Test de anduranta BMW i3 ( 2015-2017)

Electric 170CP (312km) Aut
0368
BMW i3 ( 2015-2017) zoom
de Mircea Meşter, Foto: Ciprian Mihai
Miercuri, 09.08.2017
Raport după 6 zile cu BMW i3: 370 de kilometri parcurși cu un cost efectiv de 23 de lei

Nu știu dacă am ales tocmai cea mai bună perioadă a anului pentru testul nostru cu BMW i3. Nu de alta, dar nu prea-ți arde să intri în mașină și s-o conduci experimental atunci când temperaturile la nivelul asfaltului bat 40 de grade. În plus, asta înseamnă că e greu să renunți la aerul condiționat din mașină, ceea ce face ca orice încercare de test a diferitelor moduri de rulare ale mașinii să fie un eșec din start. N-ai cum să funcționezi în București fără aer condiționat și climatizare pe temperaturile astea, cu atât mai mult cu cât cineva trebuie să vă aducă înapoi cifrele din jurnalul nostru zilnic pe care îl veți găsi la finalul acestui articol.

De altfel, veți vedea mai jos, am putut să renunț la climatizare într-o zingură zi: 8 august, când temperaturile de afară s-au mai domolit, iar eu am profitat imediat și mașina a rulat în modul Eco Pro+, cel mai economic mod de funcționare dintre cele trei disponibile pe BMW i3 (Comfort, Eco Pro, Eco Pro+). Acesta îți limitează viteza maximă la 90 km/h și închide aerul condiționat, moment în care te bazezi doar pe ventilație. 

Acestea fiind spuse, am folosit primele șase zile ale testului cu i3 pentru a conduce mașina absolut normal, așa cum aș conduce propria mașină în viața de zi cu zi, fără să fac nicio concesie dinamică și de confort. Scopul e unul singur: să aflăm împreună care este consumul real al lui BMW i3 în vara bucureșteană. Adică, și mai avansat, care este autonomia pe bune a mașinii atunci când ea este condusă fără compromisuri de niciun fel.

Trebuie să spun din start că cifrele rezultate până acum în testul meu au ca reper un consum mediu mixt, adică consumul mediu de kWh/100 km în regim de rulare urban și extraurban în aceleași proporții. Asta pentru că locuiesc la circa 15 kilometri de oraș, așa că în drumurile pe care le vedeți aici trebuie să luați în considerare un amestec 50-50% între rulare urbană și rulare extraurbană. Săptămâna viitoare voi face câteva teste speciale exclusiv în interiorul orașului și vă voi oferi concluziile, implicit autonomia mașinii în condiții de rulare urbană eco și sportivă.

Jurnalul nostru

14 zile cu BMW i3. Jurnal de bord
Ziua Rulaj
(Km)

Baterie
rămasă
(%)

Autonomie
rămasă
afișată
(km)
Consum
(kWh/100 km)
Viteza medie
(km/h)
Energie
consumată

(kWh)
Climatizare
(% din timp)
Mod de rulare Costul zilei
(0.46 lei/kWh)
Cât ar fi costat cu:
Diesel
(5 l/100km)
Benzină
(7 l/100km)
1aug
2aug
ÎNCĂRCARE 100%
Sediul BMW România
97 55% 113 13.4 34.5 13.0 100% Confort
(ritm normal)
6.0 21.8 31.2
3aug 35 30% 80 15.0 43.4 5.3 100% Confort
(ritm normal)
2.4 7.9 11.0
4aug 61 17.5% 39 14.4 46.5 8.8 100% Confort (ritm normal) 4.0 13.7 19.2
5aug
6aug
ÎNCĂRCARE 100%
Priză garaj, 220V, 18A, 9h 30m
Autonomie afișată: 208 km
23 87% 213 15.3 60.2 3.5 100% Confort
(ritm normal)
1.6 5.2 7.2
7aug 94 59% 152 12.7 37.0 11.9 100% Confort
(ritm normal)
5.5 21.2 29.6
8aug 58 38.5% 98 10.5 36.3 6.1 0% EcoPro+
(ritm normal)
2.8 13.1 18.3

Concluzii după primele șase zile:

● În primele cinci zile, în care mașina a funcționat în modul Confort cu toate sistemele activate, cu climatizarea pornită și în ritm normal, consumul mediu a fost de 14.1 kWh/100 km.

● Asta înseamnă că la fiecare 100 de kilometri vei cheltui pe energia electrică consumată în jur de 6.5 lei la o rată a kWh de 0.46 lei.

Acest tarif poate diferi în funcție de contractul pe care îl aveți și poate fi mult mai mic (contractele cu plan de noapte coboară către 0.2 lei/kWh) sau mai scump.

● Pentru o mașină diesel cu consum de 5 litri/100 km, costurile medii de rulare la 100 de kilometri sunt de 3.5 ori mai mari: 22.5 lei. Dacă vorbim despre o mașină pe benzină cu consum de 7 litri/100 km, costurile sunt de 5 ori mai mari: 31.5 lei. Aceste calcule sunt valabile la un preț al litrului de combustibil de 4.5 lei. 

● 23 de lei m-a costat efectiv rulajul celor 370 de kilometri efectuați până acum. La 1000 de kilometri, asta înseamnă 62 de lei. La 10.000 de kilometri, 620 de lei. Cât două "plinuri" de rezervor. Și fără a lua în considerare faptul că o electrică poate fi încărcată gratuit în majoritatea stațiilor disponibile în supermarketuri.

Autonomia reală în aceste condiții este de circa 193 de kilometri. BMW anunță în fișa tehnică a mașinii o autonomie maximă de 312 kilometri și una reală de 200 de kilometri. Deci bavarezii se apropie foarte mult de rezultatul din testul nostru în condițiile în care condițiile exterioare au fost unele extreme (40 de grade Celsius).

● Dacă schimbăm un singur element din această ecuație - adică modul de rulare - cifrele se modifică radical. În a șasea zi am rulat în exact același ritm, dar pe modul Eco Pro+. Acesta oprește sistemul de climatizare, activează exclusiv ventilația, limitează viteza maximă la 90 km/h și anesteziază răspunsul pedalei de accelerație la apăsare. 

● În modul Eco Pro+, consumul a fost cu fix 25% mai mic (10.5 kWh/100 km).

● Autonomia în acest mod crește până la 260 de kilometri reali. Probabil că dacă aș rula cu atenție la pedale, ea s-ar apropia de cei 300 de kilometri promiși de BMW în fișa tehnică. Voi încerca asta în zilele următoare și revin cu raport.

● Un lucru pe care-l știam, dar care acum e ilustrat foarte simplu grafic: cu cât crește viteza media de rulare, cu atât crește consumul și scade autonomia. Altfel spus, o electrică va avea o autonomie mai mare la rularea în oraș decât dacă rulezi în afară cu viteze mari.

● Exemplu: în 5-6 august (weekend) am rulat 23 de kilometri, exclusiv pe DN1. Viteza medie cea mai ridicată (60.2 km/h) a adus cel mai mare consum din toate zilele de test: 15.3 kWh/100 km. Cu acest consum, autonomia ar scădea la 178 de kilometri

● Varianta ideală este să rulezi în oraș cu o viteză constantă de circa 35 de kilometri pe oră. Cu cât faci asta mai mult timp, cu atât vei putea rula mai mult cu mașina.

● BMW i3, la fel ca oricare altă electrică de pe piață, recuperează energia utilizată la frânare, crescând ușor autonomia. Cum mașina nu oferă informații legate de cantitatea de energie recuperată, ea este inclusă în calcule ca atare.

● Până acum am încărcat mașina o singură dată, după ziua a treia, când mai aveam o autonomie de circa 40 de kilometri. Bateria s-a încărcat peste noapte la priza din garaj de la 17.5 la 100%. Conform calculelor mele, a fost nevoie de 9 ore și 30 de minute pentru o încărcare completă. Cum totul s-a desfășurat însă noaptea, nu consider că timpul mare de încărcare la o priză normală, de 220V, însă cu amperaj ridicat, este o problemă. Deci dacă stați la casă și aveți o priză de acest tip în garaj, încărcarea nu este o problemă.

● Afișajul autonomiei rămase este, de obicei, haotic. Pentru că mașina ia ca reper consumul din ultimii X kilometri (voi săpa după această informație în zilele următoare pentru a putea să înțeleg logica din spatele calculului), asist la paradoxuri de genul următor: imediat după încărcare afișează 208 kilometri autonomie, iar după 23 de kilometri parcurși autonomia până la baterie goală crește la 213 kilometri.

Alte concluzii legate de mașină în general:

Interiorul este absolut spectaculos.

Lemnul texturat și materialele textile speciale transformă habitaclul într-unul extrem de relaxant. Feeling-ul e unul de mașină scandinavă.

● Am experimentat asta și în testul anterior: deși inițial esignul exterior poate fi complimentat cel mult cu eticheta "ciudat", după câteva zile în compania mașinii te obișnuiești cu el și totul pare ok. Prietenii cu care m-am întâlnit în acest timp au însă aceeași opinie: designul exterior e ciudat, dar interiorul e fenomenal. Asta chiar dacă, pe stradă și la semafor, oamenii sunt atrași vizibil de mașini și se opresc s-o privească. Asta dacă nu se opresc să întrebe informații despre ea.

● Probabil că repulsia față de un exterior atât de diferit vine și pe filiera tipului de caroserie, pentru că BMW i3 este un monovolum compact. Iar monovolumele nu au avut niciodată succes pe piața noastră la nivelul percepției publicului. În plus, e greu să înțelegi un monovolum de oraș când, în general, aceste mașini sunt create pentru concediile familiei.

● Apropo de familie, am testat pe viu faptul că un scaun de copil stă lejer pe locurile Isofix din spate. Singura problemă e însă una inedită: singurele zgomote de rulare pe care le produce mașina sunt cel al roților și cel aerodinamic (foarte reduse oricum ambele), iar copilul nu mai adoarme în scaun, cum o face atunci când motorul termic "toarce". Părinții de copii mici vor înțelege foarte clar situația

● Accesul la locurile din spate se face foarte ușor, pentru că nu te încurcă niciun stâlp central. E floare la ureche să accesezi locurile din spate fără a fi nevoit să rabatezi scaunele frontale. 

● Lipsa stâlpului aduce însă o problemă: nu poți deschide semi-portiera spate dacă șoferul sau pasagerul au centurile cuplate. Pentru că punctele de ancorare sunt montate pe pseudo-ușa posterioară.

Ținuta de drum e una excelentă. Mult mai bună decât a majoritatea mașinilor de aceleași dimensiuni cu motoare termice. Deși înălțimea mașinii te poate păcăli, i3 are un centru de greutate situat foarte jos datorită bateriei montate sub podea, iar asta înseamnă că mașina este ultramanevrabilă în oraș. Bonus: BMW i3 are o rază de bracaj extrem de redusă, iar pe aleile pe care am făcut ședințele foto care vor ilustra materialele de test am putut întoarce lejer din trei mișcări acolo unde în mod normal aveam nevoie de cel puțin 5 cu o mașină normală.

Cam atât pentru astăzi, revin cu o serie de materiale dedicate în cursul zilelor următoare. Voi vorbi special despre interior, voi testa mașina în orașul aglomerat pentru a vedea la ce poți să te aștepți de la ea și voi construi un test extraurban care, chiar dacă nu e foarte relevant în contextul segmentului și logicii mașinii, ne va răspunde la o întrebare interesantă: ce se întâmplă dacă conduci sportiv, normal și eco o mașină de acest tip în afara orașului?

Până atunci, aștept întrebările voastre și voi reveni cu informații și răspunsuri în materialele viitoare.

Comentarii (15)

  • Excelent test drive-ul, multumim !

    Ar fi FOARTE UTIL daca, la prezentarea TUTUROR masinilor, automarket.ro ar putea preciza si GARDA LA SOL a acestora care este un element util, in Romania.....
    18 0
  • ar fi, de asemenea, util la prezentarea masinilor precizarea distantei de confort ( spatiul pt locurile din spate ), care , cred eu, e cel putin la fel de importanta ca volumul portbagajului
    11 0
  • Cu tot respectul, masina asta e o porcarie. Scumpa si cu autonomie extrem de mica in viata reala. Eu daca am un drum de facut pana la un prieten din judetul vecin, drum de 300 de km dus-intors, nu ajung cu o singura incarcare. In plus, nu stiu de unde aveti voi in Bucuresti electricitate asa ieftina dar aici in provincie cam peste tot pretul real este de un leu per kilowat. Ceea ce nu face masina asta foarte rentabila.

    i3 este o jucarie pentru cei bogati care mai au cateva masini in garaj, masini adevarate, si vor sa isi semnaleze virtutea prin faptul ca le pasa indeajuns de mediu sa-si cumpere o masina eco. Sa vada toata prostimea ce persoane bune sunt ei ca le pasa de mediu.
    23 17
  • Nu stiu altii in ce provincie traiesc unii dar ultima mea factura a fost 480lei pentru 812Kw. Bine eu traiesc intr-o provincie istorica a Romaniei deci nu sunt in masura sa-mi dau cu parerea.

    A doua chestie pe care nu o pricep la unii ce se considera, asa, mai inteligenti este de ce judeca un produs functie strict de necesitatile lor de parca toti avem prieteni la 300km departare in judetul vecin si suntem obligati sa folosim I3-ul din batatura in conditiile in care WC-ul e in spatele casei. La loc de cinste. Adica, cum nu mai bine ne urcam posteriorul in SH de prima mana care nu te lasa in drum si sa ne deplasam cu 50lei intr-un tur al tarii?

    Astea imi sunt mie nelamuririle legate de porcariile vietii.
    14 8
  • mircea
    @vianu

    Am râs. :))
    7 3
  • Voi nu platiti Tva ,luati moca curent cu 0,46 Ron/KW/h cand pretul sare binisor de 1 Ron.Cu Hummer as iesi mai ieftin.Trebuie sa fii sarit de pe fix sa mergi cu tampenia.
    2 9
  • Sam93@Vianu
    Ai noroc daca asta ti-a fost ultima factura. Mai peste tot pretul real este de 1 leu/kw. N-am judecat produsul in functie de necesitatile mele. Am dat un exemplu. In exemplul de fata, prietenul era la 150 de km departare. Nu-i o distanta asa mare, decat daca traiesti in evul mediu.

    La fel de bine ar putea fi un drum pe care sa-l faci pana la un spital mai mare, pana la RAR sau pana la serviciul de pasapoarte. Ocaziile de a face astfel de drumuri apar tot timpul. Nu trebuie sa fie un drum de 300 de km. E de ajuns sa fie de 120 de km intr-un sens, vreo 10 prin orasul unde mergi, si 120 inapoi.

    N-am zis nimic de nici un SH. La fel de bine un Logan nou poate bate BMW-ul asta in orice aspect, inclusiv placerea de a conduce. Trebuie sa fii debil sa dai o caruta de bani pe masina asta inutila. E doar o jucarie pentru eco razboinici.

    Tu Mircea razi pentru ca nu ai nimic inteligent de zis.
    11 8
  • @Mircea...sper ca ai fost serios :)

    @Sam...masina asta, ca oricare alta, satisface anumite nevoi sau preferinte. In aceasta idee, nu pricep de ce o vezi ca pe o porcarie. Masina asta e majoritatea cazurilor a 2 a masina, cealalta fiind destinata iesirilor la drum lung. Exista posibilitatea de a fi unica proprietate strict folosita in urban, pentru ca sunt unii cu un alt stil de viata.

    Deci, e o porcarie? Eu zic ca nu.
    10 8
  • Edikkk
    @Sam93 poate este scumpa pentru tine, pentru mine, etc

    sunt oameni care au doua masini BMW i3, pentru sotie si pentru el, in oras si un wagon pe motorina pentru concedii sau orice altceva de mers inafara orasului, si isi incarca i3-ul la priza de mare putere din garajul vilei

    nu toti stau la bloc fara priza


    Tinta este sa fie toti romanii bogati sa isi permita casa pe teren cu garaj si masini electrice

    apoi cea pe motorina poate sa fie si Logan MCV daca vrei, orice
    7 3
  • Buna
    Spuneti-mi va rog cat rezista bateriile,care ar fi durata lor de viata si care este costul lor cand trebuie cumparate?!
    O ultima intrebare, pe final de viata a bateriei, autonomia scade mai repede, deci cu o incarcare completa vom face mai putini km?!?
    Multumesc!
    9 0
  • Un studiu serios calculeaza costul masinii, a carburantului si a materialelor de intretinere pe o perioada mai mare de timp ( de ex.6 ani .
    Si atunci putem compara cu diesel sau benzina.

    din cite stiu bateriile au o durata reala de viata undeva pe la 2-3 ani si un cost foarte ridicat....
    3 0
  • eu am un hyundai Ioniq. nu cred ca e inca in ro. full electric. autonomia data de hyundai 280 de km. autonomie reala 220 km. am masina de 4 luni deja si am facut aproape 5000 de km cu ea. consumul mediu sta undeva la 12.2 Kwh/100 km. iar incarcarea ma costa 4 euro. o incarc de 2 ori pe saptamana iar ca si conditii de trafic este mixt dar zona este deluroasa asa ca ceea ce salvez nefolosind clima ca nu e nevoie consum pe urcari. o incarcare peste noapte la priza din casa (10 A) dureaza cam 12 ore da nu e asa o mare problema. am in plan o priza speciala de 32 A care o sa rezolve incarcarea in circa 4 ore. in rest ce pot sa spun eu unul as avea curaj sa traversez europa cu ea pana la bucuresti.
    3 2
  • Marian
    Ar fi bine de stiut ce se intampla cu bateria iarna. Daca te duci la servici si o lasi 8 ore afara la -20C. Bateria se descarca sau nu? Daca nu, cati Km mai poti face? Un alt semn de intrebare este cum se comporta masina cand nivelul bateriei este undeva sub 20-15%.
    In acest test masina a avut doar un sofer. Care este consumul bateriei daca mai adaugi un pasager? In August in Bucuresti orasul este foarte liber, foarte putine opriri si porniri. In octombrie in Bucuresti ar fi un test mai relevant parerea mea. Sa se tripleze nr de opriri si plecari de la semafoare .
    Pretul schimbarii bateriilor din ce stiu este foarte mare si nu prea merita. De aceea cele hibride si electrice se gasesc la mana doua, dupa 4-5 ani cand incep sa pice bateriile.

    E clar ca cele electrice sunt inca masini de nisa, in special doar pt oras. Nu poti face concediu cu ea. Sa te duci din Timisoara la Constanta cu o masina electrica, nu ai nici o sansa.

    Parerea mea ca cele hibride sunt mult mai realiste pentru conditiile din Romania.
    6 0
  • Marian la intrebarea cu sub 20-15% pot sa iti raspund.

    Masina se comporta la fel. Cand mai aveam pe bord 26-27 de km a prins becul de baterie si m-a avertizat ca trebuie sa incarc. la acel moment bateria arata 9% dar masina se comporta la fel. Cel putin la hyundai-ul meu scrie in carte ca la un moment dar iti restrictioneaza puterea motorului si viteza la maxim 50km/h ca sa poti ajunge la o statie de alimentare dar nu am mers asa de jos cu ea.
    2 1
  • sergiu
    De ce nimeni nu spune ca dupa 5 ani trebuie sa schimbi acumulatorul?
    tot ce economisesti la carburant dai peste 5 ani triplu pe acumulator
    2 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru