Test de anduranta Episodul 5

3406
Episodul 5 zoom
de Bogdan Mirică, Foto: Ciprian Mihai
Joi, 12.01.2012
Cu Aveo pe drumuri de munte

De Sărbători e bine să nu fii singur. E o veche povaţă pe care trebuie să o asculţi dacă vrei să simţi spiritul Crăciunului şi al datinilor vechi. Tocmai de aceea l-am ales pe Aveo pentru a petrece împreună anul acesta. În cele trei luni în care am făcut pereche am început să ne cunoaştem destul de bine şi acum putem să trecem la o nouă etapă a relaţiei om-maşină.

O vizită cu 6.5 litri/100 km în târgul Buzăului

Aşa că micul vecin maghiar a primit o invitaţie de nerefuzat în vechiul târg al Buzăului, pentru o masă în familie. Am fugit de Bucureşti în speranţa că vom găsi ceva zăpadă, însă şi acolo, pe lângă cozonaci şi sarmale, am dat peste temperaturi cu minus şi un soare cu dinţi.

Drumul pe E85, cu care Aveo era deja familiarizat, a curs fără incidente. O căruţă colo, un biciclist dincolo, o trecere pentru "pietoni sinucigaşi" şi camionagii ce lucrează de sărbători. O viteză maximă de 100 km/h în afara localităţilor, un 70 km/h prin Moviliţa Coşereni şi Costeşti şi am ajuns la Buzău cu un consum de 6.5 litri/100 de km. Însă, după vreo câteva zile scurse printre gropile obişnuite, traficul bară la bară şi semafoarele nesincronizate, am revenit într-un Bucureşti pustiit parcă de năvălirile otomane de acum trei secole.

Aveo, micul gigant: 5 pasageri şi bagajele lor

În 30 decembrie, cei patru cilindri s-au aprins dis-de-dimineaţă, parbrizul a renunţat la gheaţa căzută peste noapte, iar acul turometrului s-a fixat pe la 1500 de rotaţii. A fost momentul în care Aveo a început să înghită oameni şi bagaje. Cinci la număr, cu tot cu ghiozdane şi trolere. Am renunţat la fundul fals al portbagajului şi abia am reuşit să înghesuim strictul necesar. Cei 290 de litri au făcut cu greu faţă pretenţiilor noastre.

Am tras scaunele anterioare la limita confortului, iar cei trei pasageri de pe locurile din spate s-au lăfăit liniştiţi.

Spaţiul pentru picioare a fost suficient, dovadă singura oprire de 5 minute pe aproape 300 de kilometri. Şi-au folosit fără probleme şi centurile de siguranţă posterioare, şi-au ajustat şi tetierele, versatilitate deplină.

Autostradă - Dealu Negru - Valea Oltului

După îmbarcare am ales canalul navigabil, în regim de autostradă, până la Piteşti şi apoi am început să înaintăm în amonte către Râmnicu Vâlcea. Pe autostradă nu am sărit de 110 km/h. Am fixat pilotul automat şi odată cu el s-a fixat şi consumul, la 7 litri/100 km. Zgomotul la rulare a crescut, la fel ca şi cel al motorului. Am mărit volumul sistemului audio şi am încins o sesiune de dezbateri, astfel că autostrada s-a scurs foarte repede.

A început apoi calvarul. Cinci oameni şi bagajele lor cântăresc mult, la propriu, motiv pentru care ne-am rezumat la a merge în spatele TIR-urilor conaţionale, cu numere de Ungaria, şi a depăşi doar atunci când drumul oferea două benzi. Din păcate asta se întâmpla doar la urcare, iar cuplul motor de 115 Nm a tras din greu. La 4000-5000 de rotaţii Aveo s-a descurcat bine, chiar dacă a devenit şi puţin mai gălăgios.

Ne-am mai relaxat puţin pe cei 10 kilometri ai comunei Drăganu, poate cea mai lungă din România, pentru a lua apoi cu asalt Dealu Negru. Am trecut repede de Râmnicu Vâlcea şi am continuat pe Valea Oltului, bineînţeles în coloană. Nu ne-am grăbit pentru că am părăsit drumul european şi am răsuflat uşuraţi în direcţia Voineasa. Am poposit în Sălişte, unde am şi trecut în noul an.

Prin zăpadă, către Lacul Vidra

Aveo a avut însă chef de explorat şi am continuat urcarea în zilele următoare. Am luat la rând Barajul Brădişor, o pată de culoare în peisajul ruginiu de toamnă-iarnă. Totul s-a schimbat însă când am trecut de Voineasa.

Aveo a luat contactul pentru prima dată cu... zăpada. Cauciucurile de iarnă au muşcat cu poftă din omătul pufos, căzut probabil peste noapte. Termometrul a indicat şi -7 grade.

Pe serpentinele care duc către Lacul Vidra, Aveo a fost mai mult decât un erou. S-a ţinut bine pe picioare, nu a pierdut aderenţa, s-a înclinat uşor în curbe şi a menţinut traiectoria corectă. Suspensia a fost confortabilă, dar nu nesigură, direcţia nu e un exemplu de precizie, dar ascultă bine de mâinile şoferului, iar motorul, deşi mic, este curajos şi ambiţios.

La Vidra am dat asfaltul plin de gropi pe o fâşie continuă de zăpadă. Nimic mai frumos pentru pneurile de iarnă. Ne-am oprit să contemplăm întinderea de apă închisă între Munţii Frunţii şi Masivul Ghiţu şi să deplângem starea deplorabilă a vechii staţiuni de schi, populată pe alocuri de grataragii şi copii cu sania. Un peisaj impresionant, populat dezolant.

 

Costuri de exploatare test-drive (5.5 lei/litru benzină)

Mod de rulare Kilometri parcurşi    Consum mediu Combustibil consumat Costul combustibilului
Urban 396 8.5 litri/100 km 34 litri 187 lei
Extraurban 1000 6.5 litri/100 km  65 litri   357.5 lei
TOTAL Ep. 5 1396     99 litri   544.5 lei
EPISOADE ANTERIOARE
TOTAL Ep. 1 280 7.8 litri/100 km  22 121 lei
TOTAL Ep. 2 430 7.8 litri/100 km  33.7 185.3 lei
TOTAL Ep. 3 560 7.1 litri/100 km  38.6 212.6 lei
TOTAL Ep. 4 740  7.5 litri/100 km  55.7 306.3 lei
  TOTAL TEST             3406 7.1 litri/100 km
52% extraurban
48% urban 
              249 litri             1369.5 lei

Comentarii (12)

  • grija la tabelele asta ca-i teroare cate greseli aveti in ele ... nu numai la masina asta ...

    ... poate-i dati un "cot" colegului posesor de latitude sa dea o fuga si pe la tabelul sau ;)
    5 3
  • *****
    vorba colegului tabelele astea sunt varza sa aruncat ceva km ,sume de banii si un calcul de consum .......oare ati facut km astia ???
    Domnule Bogdan Mirica ati mers cu 110 km/h la ce turatie ???
    3 6
  • @antonny @unckle
    Vă rog să precizaţi ce valori vi se par gresite in tabel. Vom recalcula daca este cazul.

    @antonny
    Te invit la noi la redactie să numărăm kilometrii parcurşi de maşina de test împreună. Poate aşa te vei convinge.
    7 1
  • @bogdanm Da chiar...
    unde este redactia voastra?
    2 0
  • ****
    total 1396 km sunt in episodul 5 nu in episodul 4 .......calculele sunt corecte de acolo ma dus in eroare ca nu ar fi km ......imi cer scuze Domnule Bogdan .....perioada care a mai ramas ar fi mult mai bine daca ar fi detaliata exemplu la 110km/h aveam 2700 rpm , in oras sa schimbat viteza la ......,consumurile sunt corecte
    3 0
  • @antonny
    O sa ţin cont de sugestie. Mulţumesc şi eu!
    2 0
  • Consumuri
    Mi se par cam mari consumurile dv. ! Am un Aveo Sedan model caroserie 2008 , cu motor de 1.4L 16v 100CP LS autoturism nou , achizitionat in luna aprilie 2011 de la Expocar Buzau !

    In lua octombrie 2011 am calatorit la socri la Rm.Valcea pe traseul Buzau - Ploiesti Targoviste - Gaesti - autostrada - Pitesti - Rm.Valcea tur-retur!

    Am facut plinul in Buzau si am setat kilometrajul pe 0 iar la revenire , la Gaesti am refacut plinul si am citit indicatiile kilometrajului rezultatul fiind 528 Km parcursi cu 32,10 l benzina!

    A rezultat asadar un consum de 6,07 l/100 km consum care mi s-a parut onest in conditiile in care pe autostrada am rulat constant cu 125-130 km/h iar in rest am rulat regulamentar adica 50-70 km/h in localitate , 100-110 km/h in afara!

    Mentionez ca masina avea la momentul plecarii din Buzau circa 5200 km pe bord , deci pot spune ca motorul avea oarece rodaj!

    Mentionez ca masina are aer conditionat , care a si fost folosit in timpul calatoriei , dar nu este dotata cu computer de bord din care cauza am procedat la testul consumului ca atare!

    Ce parere aveti domnule Bogdan Mirica despre testul meu?

    In vara am obtinut un consum si mai bun pe traseul Buzau - Eforie Nord tur-retur , 5,68 l /100Km !

    Mentionez ca in ambele teste in masina au calatorit 3 persoane adulte!
    5 1
  • @decy13green
    După cum susţin şi producătorii, consumul unei maşini este direct influenţat de stilul de condus al fiecărui şofer. Nu contest valorile obţinute, însă este posibil ca în cazul exemplarului nostru să fi contat foarte mult şi faptul că în maşină au fost cinci persoane adulte, un portbagaj plin, iar afară o temperatură cu câteva grade sub 0. Sunt mai mulţi factori ce trebuie luaţi în considerare.
    2 1
  • @bogdanm
    daca nu ai facut poze la Obarsaia Lotrului ai facut testul degeaba:))
    2 0
  • Sunt si eu curios, de unde primiti masinile pentru test drive?
    0 0
  • cristy09
    @Bogdan Mirica
    Dragi redactori - voi sunteti unguri? Nu ca as avea ceva impotriva dar nu am vazut roman care sa se exprime cum ati facut-o voi aici: "ne-am rezumat la a merge în spatele TIR-urilor conaţionale, cu numere de Ungaria".
    Sa nu denaturam ce nu trebuie. Va rog dati dovada de onoare si incercati sa nu mai fabulati ci sa va exprimati corect si cinstit.
    Cu stima, Cristi
    1 0
  • Salut Bogdan, scuze ca nu am aparut mai repede cu detalii asupra a ce imi parea gresit in tabelul tau - intre timp vad ca ai refacut si mi se pare OK

    .. in continuare este nevoie sa un "cot" la colegul Mircea Mester care a gresit flagrant consumul la suta de km a Reno-ului Latitude . . . sau Latitude a consumat atat si a gresit la adunarea cantitatii din bonurile de la benzinarie :)
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru