Test de anduranta Volkswagen Tiguan

2.0 Diesel Turbo (TDI) 150CP 4x4 Aut7 Comfortline
5500
Volkswagen Tiguan zoom
de Mircea Meşter
Luni, 18.12.2017
Am ales anvelopele de iarnă pentru Tiguan-ul din testul nostru de anduranță: Michelin Alpin 5

Pentru că s-a nimerit ca testul nostru pe termen lung cu Volkswagen Tiguan să înceapă în prag de iarnă, am avut foarte puțin timp pentru a ne obișnui cu SUV-ul compact german în condiții de asfalt uscat și curat la temperaturi de peste 7 grade Celsius, limita pe care o recomandă toți constructorii de anvelope pentru schimbarea acestora cu unele de iarnă. Drept urmare, ne-am orientat rapid pe piață și am analizat oferta de anvelope de iarnă pentru a alege o alternativă cât mai potrivită pentru mașină și mai ales pentru condițiile în care rulează fiecare dintre noi.

Anvelopele de iarnă nu sunt "anvelope de zăpadă"

Asta pentru că foarte mulți posesori de mașini ignoră un element important - care poate deveni vital - atunci când vine vorba de anvelopele de iarnă: dacă sunt denumite de iarnă, nu înseamnă că vorbim de anvelope construite exclusiv pentru zăpadă. Iarna - cel mai complex anotimp când vine vorba de polivalența de care trebuie să dea dovadă anvelopele - îți oferă atât asfalt uscat la temperaturi care pot varia între 10 și -30 de grade, cât și asfalt umed, asfalt acoperit cu zăpadă, cu gheață și mai ales cu zăpadă topită, celebra "zloată" sau "fleșcăraie" care pune anvelopele la încercări majore. 

În acest sens este foarte interesantă o analiză a suprafețelor pe care au loc accidentele pe timp de iarnă. De exemplu, deși mulți șoferi își cumpără anvelopele pentru a avea performanțe excelente pe zăpadă și gheață, 92% dintre accidentele care au loc în sezonul rece au loc pe asfalt uscat (57%) și asfalt umed (35%). Gheața și zăpada se regăsesc și ele în top, cu câte 4% dintre accidente, însă este evident că în majoritatea timpului pe care îl petreci la volan pe timp de iarnă ai nevoie de anvelope care să fie cât mai bune pe asfalt umed și uscat la temperaturi joase. Evident, fără să ignori comportamentul acestora pe zăpadă, dar cu ideea clară că suprafețele care par cele mai "prietenoase" pe timp hibernal pot să ascundă cele mai dificile capcane pentru un șofer.

Un alt lucru foarte puțin cunoscut este faptul că inginerii care dezvoltă anvelopele se lovesc de ceea ce ei numesc "conflicte de proiectare". Pe românește, nu te aștepta să găsești vreodată anvelopa perfectă, ci eventual anvelopa cât mai apropiată pentru nevoile pe care la ai suprapuse pe condițiile pe care le regăsești în zona în care circuli cel mai des. De exemplu, o anvelopă construită pentru o aderență excepțională pe gheață și zăpadă este nevoie să "lase de la ea" când vine vorba de aderența pe suprafețe umede. Apoi, o aderență excelentă pe zăpadă înseamnă că anvelopa trebuie să sacrifice parțial aderența pe suprafețe uscate. Nu în ultimul rând, o aderență de top pe suprafețe uscate înseamnă că anvelopa nu poate fi construită pentru un comportament perfect și pe asfalt umed.

În aceste condiții, te sfătuiesc să mergi pe mâna unei anvelope care nu are neapărat vârfuri absolute, pentru că, în cazul anvelopelor de iarnă, unde vezi "vârfuri" există și "găurile" opuse. Găsește anvelopa care se potrivește cu condițiile de rulare din zona în care locuiești și mergi pe mâna ei.

De ce Michelin Alpin 5?

Am urmărit să mă orientez spre un set de anvelope care reușesc să acopere o gamă cât mai largă de suprafețe de rulare, cu accent pe asfaltul uscat și pe cel umed. Pentru că acestea sunt suprafețele cu care șoferii noștri trebuie să se confrunte în cea mai mare parte a iernii românești. Și am ales Michelin Alpin 5, analizând gama de oferte ale tuturor constructorilor de pe piață. 

Paranteză: deși pe piață există foarte mulți constructori cu și mai multe modele de anvelope de iarnă, am fost oarecum limitat de dimensiunile ușor atipice ale anvelopelor cu care vine Tiguan: 215/65 R17.

Nu am vrut să schimb dimensiunile recomandate de producător și am exclus alternativa mai comodă a unor jante din oțel speciale pe care să le folosesc doar pe timp de iarnă din cazua faptului că Tiguan-ul nostru este, totuși, "vedeta" testului și trebuie să fie încălțat cât mai frumos se poate în fotografii.

După analiza anvelopelor disponibile pe piață (am analizat Goodyear, Dunlop, Pirelli, Continental și Nokian), am mers pe mâna celor de la Michelin și pe Alpin 5, unul dintre cele mai noi modele de anvelopă de iarnă dezvoltată de constructorul francez. Un profil atipic pentru anvelopele de iarnă, cu canale diagonale în V care seamănă foarte mult cu profilul anvelopelor intermediare și de ploaie din motorsport. 

Acest profil stă la baza a ceea ce Michelin numește "efectul de gheară", care face ca anvelopa să adere la suprafața de rulare, optimizând tracțiunea pe zăpadă. Apoi, canalele direcționale preiau apa care se adună sub roată la rulare și o conduc spre exterior, ceea ce înseamnă că efectul de acvaplanare este redus la minimum. Francezii spun că procentul de "goluri" pe Alpin 5 este cu 17% mai mare decât pe Alpin 4, precedentul model de anvelopă de iarnă din această familie, ceea ce înseamnă că și cantitatea de apă eliminată este mai mare. De asemenea, numărul canalelor a crescut cu 12%, iar numărul lamelelor (caracteristica de bază a anvelopelor de iarnă) a crescut cu 16%.

Al doilea element care mi-a atras atenția când am ales Alpin 5 a fost faptul că acest model de anvelopă reușește să se claseze constant printre primele în clasamentele de frânare și aderență pe uscat și pe umed realizate de autoritățile și publicațiile europene de profil. Francezii spun că secretul este un compus special al cauciucului (ei îl numesc Innovative Tread Compound): pe lângă cantitatea ridicată de siliciu care asigură elasticitatea anvelopei la temperaturi coborâte, Alpin 5 plusează cu elastomeri funcționali care cresc uniformitatea compusului de cauciuc. De aici vin atât comportamentul bun pe asfalt uscat și umed al anvelopei, cât și în special rezistența ridicată la uzură. Cea mai bună de pe piață în acest moment, cum ne arată testele germane.

Rezultate excelente în testele germane. Pentru o marcă franceză

De exemplu, în testul ADAC realizat în acest an cu anvelope de dimensiune identică (215/65), dar cu diametru 16 în loc de 17, Alpin 5 a reușit cel mai bun punctaj la frânarea pe asfalt uscat în condiții de temperatură de iarnă și a fost pe locul al treilea pe umed. Un alt element interesant este faptul că Michelin Alpin 5 a fost de departe cea mai bună anvelopă la capitolul uzură, ceea ce înseamnă că investiția relativ mare din acest an își va arăta roadele ceva mai târziu, când suprafața anvelopei nu va fi "roasă" imediat, chiar dacă voi "intra" cu roțile astea în primăvară, pentru a evita aglomerația de la vulcanizări.

Există și un dezavantaj notat de ADAC: zgomotul mediocru la rulare. Tiguan este însă foarte bine antifonat, deci în cei 500 de kilometri rulați până acum nu am simțit deloc vreun inconvenient major la acest capitol.

În alt test, realizat în 2017 de colegii de la AutoBild Germania pe dimensiunea 225/50 R17, Michelin Alpin 5 a terminat pe locul al doilea după Continental WinterContact. Interesant este că anvelopa Michelin a adunat cele mai multe puncte în total la cele 8 categorii de testare (51 de puncte vs. maximum 48 pentru concurenți), însă jurnaliștii germani fac o medie ponderată, care ia în calcul o importanță mai mare pentru unele dintre categorii.

Concluziile Auto Bild? "Aderență foarte bună pe asfalt umed, uzură scăzută, manevrabilitate echilibrată pe zăpadă și asfalt uscat, siguranță bună în caz de acvaplanare".

La minusuri: "Rezistență ridicată la rulare", ceea ce înseamnă că anvelopa franceză nu excelează la nivel de consum. Siguranța primează însă pe timp de iarnă, deci consumul poate fi mai ridicat din punctul meu de vedere, mai ales că, în cazul anvelopelor, diferențele de consum sunt mici la nivelul unei mașini (între o anvelopă de nivel A și una de nivel G la capitolul consum, adică între cele două extreme absolute, diferențele sunt de maxim 0.6 litri/100 km).

În cazul anvelopei Michelin, consumul e de nivel E, deci diferența față de una de nivel A e de maxim 0.45 litri/100 km. Cum anvelope de iarnă de nivel A nu prea există, îmi asum diferențele procentuale de 5-10% față de alte anvelope, știind că voi câștiga la alte capitole.

Voi reveni cu impresii și informații legate de comportamentul anvelopelor Michelin Alpin 5 pe măsură ce adun kilometri de iarnă la volanul mașinii de test.

Ideea Michelin CrossClimate

Apropo de Michelin: Recunosc că, după ce am auzit că mulți prieteni și-au montat deja cunoscutele anvelope Michelin CrossClimate pe propriile mașini, am fost tentat să merg pe mâna acestora pentru a elimina costurile și disconfortul schimbării anvelopelor de iarnă cu cele de vară. Vă reamintesc că noile Michelin CrossClimate sunt anvelope de vară omologate pentru rularea pe timp de iarnă, deci ești acoperit legal când vine vorba de utilizarea în anotimpul rece.

Am mers însă pe mâna anvelopelor de iarnă "pur-sânge" pentru că e foarte posibil ca testul cu Tiguan și tracțiunea integrală a mașinii de test să mă ducă pe drumuri pline de zăpadă pe care e bine să te asiguri că ești pregătit cu adevărat de condiții extreme. În plus, știm deja că testul cu Tiguan implică un scaun de copil ocupat pe locurile din spate, deci îmi doresc ca nivelul de siguranță oferit de anvelope să fie maxim, indiferent de confortul pierdut cu schimbul la service și cu bugetul ridicat la achiziție.

După ce am ales anvelopele de care aveam nevoie, am rezervat un set de Alpin 5 la Marso, m-am programat la schimbare la service-ul de la ieșirea pe austrostrada spre Constanța și în 30 de minute eram încălțat regulamentar de iarnă. 

Cât au costat anvelopele?

Cât costă Michelin Alpin 5 215/65 R17? Fiind una dintre anvelopele premium de pe piață și având dimensiuni atipice, costurile nu sunt tocmai reduse: le găsești la prețuri care variază între 620 și 750 de lei pe bucată, deci undeva între 2500 și 3000 de lei pentru întreg setul. În funcție de magazinul pe care îl alegi. Însă am mers întotdeauna pe ideea că anvelopele fac parte dintre elementele de siguranță ale mașinii care nu trebuie compromise, în special când vorbim de cele de iarnă. Așa că investiția va fi echilibrată cu siguranță în această iarnă. Evident, Alpin 5 există și pe toate celelalte dimensiuni de pe piață, iar prețurile încep de la puțin peste 300 de lei pe bucată. Găsești aici toate dimensiunile și prețurile.

"Încălțați" suntem, scaune încălzite avem, volan încălzit avem, duze de stropitoare ale parbrizul încălzite avem, integrală este, deci iarna poate să înceapă. De-abia aștept să revin cu informații legate de cum se simte Tiguan și cum se comportă Michelin Alpin 5 la temperaturi scăzute. Două teste într-unul singur.

Comentarii (18)

  • Ne aratati si factura? Nu de alta dar sa stim si noi daca efectiv le-ati ales sau v-au fost oferite gratis pentru reclama. Pentru ca, nu mi-o luati in nume de rau, dar un articol de genul asta nu poate sa nu fie caracterizat drept reclama mascata ... Trimiterea la site-ul producatorului mi se pare extrem de elocventa in acest sens.
    26 9
  • logic ca e reclama! puii mei.

    dar caucioacele sunt bune spre foarte bune!
    14 3
  • Mertens
    Sunteti voi siguri ca e reclama? Cum ar trebui sa arate un articol despre anvelopele alese (si inca ne-testate) pe o masina de test?

    Mie mi se pare ca au argumentat corect: au spus ce aveau nevoie, au pus niste date statistice de care nu stiam nimic si pe care nu le-am mai vazut pana aum si apoi au dat rezultatele testelor. In care au spus si partile bune si partile proaste.

    Nu cred ca e reclama. Si chiar si daca ar fi, este un articol foare informativ si echilibrat pe care as vrea sa il vad mai des pe automarket.
    11 11
  • Andrei
    Probabil ca este un articol sponsorizat de Michelin, se practica, nu e nimic in neregula...atat timp cat vor fi obiectivi. La fel cum si masina, noua, cumparata de AM, dar cu numere de Porsche Romania spune cam acelasi lucru...sponsorizare :) Testele de anduranta asa sunt facute de majoritatea publicatiilor auto, nu prea isi permite nimeni sa cumpere masini doar de dragul de a le testa pe termen lung
    8 2
  • Octavian
    O alegere foarte buna, desi eu am mers pe Continental...

    Oricum atunci cand va alegeti anvelopele nu uitati un lucru: Indiferent cat de performanta este masina, indiferent cate sisteme de siguranta are, singurul contact al masinii cu solul sunt cei cativa centimetri patrati de cauciuc.
    17 1
  • mircea
    @misha
    Ești unul dintre cititorii noștri cu ștate vechi, știi foarte bine cum lucrăm pe Automarket, deci asta cu “ne arătați factura?” este cel puțin childish. Îți garantez că am ales anvelopele fix prin procesul de mai sus. Avand in vedere faptul ca vom merge efectiv cu rotile astea pe strada si nu le testam 10 minute pe o bucata de gheata, te asigur ca am vrut sa avem pe mașina de test ce e mai bun de pe piata. In privinta link-ului spre site-ul lor, e simplu: pot munci o ora la un tabel in care asez toate dimensiunile pentru a acoperi intrebarea “da’ ne-ati spus pe ce dimensiuni e disponibila?” sau pot pune un link spre tabelul deja facut. Tu ce ai alege? :)

    @Andrei
    Am mai spus-o în episodul 1: mașina a fost achiziționată de Automarket. In episodul urmator probabil ca va avea alte numere. Nu te poti pune cu coada de la DRPCIV :)
    14 7
  • Horatiu
    citez "mai ales că, în cazul anvelopelor, diferențele de consum sunt minore la nivelul unei mașini."


    cu o fraza de genul nu terminati facultatea de profil, sau poate a-ti facut spiru.
    6 22
  • mircea
    @Horatiu
    "a-ti facut spiru"

    Oh, the irony.
    24 2
  • alt Andrei
    Foarte bune anvelope. Felicitari pentru alegere! Le am de cateva ierni, pe 195/65 r15, cost de 1088 RON (putea sa fie 988, pentru ca era promotie cu 100 de lei voucher pt carburant omv). M au scos din multe situatii si nu am ramas impotmolit nici pe zapada afanata si destul de mare. Super anvelope chiar, stabilitate buna si consum doar cu 0,1-0,2l in plus fata de cele de vara. Nu mai zic de uzura foarte mica, le voi purta 5 ani sigur fara griji la cat merg eu cu ele. Zgomotul se resimte ce e drept mai mare la viteza ridicata si la treceri peste denivelari scurte sunt usor zgomotoase. Cand mi le am cumparat abia aparusera si cei de la vulcanizare nu mai vazusera modelul asta, dar le au apreciat mult. Na, e michelin totusi, eu am mare incredere in producatorul asta.

    @Horatiu hai ca "mai" facut sa rad :))
    9 2
  • @Horatiu Cred ca tu ai facut Spiru, tinand cont ca ai scris "a-ti" in loc de "ati". Si nu e typo, e clar ca nu prea ai idee pe unde trebuie sa pui cratima, mai ales ca "-" e departe de "t" pe tastatura calculatorului sau pe cea virtuala a mobilului. Ne-ai facut sa radem.

    Diferentele de sub 1 l/100 km sunt intr-adevar minore.

    Desi nu-s fan VW, si colegii de AM stiu ca-i critic atat pentru Dieselgate, cat si pentru faptul ca-si vand pielea prea scump cand vine vorba de optionale, optionale care-s realizate de cateva firme de la care cumpara si ceilalti producatori, urmaresc cu interes orice test de acest gen.

    Sper ca pe viitor sa mai veniti cu astfel teste, eventual si cu modele pana in 20-25.000 euro, si sa adaugati si teste comparative.
    8 1
  • Andrei
    Si care e problema daca este reclama? Tu platesti ca citesti acest articol? Ei din ce sa traiasca daca nu din reclamele de pe site?
    4 0
  • Conduc pe un Duster anvelope Michelin Alpin 5 pe jante de 16" si chiar se comporta foarte bine in conditii de carosabil umed/ uscat la viteze mari....
    Pentru cei care pun pret pe siguranta lor, Michelin nu da gres... pretul in schimb nu este accesibil tuturor si de aici sunt multi contestatari...
    Crezi ca daca fac reclama, anvelopa isi pierde calitatea? Suntem naivi sa comparam Michelin cu Debica, General Tyre samd...
    Anvelopele premium sunt mai scumpe dar iti ofera siguranta sporita.. pentru cei care nu stiu, singura legatura cu pamantul cand te urci la volan is cauciucurile... asa ca ganditi-va de 2 ori pe ce puneti pret!
    Atat Michelin Alpin 5 cat si anvelope precum Nokian Wrd4, Dunlop SP5, Pirelli va asigura aderenta, durabilitate si siguranta in trafic.
    12 0
  • Folosesc Alpin 5 pe un Clio 3 RS facelift si sunt geniale. Am avut doar caucicuri performante si spun fara dubii care sunt printre cele mai bune. Vechile Continental erau putin mai bune pe zapada, dar A5-urile sunt bune la toate si exceleaza la uzura. ZICI CA SUNT DIN PIATRA si nu vor sa se toceasca. Dai bani pe ele dar te tin mult si sunt excelente.
    4 1
  • @Horatiu
    Mai ai tupeu sa-ti arati fata aici?:))
    1 3
  • @Mircea

    Buuun, deci nu-i reclama si am fost eu carcotas... Trimiterea la site-ul producatorului se datoreaza faptului ca n-ati vrut sa munciti sa faceti tabele. Pot sa inteleg si asta! Dar de ce ati simtit nevoia sa mentionati numele dealerului? Era chiar atat de importanta informatia asta dpdv jurnalistic? Chiar ne luati pe toti de naivi?
    8 4
  • Voi in afara de Continental si , mai rar , Michelin, nu ati testat niciodata , nimic. Cine urmareste piata anvelopelor ce iarna a observat valorile apropiate ale noilor veniti pe piata, raportat la vechii lideri, dar.....mucles. Sa nu cumva sa-si cumpere cineva un Nexen, un Khumo samd. De ce nu spuneti, de exemplu ca Pirelli e praf, Good Year cere dublu pt cat face iar Dunlop da tepe, vizavi de calitate! De acord ca Michelin are anvelope f. bune pt. iarna, dar cand le pui langa niste Nokian sau Yokohama de ierna, nu prea sunt chiar SF. Doar la pret....
    9 7
  • ACE - Craiova
    Eu folosesc DUNLOP Winter Sport 3D. Au vechimea de 9 ani, si sunt inca foarte bune insa, la anul implinesc cei 10 ani - varsta maxima la care trebuie sa le mai folosesti, de la data fabricatiei.
    Deja sunt in cautarea altora noi, de iarna.
    Am citit despre NOKIAN ca au cauciucuri de iarna exceptionale si clase foarte bune pe eticheta producatorului.....
    13 3
  • marius
    Fratilor ,poti sa ai cauciucurile lui Dumnezeu ,atata timp cat tu ai tractiune pe spate esti mort cu M mare,de plictiseala nu vreau sa dezvolt de ce si cum ,
    0 4

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru