Tesla anunță proiectul Dojo: Elon Musk promite un sistem de condus complet autonom până la sfârșitul anului 2020

de Daniel Popescu
Luni, 05.08.2019
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Elon Musk susține că Tesla lucrează la un proiect numit Dojo care prevede dezvoltarea unui sistem de condus complet autonom până la sfârșitul anului 2020.

Tesla și-a stabilit un obiectiv ambițios pentru lansarea primului model cu sistem de condus complet autonom.

Elon Musk, CEO-ul constructorului american, susține că Tesla va fi capabilă să livreze un astfel de sistem până la sfârșitul anului 2020, iar acesta a primit și un nume special: proiectul Dojo. "Dojo va face diferența", a declarat Musk pe rețeaua de socializare Twitter.

Musk afirmă că Dojo este practic un computer care analizează numeroase date, în special video, pentru a dezvolta un sistem capabil să conducă o mașină în mod autonom.

"Avem un program major la tesla numit Dojo. Obiectivul lui Dojo este să fie capabil să analizeze o mare cantitate de date video fără să fie supravegheat", a mai precizat Musk.

Teoretic, dacă proiectul Dojo va decurge conform planului, acesta va avea avantajul de a putea analiza date video într-o manieră mai complexă decât în prezent. Cel mai probabil, Tesla va oferi informații suplimentare despre evoluția proiectului Dojo în cadrul unui eveniment planificat pentru prima parte a anului viitor.

Via Electrek

Comentarii (13)

  • Daca anunta oricine altcineva ziceam ca e o bomba de presa dar daca e vorba de Musk, chiar cred ca o sa se intample... cu vreo 6-12 luni intarziere.
    10 10
  • Edikkk
    Stau şi mă întreb ce vor face producătorii maşinilor de lux unde Tesla a lovit puternic !


    Sunt bogaţi care preferă să aibă maşină autonomă decât să conducă ei (dacă fac accident grav poate fi caz penal şi poţi să ai tone de bani şi degeaba) sau şoferi angajaţi
    dar preferă să nu aibe nici şoferi angajaţi care să locuiască pe domeniu sau să îl aştepte să vină

    Bravo Tesla, uimitor.
    4 18
  • gigel uși
    Băi Edikk, tu și Craioveanu parcă sunteti babe la biserică. Trage Musca un fâs, voi gata cu inhalatul. Sigur o să renunțe bogatanii la șoferi ca să nu stie nimeni ca pleacă la femei.
    17 3
  • stai bre.... sa dea drumu la magaoaoe pe drum prima data si dupa ce o sa faca cateva victime mai povestim si vedem cine.i tzapu, Bravo hai ca esti baiat dastept
    13 3
  • Rudolf D.
    Cum iti place (sau cum poti) sa-ti satisfaci femeia? Prin propria forta, vointa si iscusinta sau apeland la vibrator? Cam asa sta treaba si cu sofatul. Ei bine, daca sunteti genul de sofer care vrea doar sa mearga din punctual A in B fara mari pretentii, eventual si condus autonom pe unde vrea si cum vrea calculatorul, atunci iesiti de pe site-ul asta unde se vorbeste despre masini si senzatiile pe care le provoaca si nu despre transport de marfa.
    15 5
  • Ce bine imi pare, hai Tesla si pe urma sa ii urmeze si ceilalti cat mai repede.
    1 12
  • ...ProJectul Dojo? Sau *tesla* scris fără majusculă??!!
    Se pare că-i mai mare nevoie de programe autonome care să scrie articole. :-P

    Știu că oricum nu mai contează-n era vitezei (dovadă: nimeni nu remarcă glitch-uri d-astea... în afară de grammar-nazis ca mine. :-))
    Io rămân totuși la obsesia egalității formă-conținut în orice schimb de idei -- fie el în privat, dincolo de ideea respectului față de cititori pe un website public.

    (n.b.: Un amic -- nesimțit de bogat în raport cu creierul din dotare, dar asta-i regula de fapt -- mi-a trimis un e-mail ca să mă-ntrebe ce oBționale ar fi indicat să comande pt noua lui premiumistă -- nemțoaică, evident.
    Iar la corectura mea a răspuns c-un emoji rânjit că-i corect pt. el cum scrie, fiindcă oBționalele le oBții în definitiv, nu ?! :-))

    Back ontopic, după mine nea Musk provoacă prea multe disonanțe cognitive ca discursul lui să mai poată fi analizat logic.
    Un singur exemplu: în paralel cu avertismentele apropo de pericolele dezvoltării inteligenței artificiale, el -- vorba vine el -- înființează și finanțează en-gros compania Neuralink. Care a anunțat recent progrese notabile în conectarea directă *neurons-gadgets*.
    ...Ciborgii veritabili ne așteaptă deci la un colț de cotitură.

    O fi bine,o fi rău? Răspunsul meu îl știți deja, dar alții (demult cocoșați pe facebuce) sigur se vor ruga să li se implanteze electrozi în devlă.
    21 4
  • Edikkk
    Nu ştiu voi dar eu am condus destul de mult la viaţa mea şi dacă aş putea să mă ducă Braşov - Timişoara total autonom în care să fi şi aţipit să fi citit o carte să fi vorbit cu video cu rudele apropiate...

    aş fi mult mai mulţumit...


    Dar dacă vouă vă place să munciţi conducând asta e...
    3 17
  • @Rudold, faci niste comparati complet aiurea.
    1.pe site se discuta despre masini in general, si ele sunt privite / utilizate de fiecare in felul sau; nu doar de "pasionati" ca tine.

    2 Daca barbatia ta sta in a tine mana pe volan/schimbator, asta e strict problema ta. Altii vedem si putem si alte lucruri.

    O functie autonoma ajuta mult la orice masina indiferent de tipul de utilizator:
    1.o poti trimite sa se parcheze singura odata ce ai ajuns la destinatie;
    2.te poate duce legal acasa dupa ce ai consumat ceva alcool (sau altele);
    3.te poate ajuta sa ajungi la destinatie in siguranta atunci cand esti obosit.
    Si in multe alte ocazii. Autonomia la masini este o functie utilitara.
    10 5
  • Rudolf D.
    @Dark_Alex
    Trag concluzii ca:
    1.Nu stii sa o conduci.
    2.Nu stii sa o parchezi.
    3.Nu stii sa bei.
    4. Nu stii cand sa bei.
    5.Nu stii da-ti organizezi si sa-ti ordonezi viata (cand, cum, cat sa-ti dozezi efortul, astfel incat oboseala sa nu-ti afecteze performantele in mod vizibil sau deranjant).
    6.Ti-e frica de necunoscut.
    7.Ai o masina proasta.
    8.Nu te pricepi la masini.
    Ce-as mai putea discuta cu cei ca tine care nu vad si nu pot o multime de lucruri.
    Despre condusul autonom ce-as putea spune. Este o realizare nemaipomenita, dar ii va transforma pe unii oameni in niste asistati perfect controlabili, in cel mai bun caz de catre calculator.
    Si ce sa vezi! Unii vor fi si fericiti. Nu neg dreptul fiecaruia la fericire personala, insa pentru mine condusul e o pasiune, nu o indeletnicire utilitara. Personal, acum, am mai mare incredere in capacitatile proprii decat in nu stiu cati senzori si cate linii de cod scrise de nu stiu ce programatori obositi sub presiunea deadline-ului. Mai tarziu cand voi fi batran si neputincios o sa ma las pe mana autonomei, daca ma voi invrednici sa dau bani pe "functia utilitara" sau ma vor obliga unii s-o cumpar (cel mai probabil). Dar atunci clar ca nu va mai conta ce mi se intampla.
    11 5
  • Edikkk
    Dle Rudolf D fiecare are dreptatea lui doar că unii au ceva mai multă dreptate...

    Vă aştept să citiţi ce aţi scris dvs când o să aveţi peste 42 ani şi / sau să conduceţi peste 1000 - 2000 km lunar

    Ideea este că majoritatea clară vor maşini autonome.
    Au făcut studii mari în SUA şi se ştie ce vrea piaţa.

    Transport 100% autonom, nu numai de persoane dar şi de marfă.
    Că este enorm de greu da, că costă iniţial mult da, că "reduce" din abilitarea oamenilor de a conduce da, dar oamenii preferă confortul şi alte activităţi plăcute.
    2 7
  • inexorabil
    Edikkkule, vericule, EXISTĂ (indiferent că tot mai mulţi…e-zombi neagă din răsputeri) şi se tot “perfecţionează” (de secole peste secole) un PERICOL FATAL pentru omenire…Viclean fără pereche, cum s-a gândit Mickey Duţă să procedeze, astfel încât omenirea, în ansamblul ei, nici să nu-l simtă (pericolul de moarte…sufletească) – dacă, sine qua non, ar apela (musai cu încredere, ca să n-o numesc credinţă!) la resursele personale de scrutare şi judecată cu care a fost înzestrată nativ – nici să nu înţeleagă în ce constă miezul problematicii? Simplu de tot, dar genial de eficient: instaurarea GLOBALĂ şi cu efect PEREN a unui climat social întemeiat pe trei piloni “fundamentali”, carevasăzică indispensabili (pentru reuşita planului diabolic): CONFORMISM, COMODITATE (cerebrală) şi CONFORT. Ne referim, aşadar, la cei trei “C” care conduc, invariabil şi…ireversibil, către conturarea unui deznodământ paroxistic tragic, care, întâmplător, începe tot cu “C” : COLAPSUL fiinţial.

    Abstractizând mai puţin, adică mizând pe nişte exemple…inspirate din realitatea de zi cu zi, dacă tu te ospătezi pantagruelic (la “mall”, în “hypermarket” sau în oricare alt templu fast-food) şi te automăguleşti vizual cu “cele mai noi cuceriri (nota mea: socialisto-liberale) ale ştiinţei şi tehnicii”, propulsat către “noi culmi de civilizaţie, bunăstare şi progres” (variaţiuni pe aceeaşi temă), atunci cum mama naibii (pardon de expresie) să-ţi stea mintea (fie şi numai pentru o fracţiune de secundă) la…holocaustul nuclear? Sau la dictatura restrictiv-coercitiv-punitivă, de după aceea (şi ca rezultat direct!), care va fi exercitată de Guvernul Mondial?

    Acele vremuri de penurie fără precedent în istorie (“Măsura de grâu, un dinar, şi trei măsuri de orz, un dinar” – Apoc. 6:6) – dar dinadins concepute astfel în tenebre şi “experimentate”, în prealabil, prin declanşarea artificială şi repetată a unor “crize economice” (altfel Oculta n-ar avea cum să capete controlul facil şi TOTAL asupra pământenilor…o fi dânsa izvor nesecat de inteligenţă, dar ar fi singura cale posibilă de a dobândi Puterea pe Glob şi mai ales Puterea absolută: înşfăcarea autoritară şi discreţionară a TUTUROR mijloacelor VITALE de trai şi distribuirea lor condiţionată şi “cu ţârâita” locuitorilor planetei, de obicei slabi şi de stomac, şi de înger…) – garantat ne vor scoate pe nas (nouă sau urmaşilor noştri) ghiftuirea consumeristă din prezent, atât sub raport alimentar, cât şi din perspectiva tehnologismului digital ultra-hipnotizant…

    Aşa că…nu-i bai; umflă-ţi maţul şi simte-te “fain” în orice mod imaginabil, aplicabil şi disponibil (Statul Unic Global te invită chiar cu largheţe, fiindcă…”meriţi”, munceşti “mult” şi “creativ”, eşti “conştiincios” pe plan fiscal, nu tulburi cu absolut nimic “ordinea de drept”, başca a rumega este un drept “consfinţit prin lege”, deci ce alte “argumente” mai vrei?), ori de câte ori prinzi ocazia (“Tu eşti stăpânul tău!” – ne transmite şi ne “asigură”, fermă şi “candidă”, propaganda milenaristă), captat “smart” şi/sau boierit în “autonome”. Cât mai este vreme de “graţie”. Dar pe urmă să nu zici că n-ai ştiut sau n-ai înţeles…

    “Atunci când vor zice: pace şi linişte, atunci, fără de veste, va veni peste ei pieirea, ca şi durerile peste femeia însărcinată, şi scăpare nu vor avea” (1-Tes. 5:3).

    PS. Edikkk, rezervă şi mie, te rog, un loc în “autonomă”. Nu de alta, dar vreau să te convingi ce ridicol ar suna versetul de mai sus rostit într-o asemenea ambianţă “perfect securizată”.
    8 1
  • Edikkk
    Viitorul este dur pentru că se naşte o nouă lume... a celor 3 C

    Va mai exista un boom demografic în unele zone (Africa centrală, Asia) dar după va începe să scadă şi la ei.
    1 2

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru