Toyota: "Sistemele de asistenţă a şoferului sunt viitorul automobilului"

de Sebastian Toma
Luni, 16.12.2013
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Reprezentanţii Toyota spun că vehiculele autonome sunt departe de realitate, fiind mai importantă introducerea în serie a sistemelor de asistenţă a şoferului, care să prevină accidentele.

Gândiţi-vă la aeronave. Au pilot automat, dar la operaţiunile importante, tot piloţii au controlul. La fel ar trebui să se întâmple şi cu automobilele ”autonome”.

Moritaka Yoshida
managing officer al sistemelor de control ale vehiculelor, Toyota Motor Corp.
Toyota, cel mai mare producător de automobile din lume, consideră că viitorul automobilelor este reprezentat de tehologiile care ajută şoferul să evite accidentele, nu sistemele de conducere autonomă. Japonezii spun că şoferul trebuie să fie cel cu iniţiativă atunci când vine vorba de manevrele pe care le va aborda vehiculul, în ciuda afluxului de tehnologie care ar putea să-i ridice acestuia responsabilitatea aferentă condusului. Explicaţiile vin de la Moritaka Yoshida,  în cadrul Toyota Motor Corporation.

În ciuda declaraţiilor care critică sistemele de conducere autonomă, Toyota se angajează să continue cercetările în domeniu ”la cel mai înalte standarde”, cu toate că reprezentanţii săi nu pregătesc asemenea vehicule în viitorul apropiat. Unii competitori ai grupului Toyota, printre care enumerăm Volvo, Daimler şi Nissan, promit vehicule autonome de serie care să fie pe şosele până în anul 2020.

Tot până atunci, cei de la Google vor să-şi lanseze comercial tehnologia proprie de conducere autonomă a vehiculelor, promisiunea gigantului IT din California fiind lansarea unui sistem complet în termen de cinci ani.

Urmareste Automarket
Japonezii de la Toyota spun că principala problemă legată de sistemele de conducere autonomă este răspunderea cu privire la ce se întâmplă cu vehiculul în timpul mersului, aceasta revenind şoferului în cazul vehiculelor convenţionale.
Problemele ar putea interveni în caz de accident, temere prezentă şi în cazul sistemului de la Google, moment în care nu este clar cine va purta răspunderea pentru incident, mai ales dacă vehiculul autonom ar putea fi considerat vinovat de un accident.

Via AutomotiveNews (înreg.)

Comentarii (1)

  • felicitari
    Bravo Toyota! Esti un constructor de la care multi au ce invata.
    6 4

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru