Volkswagen, presată să ofere 8.5 miliarde de euro clienţilor europeni afectaţi de Dieselgate: "Trebuie despăgubiţi la fel ca americanii"

de Daniel Popescu
Miercuri, 20.01.2016
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Uniunea Europeană solicită ca Volkswagen să ofere clienţilor din Europa afectaţi de scandalul Dieselgate vouchere de 1.000 de euro, la fel cum a procedat în Statele Unite. Măsura ar costa grupul german aproximativ 8.5 miliarde de euro.

Volkswagen a abordat într-un mod complet diferit scandalul Dieselgate în Europa şi Statele Unite. Pentru piaţa americană, grupul german a oferit vouchere de 1.000 de dolari clienţilor cu motoare diesel TDI de 2.0 litri pentru un număr de cel mult 482.000 de clienţi, pe lângă răscumpărarea unui număr de 115.000 de maşini.

În schimb, constructorul a decis ulterior că în Europa nu va aplica aceeaşi politică, sub pretextul că pe Bătrânul Continent maşinile diesel se vând mai bine decât cele pe benzină. Uniunea Europeană nu pare însă impresionată de aceste afirmaţii, care solicită ca cetăţenii din cadrul UE să beneficieze de acelaşi tratament din partea Volkswagen.

"Vă solicit să reconsideraţi poziţia cu privire la compensaţii şi să reflectaţi la modul în care să oferiţi compensaţii pentru clienţii europeni. Problema compensaţiilor merge mai departe de diferenţa dintre disputele legale dintre SUA şi UE şi joacă un rol fundamental pentru a vedea VW ca o companie responsabilă de încredere", este mesajul transmis de Elzbieta Bienkowska, comisarul european pentru industrie, către Matthias Mueller, CEO-ul Volkswagen.

Urmareste Automarket
Dacă Volkswagen ar accepta un program similar cu cel din SUA pentru cei 8.5 milioane de clienţi europeni afectaţi de Dieselgate, suma totală ar ajunge practic la 8.5 miliarde de euro în cazul unor vouchere de 1.000 de euro pentru fiecare client.

În plus, UE solicită de la Volkswagen un raport cu privire la cantitatea suplimentară de emisii generată de modele grupului german în fiecare stat din blocul comunitar, dar şi modul în care vor fi efectuate chemările în service pentru maşinile care vor primi o nouă versiune software.

Nu în ultimul rând, UE vrea să capete autoritatea de a gestiona chemările în service efectuate de constructori, în detrimentul autorităţii fiecărui stat membru în parte.

Volkswagen riscă deja o amendă de ordinul zecilor de miliarde de dolari după ce a fost dată în judecată de Departamentul de Justiţie al SUA.

Via Automotive News

Comentarii (11)

  • Buna dimineata!
    10 0
  • Catre Volkswagen AG
    "În schimb, constructorul a decis ulterior că în Europa nu va aplica aceeaşi politică, sub pretextul că pe Bătrânul Continent maşinile diesel se vând mai bine decât cele pe benzină."

    Si ce daca dieselurile se vand mai bine ca-n SUA? Care-i vina mea ca si client european? Ah, va ustura pe voi mai tare la buzunar? Inca odata, nu sunteti corecti.

    Totusi, o femeie v-a pus la punct: "Vă solicit să reconsideraţi poziţia cu privire la compensaţii şi să reflectaţi la modul în care să oferiţi compensaţii pentru clienţii europeni. Problema compensaţiilor merge mai departe de diferenţa dintre disputele legale dintre SUA şi UE şi joacă un rol fundamental pentru a vedea VW ca o companie responsabilă de încredere"

    Moment in care Matthias Mueller inghitind in sec, cu mana tremuranda si capul plecat a intins banii suplimentari pentru EGALITATE IN DREPTURI
    21 1
  • someone
    saracul Mathias Mueller....cat rahat trebuie sa inghita din cauza altora, care acum stau lejer si se bucura de bonusurile imense primite pana la demisia " de onoare"
    22 1
  • si totusi se cumpara in draci
    am sa fac o statistica intr-o saptamana sa vad cate civ-uri eliberam pt tdi-uri de la f...vag(audi,skoda,vw si seat)
    azi am intrebat pe unul cu un passat din 2006,la care cam atarnau tapiteriile -de ce l-ai luat totusi,ca mereu pica la ele cate ceva?
    raspus: pica ,dar sunt multe si de aia...
    comentariile sunt de prisos...
    7 7
  • pesso- pleava e multa si nu se da dusa cu una cu doua
    4 5
  • Poate cu banii despagubiti, clientii se vor dezmeticii de saltelele pe roti ale celor de la Volzwagan si isi vor achizitiona niste autoturisme de la marci de prestigiu : Toyota, Honda, Mazda, Nissan, etc.
    2 10
  • pickelhaube
    Despagubiri la ce?Am cumparat masina nu norma de pouare!Bre Malahiescu mai la sa ne bre cu japonezele matale ca nu ti dau aia sa mananci!Si alea sunt tot masini, dar nu sa le ridici in slavi!
    Adevaru' ca asiaticele sunt urate ca porcu'!
    7 9
  • Aninim
    @ Madalescu neaparat de la TOYOTA cea mai buna masina din univers ! Esti de groaza cu Toyota ta o fi masina buna nu zic nu dar nu crezi ca exagerezi ? Toate postarile tale ridica in slavi marca Toyota. Cu ce esti tu mai bun ca fanii VW pe care ii critici mai mereu ? Sunt si alti producatori unii vor alte marci fiecare face ce vrea cu banul lui .
    5 0
  • @pickelhaube

    Georgian e cam naiv, dar nici tu nu esti prea departe. Cum sa generalizezi in felul asta asiaticele? Iti dau o mie si una de exemple in care designul japonez pune in fund designul masinilor nemtesti.
    7 1
  • inexorabil
    La câtă tevatură a provocat Dizălgheitu’ lu’ pește ȋmpuțit (adică al tandemului absolut stupid autorități-mass media), mai degrabă ar trebui cerute despăgubiri de la acestea din urmă decât de la VAG.

    Oricum, cu un VAG erodat de sine ȋnsuși și cu un pseudo-GM care ȋși pune singur piedică, neștiind ce vrea, cert este că ținta sufocantei adorații mădălinesciene (Toyota Group, ce altceva?) va țopăi pe miriște (termen nu ales la ȋntâmplare: au rămas niște “cioturi” ale automobilismului epopeic și acestea sunt…amintirile) până la saturație. Apropo, japii (de la TG) chiar mi-ar fi putut stârni simpatia, dacă n-aș fi auzit că vor investi un miliard de dolari pentru dezvoltarea “autonomelor”. Mare păcat…Ȋn atare condiții, cum să-i mai laud pentru cutiile lor manuale de excepție? Cine să le mai simtă eficiența??

    PS: Dacă tot vorbim despre “sublimul” prezent, mi-a plăcut o fază de pe contul de FB al lui “General Motors Company”. Cineva a pus o poză, sub titlul “My GM family”. Admin-ul a reacționat ȋncântat: “What a great looking line up!” (nota mea: s-o fi referit și la Pontiacul care apărea ȋn imagine?). What's your favorite GM vehicle?”. Răspunsul: “The Buick Regal Grand National GNX. I've never owned one but I adore them! If I can't find one I'd go for the Pontiac G8 with the 6.2L and supercharge it”. Cât despre replica admin-ului…pauză. Se va lăsa așteptată mult și bine…
    0 4
  • Vai de mine! Ne.-ai zăpăcit cu deșteptăciunea ta, mai ai puțin și rămâi de vorbă cu tine... Inexo...
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru