Un judecător afirmă că există dovezi care arată că Tesla știa despre defecțiunea Autopilot

de Silvian Irimia
Sambata, 25.11.2023
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Tesla a trecut cu bine deja de două procese legate de sistemul lor de asistență numit Autopilot. Totuși, în ultimul proces din Florida, un judecător a declarat că există dovezi cum că Tesla și Elon Musk știau de problemele sistemului.

În lumina soarelui Floridei, un judecător a descoperit dovezi reale că Tesla, împreună cu Elon Musk și alte minți luminate ale companiei, erau conștienți că Autopilot, acel sistem avansat de asistență pentru șoferi, avea defecțiuni. Cu toate acestea, au permis ca mașinile lor să fie conduse într-un mod nesigur.

Știrea vine după ce Judecătorul Reid Scott, a dat undă verde săptămâna trecută pentru ca reclamantul dintr-un proces ce vizează un tragic accident cu o Tesla Model 3 să continue lupta în instanță.

Acesta a adus acuzații de daune punitive împotriva producătorului auto electric pentru ceea ce el numește conducere intenționată și neglijență gravă.

Acțiunea în instanță este legată de un accident din 2019, desfășurat în nordul Miami, unde o Tesla Model 3 a intrat sub remorca unui camion. Impactul a smuls acoperișul mașinii și șoferul a murit. Conform celor de la Reuters, un proces programat pentru luna octombrie a fost amânat și încă nu are o nouă dată.

În spatele hotărârii de a permite reclamantului să meargă mai departe, judecătorul a subliniat că soția lui Banner, șoferul decedat, ar trebui să poată convinge juriștii că avertismentele oferite de Tesla în manualul său și în acordul „clickwrap" erau, în esență, neadecvate.

Judecătorul Scott a extras din arhive un videoclip promoțional din 2016, lansat de Tesla, în care unul dintre modelele lor electrice se plimba fără nicio intervenție umană.

În deschiderea filmului, Tesla a declarat că șoferul este la volan doar din motive legale, pentru că mașina se conduce singură.

Același videoclip menționat de judecător a făcut parte dintr-un alt caz în care Ashok Elluswamy, directorul Software-ului Autopilot al Tesla, a declarat că clipul promoțional a fost regizat și că sistemul nu avea capacitățile prezentate la momentul respectiv.

Această decizie recentă reprezintă un șoc pentru producătorul auto cu sediul în Austin. Anterior, compania câștigase două procese de răspundere a produsului în California privind sistemul Autopilot.

Comentarii (9)

  • Conceptul de masini autonome este o prostie si ar trebui regelmenata stric, adica interzisa.
    Cine nu vrea sa conduca sa ia un taxi, autobuz,tren,avion...
    O masina autonome nu isi are locul printre oameni, caci ar necesita sa fie condusa de o entitate inteligenta, capabila de a se adapta conditiilor de trafic instant, si sa prevada cauze de accidente;
    Si fix acest lucru este problema. Caci ultimul lucru pe care umanitatea si-l doreste este aparitia unui AI, unei inteligente artificiale. In secunda urmatoare, umanitatea e stearsa de pe fata pamantului, si chiar posibil orice alta vietate, forma de viata superioara.
    Este o limita a tehnologiei care trebuie pastrata cu orice cost. Da, stiu, amorul pentru sclavie este puternic in societatea umana, dar lacomia prea mare in a scalavagiza o masinarie, s-ar putea sa ne coste totul.
    Si toate aceste progrese pt a face masinariile mai inteligente vor duce, cu cele mai bune intentii, la un final nasol.
    7 4
  • Alin, nu m-as stresa prea mult pe chestia asta. E destul o dramă și game over. Acuma, cine dus rău și folosește așa ceva… asta este , riscurile “civilizației” umane. Sunt foarte mult modalități prin care ne mutilăm unii pe alții (vezi războaie decise de niște lași în care sunt trimiși tineri la moarte).
    Sunt nevoie de condiții aproape ideale pentru condusul autonom, ori infrastructura mondială numai înspre așa ceva nu se îndreaptă.
    Ca și producător (exemplu), nu aș merge pe așa ceva… pentru ca nu vreau să fiu nici măcar implicat într-un asemenea proces în caz de accident. Sunt țări unde legislația te bagă la zdup imediat, ca și administrator răspunzi… cineva trebuie să răspundă ca așa-i filmul.
    4 5
  • inexorabil
    Băieți, Sistemul are de câștigat oricum! Dacă s-ar convinge definitiv că realmente I.A. ar fi prea periculoasă (nu chiar să-i apară "conștiință de sine", ca în seria "Terminator", dar, orișicum, omenirea ar comite o gravă imprudență să n-o țină sub control), atunci ar miza pe...șoferi umani (pentru electroacele destinate transportului în comun), dar cert este că, odată și odată, nici de-afurisiți nu vor mai permite tartorii mașinile personale (oricui nu aparține...Siatemului).
    1 0
  • te temi ca o sa te faca si unu cu 2 nuclee..asa ceva..traiti in trecut...
    4 2
  • spaclu lu manole
    Sunt foarte multi, in special intre tineri, care nu mai sunt interesati de condus. Nu sunt nici macar interesati sa-si mai cumpere un automobil. Masinile au devenit extrem de scumpe si la achizitie, si la intretinere + exploatare. Generatiile de azi sunt mai interesate in telefoane, laptopuri, si tot felul de gadgeturi. Mai ales pentru ca sunt cat de cat accesibile financiar.
    Masina autonoma o sa prinda, mai ales odata cu perfectionarea senzorilor si suportului informatic.
    Asculati-l pe @cap-de-maimutz, si toti masculii diesel, ca ajungeti ca ei. Bosorogi, acriti si pierduti intr-un trecut pe care nimeni nu mai da doi bani.
    1 0
  • Banditos
    Calm down primii doi...odata cu dezvoltarea AI, masinile autonome vor deveni o prezenta cu mai putine accidente decat cele produse de pilotii wannabe, crackheads, pensionari sau adolescenti care titokeaza la volan.

    In aceeasi ordine de idei masinilor autonome ar trebui sa li se dea "prioritate" in Romania in fata analfabetilor ce isi iau permisu' la kil.
    2 0
  • Și după mintea ta “evoluată” (veche de zeci de mii de ani), tot ce-i nou este bun, avem musai nevoie urgentă de mai multă tehnologie, digitalizare, rețele sociale (minciuni și hăhăieli să faci pe tine).
    Viitorul nu există iar trecutul este doar o interpretare subiectivă, există doar acum.
    Așa-i când ești un dependent trist de iluzia că tehnologia este soluția (no matter what), nu-ți dai seama, doar mai vrei o altă doză.
    … hai 1000110001.
    PS hai să-ți spun un secret, praful de pușcă nu se folosește doar la artificii și unele drone ajunse pe mâna unor tembeli ucid zilnic… noroc cu tehnologia și cu evoluații ca tine :((
    4 4
  • ai baut din apa lui inexorabil? nu-ti iese deloc filozofeala
    3 2
  • Banditos
    @spaclu, acelasi lucru l-am scris acum un an doi. Studiul este foarte interesant, generatiile tinere nu mai regasesc in detinerea unui automobil dovada realizarii in viata. Masina a ajuns un bun oarecare, o rutina. Pentru poporul descult de prin tarile gen Romania e maximul, daca s-ar putea si-ar atarna masina de gat.

    uita-te la Sherif...asta viseaza zilnic la un diesel 2.0. Si-ar vinde si un rinichi pentru asta.
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru