Tineri şi neliniştiţi: 83% dintre pietonii români folosesc telefonul mobil în timp ce traversează strada

de Daniel Popescu
Joi, 29.10.2015
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Românii sunt printre cei mai indisciplinaţi pietoni din Europa: în timp ce traversează strada, 83% dintre ei folosesc telefonul mobil, iar aproape jumătate ascultă muzică.

Esential 83% dintre pietonii români traversează strada în timp ce folosesc telefonul mobil
79% dintre pietonii români vorbesc la telefon în timpul unei traversări
46% dintre pietonii români ascultă muzică în timp ce se angajează într-o traversare
Chiar dacă 40% dintre accidentele din Bucureşti au loc în parcare, pietonii reprezintă o adevărată provocare pentru şoferi în timpul deplasărilor în oraş.

Potrivit unui studiu realizat de Ford în 10 ţări europene, tinerii pietoni români sunt printre cei mai indisciplinaţi în trafic: 83% dintre aceştia folosesc telefonul mobil în timp ce traversează strada, iar 79% dintre ei continuă să vorbească la telefon chiar şi în momentul în care se angajează într-o traversare.

La fel de periculoşi sunt şi cei 46% dintre romani care ascultă muzică în timpul traversării, ceea ce înseamnă că există şanse mari să nu audă maşinile care se îndreaptă spre ei.

"Una este să mergi pe trotuar cu căştile pe urechi ascultând muzică, dar este extrem de periculos să traversezi strada în timp ce scrii mesaje, te joci sau navighezi pe internet", a explicat Jim Graham, managerul programului Ford Driving Skills for Life.

La nivelul celor 10 ţări participante la studiu, datele au revelat că 57% dintre tinerii pietonii europeni folosesc telefonul în timp ce traversează strada, iar 47% dintre ei se află într-o conversaţie.

De asemenea, 22% dintre participanţii la studiu au recunoscut că au suferit sau au fost foarte aproape să sufere un accident în timp ce foloseau telefonul mpobil în timpul traversării.

"Accidentele fatale cu pietoni au parte de cea mai mare creştere, motiv pentru care este vital ca şoferii să fie conştienţi de prezenţa pietonilor atunci când călătoresc", afirmă Sarah Sillars, CEO-ul institutului Advanced Motorists din Marea Britanie.

Studiul a fost realizat pe 10.022 de adulţi din Belgia, Danemarca, Franta, Germania, Italia, Olanda, România, Spania, Turcia şi Marea Britanie. Datele oficiale arată că 65.000 de pietoni şi-au pierdut viaţa pe drumurile europene intre 2003-2013.

Via Ford

Comentarii (6)

  • din aia 40% care ascult muzica, eu cred ca sunt singurul care se uita de enspe mii de ori, sa vad daca vine o masina, restul se arunca, efectiv, ca niste regi pe trecere
    8 1
  • @lorinczi.thomas
    Da, intradevar , tu esti singurul din Capitală, ai dreptate, la fel zic si eu. Oricum , cred ca din toată țara, dar nu au mai continuat ăstia cu sondajul. Păcat, era un record, nu cred ca te mai ajungea cineva.
    Poate tu nu asculti muzica la fel de buna ca ceilalti bucuresteni care trecstrada cu cărtile pe urechi, or face parte dintr-un club select , îsi fac update la muzica bună non stop si abia apoi sunt pregatiti de o nouă zi de traversat. Vezi si tu, intereseaza-te de unde si-o procură.
    Sau poate nu mai esti tu atât de tânăr și esti mai precaut. I-ai păcălit pe ăstia cu sondajul cu limita de varsta. Merge o dezbatere de câteva reportaje bune aici. Poate esti si singurul care va depasi grupul VAG cu dieselgate-ul lor la notorietate. La ce istoric ai, sunt sanse bune si aici.
    4 2
  • Ionel maior
    daaaaaaa la fiecare doi pietoni unul are casti ,.unde dracu ati vazut voi atatea casti,ca nici in sertare nu avem atatea,....
    2 0
  • este cazul sa modifice cumva legea ,traverseaza strada mai rau ca la plimbare prin parc cu telefoanele s-au castile la urechi de multe ori nu-i vezi pentru ca apar de dupa masinile parcate aiurea aproape de zebra,multe accidente se datoreaza si neatentiei pietonilor nimeni nu vrea sa-i accidenteze ,daca ar fi putin mai atenti accidentele ar fi mult mult mai putine
    1 0
  • @lonczi thomas - se scrie ascultă și nu ascult
    @stef - mai , sincer, Sau aici se scrie împreunate. Felul cum ai scris elimină orice posibilitate de greseală de tipar de telefon
    1 0
  • multumesc pentru corectura, @stef, din pacate, ai observat cu 22 de ore intarziere fata de mine greseala
    1 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru