PREVIEW Raliul Suediei: Loeb si Hirvonen incep lupta pentru titlu

De Daniel Popescu
Publicat Joi, 11.02.2010
Suedia promite sa ofere spectacol si adrenalina in prima etapa de WRC din acest sezon, ce se va desfasura integral pe zapada la finalul acestei saptamani.

Sezonul 2010 al Campionatului Mondial de Raliuri debuteaza in acest weekend cu Raliul Suediei, care revine in calendarul competitional dupa o absenta de un an.

Evenimentul va avea loc in jurul localitatii Karlstad, insa organizatorii au modificat radical traseul cu scopul ca raliul sa se desfasoare integral pe zapada. Cele 21 de probe speciale se vor desfasura pe un drum de pietris acoperit cu zapada si gheata, in timp ce parcul de service va fi pozitionat in regiunea Hagfors.

Avand in vedere aceste coordonate, principalii favoriti la victorie sunt considerati pilotii de origine nordica, obisnuiti cu conditii meteo de acest tip, in detrimentul sextuplului campion mondial Sebastien Loeb. Cu toate acestea, pilotul echipei Citroen nu poate fi exclus din lupta pentru victorie, mai ales ca primul succes pe o alta suprafata decat asfaltul a venit chiar in Suedia in urma cu 6 ani. Chiar si ina aceste conditii, francezul admite ca nu se numara printre principalii favoriti. "Imi place sa incep sezonul cu acest raliu, dar se pare ca vor fi conditii foarte dificile. Trebuie doar sa ramai pe drum, ceea ce nu este atat de usor cand mai gandesc la raliul din 2008", a declarat Loeb.

In schimb, Mikko Hirvonen isi propune sa castige titlul mondial in acest sezon dupa ce anul trecut l-a ratat pentru numai un punct, iar Raliul Suediei este startul ideal pentru pilotul finlandez.

"Suedia este un raliu grozav pentru mine sa incep anul. Un pilot poate fi mai liber pe zapada pentru ca nu trebuie sa fi atat de precis ca pe asfalt sau pietris. Poti intra cu viteza mai mare in viraje si sa folosesti gramezile de zapada pentru a ghida masina. Aderenta este incredibila. Daca gheata este subtire aceasta se muleaza foarte bine pe pneuri si este o senzatie inctredibila sa pilotezi rapid pe o suprafata atat de alunecoasa, stiind ca exista o aderenta la fel de buna ca pe asfalt", a explicat pilotul echipei BP Ford provocarile de a pilota pe zapada.

Pe de alta parte, echipa Stobart M-Sport va miza pe serciile a cinci echipaje in Raliul Suediei, acestea urmand sa fie conduse de Matthew Wilson, Henning Solberg, Marcus Gronholm, Timo Rautiainen si Mattias Therman. Dintre acestia, Gronholm si Hening Solberg sunt cei doi piloti nominalizati de echipa pentru a castiga puncte.

Dublu campion mondial in WRC, Gronholm revine in competitie la 41 de ani dupa ce s-a retras din activitate la finalul sezonului 2007, iar finlandezul este nerabdator sa inceapa o noua campie in Campionatul Mondial de Raliuri. "Suedia a fost intotdeauna unul dintre raliurile mele favorite.

Pe parcursul retragerii mele m-am gandit de multe ori ca mi-ar placea sa pilotez din nou in Suedia, pentru ca este un raliu legendar", a explicat el.

Pe de alta parte, Raliul Suediei marcheaza debutul ca pilot permanent al campionului mondial de Formula 1 Kimi Raikkonen alaturi de echipa Citroen Junior. Finlandezul a admis ca nu are un obiectiv precis pentru acest weeekend, intrucat este inca in perioada de acomodare cu masina Citroen C4 WRC. "Nu stiu la ce sa ma astept. Vom incerca sa intram in puncte la inceput si sa progresam pe parcursul sezonului. Trebuie sa ma obisnuiesc cu masina", a precizat el.

Un alt pilot care spera sa lupte pentru titlul mondial in acest seon este Petter Solberg, care va concura cu propria sa echipa la volanul unui Citroen C4 WRC, similar cu cel al lui Sebastien Loeb.

Shakedown-ul pentru Raliul Suediei va avea loc in aceasta seara, iar evenimentul propriu-zis se va desfasura pe parcursul zilelor de vineri, sambata si duminica.

Comentarii (0)

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru