FIA vrea să introducă un sistem de calificări în WRC

De Daniel Popescu
Publicat Luni, 16.05.2011
FIA analizează posibilitatea de a utiliza rezultatele din Shakedown pe post de calificări pentru a stabili ordinea în care piloţii pleacă pe traseu în probele speciale.

Regulamentul privind ordinea în care piloţii pleacă pe traseu în probele speciale din cadrul Campionatului Mondial de Raliuri a condus la numeroase polemici intre Citroen şi Ford şi a determinat apariţia unor presiuni pentru a introduce schimbări chiar din acest sezon.

Situaţia este analizată inclusiv de oficialii Federaţiei Internaţionale de Automobilism, care propun ca Shakedown-ul să joace rolul unei sesiuni de calificări care să decidă ordinea de start. Sistemul naşte însă controverse şi este departe de a fi clarificat, întrucât nu este cunoscut încă dacă pilotul cu cel mai bun timp în Shakedown ar urma să plece primul pe traseu, mai ales ca acest lucru ar reprezenta un dezavantaj.

"Trebuie să analizăm asta cu mare atenţie înainte de a veni cu o propunere pentru schimbarea regulamentului. Analizăm această soluţie de ceva timp şi unul dintre cele mai importante lucruri este unde tragi linie după numărul de piloţi cărora li se aplică regula", a declarat Michele Mouton, managerul WRC, pentru publicaţia britanică Motorsport News.

Anterior, oficialii Citroen au insistat că piloţii ar trebui să plece pe traseu în ordinea inversă a clasamentului general şi a clasamentului de etapă din ziua anterioară, pentru că aceştia trebuie avantajaţi.

Propunerea s-a lovit de refuzul categoric al rivalilor de la Ford, care consideră că actualul regulament favorizează spectacolul. În prezent, în prima zi a unui raliu, piloţii pleacă pe traseu în ordinea clasamentului general, iar în următoarele două zile în ordinea clasamentului de etapă.

Via | RallyBuzz

Taguri: FIA, WRC, regulament

Comentarii (2)

  • Nu e chiar greu
    Ar trebui ca pilotul cu cel mai bun timp in Shakedown sa isi aleaga singur pozitia pe grila de start de a doua zi,in functie de configuratia traseului!
    1 0
  • Revin
    Acest lucru ar duce insa ,cred,la monotonia din Formula 1 a anilor trecuti!
    0 1

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru