Viitorul sună autonom: Elon Musk vrea să înlocuiască autobuzele din orașe cu vehicule care se conduc singure

de Mircea Meşter
Sambata, 23.04.2016
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
După ce a făcut vâlvă în industria de mașini electrice, Elon Musk se orientează acum spre idei de revoluționare a transportului în comun din orașele aglomerate.

Considerat de mulți unul dintre geniile industriei auto actuale, Elon Musk - CEO-ul companiei Tesla Motors - susține că viitorul transportului din orașe nu stă neapărat în mașinile electrice care încep să scoată capul pe piață în ultimii ani, cât în soluții inovatoare care nu există în acest moment.

Conform declarațiilor pe care Musk le-a făcut în cadrul unui eveniment care a avut loc în Norvegia, soluția pe care o va propune în viitorul apropiat va fi o alternativă la actualele autobuze. Noile mijloace de transport în comun nu vor avea însă foarte multe în comun cu autobuzele așa cum le știm noi, cel mai important asăect fiind cel legat de faptul că acestea vor avea capacitatea de a se conduce singure.

"Avem o idee legată de ceva ceea ce nu e tocmai un autobuz, dar care ar rezolva problema densității mari din interiorul orașelor. Cheia este în zona vehiculelor autonome. Dar nu vreau să vorbesc foarte mult despre asta, trebuie să fiu atent la ceea ce spun", a declarat Musk.

Conform fondatorului Tesla Motors, soluția imaginată de el și de echipa sa vizează un tip de transport în comun care nu va lăsa oamenii în stații, ci "îi va duce pe pasageri până la destinația fiecăruia.

Va exista un tip de vehicul care va fi perfect pentru asta", încheie Elon Musk într-o notă mai degrabă misterioasă.

Un vehicul care să revoluționeze transportul în comun din orașe nu ar fi prima "invenție" inedită din cariera lui Elon Musk. Cel mai recent plan în acest sens vizează dezvoltarea lui Hyperloop, o alternativă mult mai rapidă la trenurile actuale care ar asigura transportul persoanelor pe distanțe medii într-un timp inferior avioanelor: 30 de minute pe 650 de kilometri.

Comentarii (9)

  • Imi place progresul tehnologic, dar e pacat de de multe ori multi oameni vor ramane la limita saraciei, iar singurii care vor profita de asta vor fi conturile deja grase ale catorva bogatani care ii poti numara pe degete
    8 4
  • @Cyrus
    Stai linistit, va mai dura cel putin 50 de ani pana se va pune in practica, asta daca se va pune, gandeste-te ca sunt cativa mari producatori de mijoace de transport in comun (Mercedes-Benz, MAN) care vor pune bete in roate acestei idei. In plus, natalitatea este mai mica decat mortalitatea in majoritatea tarilor europene, deci problema cu locurile de munca nu va fi chiar atat de mare in ziua implementarii, adica peste zeci de ani. Implementarea va dura extrem de mult, trebuie facute teste de siguranta mult mai avansate, pentru ca una este sa ai pe piata o masina autonoma cu 5 pasageri si alta este sa ai un autobuz cu 50 (dintre care o buna parte stau in picioare). Mult prea complex si va dura foarte mult pana se va pune in aplicare, deci noi cei de acum nu avem de ce sa ne facem griji :D si nici urmasii nostrii care sunt din ce in ce mai putini. Si inca un lucru, gandeste-te ca in lume sunt putine orase cu metrouri autonome, ceea ce, teoretic este mult mai simplu de implementat. Totusi, inclusiv tarile avansate din punct de vedere tehnologic, cum ar fi Japonia, prefera oamenii in locul calculatoarelor. Oare de ce?
    5 6
  • ma intreb daca in viitorul pe care omul asta il viseaza vor mai fi oameni in statiile de autobuze.............pai nu o sa fie ca nu au unde se duce !....la servici ? pai ce servici daca masinariile inlocuiesc omul.
    Daca masinile nu vor mai avea nevoie de sofer, nu imi pot imagina ce se va intampla in restul industriilor acolo unde e mult mai simplu de lucrat cu roboti.
    4 1
  • @@Cyprus cel putin 50 de ani?Probabil ai pus din greseala un 0.Avansul technologic din urmatorii 50 de ani va fi atat de mare, incat lume va fi de nerecunoscut dupa standardele de azi.De exemplu un robot cu inteligenta artificiala va depasi nivelul de inteligenta a unei persoane peste 10-15 ani, iar peste 50 va avea inteligenta a tururor oamenilor de pe glob.
    5 5
  • inexorabil
    Ȋntreb și eu ca ghelbanul ȋn târg: la Judecata de pe urmă, A.I. va răspunde singură sau asistată de o altă A.I., specializată ȋn “chichițe avocățești” ?
    3 2
  • robotzii vor depasi nivelul de inteligenta al oamenilor la capitolele copy-paste, dar nu vor avea NICIODATA creativitate si spontaneitate 2 chestii principale pe care le are omul, pentru ca sunt niste masini programate pana la urma
    2 0
  • @inexorabil
    La Judecată (după cum știi) vine doar creația ce a avut parte de viață să dea socoteală (de ce a făcut cu ea) și nicidecum ,,utilajele,, (oricât A.I. ar avea în ele).
    2 0
  • inexorabil
    Corect, dragul meu PLUS, dar sunt sigur că ai sesizat substratul sarcastic-amar al ȋntrebării mele…
    1 0
  • bla bla bla
    Tesla lost money in 2015 – a net $888.7 million, with $716 million being lost on operations.

    Tesla a pierdut bani în 2015 -o valoare neta 888.7 milioane dolari, cu 716 milioane $ fiind pierdute in operațiuni.

    Sursa:hybridcars
    1 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru