problema este prostia si faptul ca toti ar vrea ca toti participantii sa respecte regulile, mai putin el.
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru