OFICIAL: Briatore, exclus pe viata din Formula 1!

De Daniel Popescu
Publicat Luni, 21.09.2009
Renault a primit o sanctiune de doi ani cu suspendare, iar Flavio Briatore a fost exclus pe viata din Formula 1 in urma scandalului legat de Marele Premiu al statului Singapore din 2008.

Renault a scapat cu fata curata dupa unul dintre cele mai neplacute scandaluri din istoria Formulei 1. Acuzata de fostul sau pilot Nelson Piquet Jr. ca a consipirat producerea unui accident pentru a favoriza victoria lui Feranando Alonso in Marele Premiu al statului Singapore din sezonul 2008, FIA s-a dovedit a fi foarte blanda cu echipa franceza.

RENAULT EVITA SUSPENDAREA PERMAMENTA DIN FORMULA 1

Desi sustine ca in mod normal ar fi aplicat o excludere permanenta din competitie, FIA a decis sa suspendente aceasta sanctiune pana la finalul sezonului 2011, urmand sa o aplice numai in cazul in care Renault comite o noua sanctiune comparabila cu aceasta.

Din punct de vedere financiar, Renault va trebui sa plateasca numai cheltuielile investigatiei FIA, scapand astfel de orice fel de amenda usturatoare despre care s-a vehiculat in presa internationala in ultimul timp.

BRIATORE, SUSPENDAT PE VIATA DIN FORMULA 1

In schimb, Consiliul Mondial al FIA a luat o decizie fara precedent impotriva lui Flavio Briatore.

Fostul sef al echipei Renault a fost suspendat pe termen nelimitat din orice competitie afiliata la Federatia Internationala de Automobilism, neavand dreptul de a colabora cu echipe. In plus, italianul nu are dreptul de a mai fi manager al vreunui pilot din competitiile FIA.

In prezent, Briatore este in mod oficial managerul lui Fernando Alonso, Heikki Kovalainen, Mark Webber, Romain Grosjean si Piquet Jr.

SYMONDS, SUSPENDAT 5 ANI DIN COMPETITIILE FIA

Forul mondial a aplicat o sanctiune mai blanda in cazul lui Pat Symonds. Fostul director de inginerie al echipei Renault a fost suspendat timp de 5 ani din orice competitie afiliata la FIA, forul mondial justificand decizia prin faptul ca britanicul si-a recunoscut implicarea in accidentul deliberat al lui Piquet Jr, si-a cerut scuze si a marturisit ca ii este rusine de fapta comisa.

NICIO SANCTIUNE PENTRU ALONSO SI PIQUET JR.

Asa cum era de anticipat, Fernando Alonso a scapat fara niciun fel de sanctiune din partea FIA, Consiliul Mondial considerand ca spaniolul nu a fost implicat in niciun fel in aceasta controversa.

Intrucat a beneficiat de imunitate din partea FIA, Nelson Piquet Jr. nu a primit nicio sanctiune individuala in urma dezvaluirilor care au dus la aceste verdicte.

CRASHGATE: Citeste aici toate articolele legate de scandalul in care este implicata echipa Renault dupa accidentul lui Nelson Piquet Jr. din Marele Premiu al statului Singapore din sezonul 2008.

Via | FIA

Comentarii (20)

  • AM STIUT
    O CACIALMA MAI MARE NU SE PUTEA, TOTUSI SA VEME SI CE IMPLICA SANCTIUNEA, TERMENI EI SI FELUL DE INCADRARE A SANCTIUNI, SUSPENDAREA SE REFERA SI AL ANUL ACESTA SAU URMATORII 2 ANI, AUMUSCA PE CACIULA DAR POATE SA ZBOARE
    0 1
  • se putea altfel????????????
    Este putin. Este foarte mica pedeapsa primita de Renault vizavi de cel mai urat scandal din Formula 1. Dar va intreb: se putea altfel? puteau sa excluda echipa Renault din F1? Eu zic, ca nu.
    0 1
  • 2 ani cu suspendare!
    adica 0. Asta e cea mai mare gaselnita la legiuitorilor: iti da 2 ani de puscarie dar stai liber ca e mai bine. daia sunt milioane de infractori pe strazi. sa mai faca iar la fel. renault nu e departe de asa ceva. daca nu mai e Briatore si Symonds, sigur vor fi altii. Si cand vor face la fel vor zice ca sunt la prima abatere si le da iar cu suspendare. NEste NEMERNICI
    1 0
  • flavio@fia.out
    Singurul deznodamant posibil. Nu poti sa dai afara o echipa ca Renault (are totusi ceva vechime) insa trebuie sa gasesti un tap ispasitor , iar Briatore nu le-a facut treaba prea grea . Este arhicunoscuta moralitatea cel putin indoielnica a acestuia , deci a fost candidatul ideal. A incercat el o manevra , cu demisia din echipa , insa n-a tinut.
    Sunt curios daca Renault va invata ceva din tot scandalul asta.
    0 0
  • Renault a primit 2 ani cu suspendare
    A judecat FIA sau LPF?
    0 0
  • Renault a primit 2 ani cu suspendare
    A judecat FIA sau LPF?
    0 0
  • corect
    Asa si trebuie. S-au intamplat multe lucruri si mai groaznice in F1. Lucruri de care nu s-a auzim ca nu au fost suparati ca Nelson Piquet. Asa se castiga in F1 prin riscuri extreme. Daca nu facea asta Piquet nu mai prindea echipa de mult timp, asa si-a asigurat postul pentru aproape 1 an. Cred ca si alti piloti au facut asemena lucruri pentru a avea postul asigurat pentru cateva mari premii dar pentru 1 an, nu?
    Daca excludeau Renault mai ramaneau in F1 ca motoristi Ferrari, Mercedes, Toyota care este destul de slaba, BMW pleaca...deci ar ramane 3,...sper ca nu am uitat pe cineva.
    Parerea mea ca ar fi scazut f mult competivitatea.
    0 0
  • NeoGalaxy
    @FIA
    Cel putin pentru mine FIA are exact 0 credibilitate, mai ales dupa Australia 2009, dar noul scandal, asta chiar scade si mai mult credibilitatea ei si nu in ochii mei, dar ai lumii. Oricum o comedie este Formula 1 :) Este exact circul pe care il doresc tot nu?
    0 0
  • Excludere suspendata
    Sa ne gandim un pic... Daca Renault ar fi primit excludere atunci pur si simplu ar fi plecat din F1 , dar asa cu ecludere suspendata , dupa mizeria si rusinea asta daca vrea sa plece din F1 tre sa plateasca o gramada lui Bernie , din cauza acordului Concorde.
    0 0
  • @NICIO SANCTIUNE PENTRU ALONSO SI PIQUET JR.
    Mda . Never Gonna Happen . PIQUET si-a terminat cariera in Formula 1. Un pilot care este de acord cu asemenea manevre si dupa 1 an merge la "turnat" la FIA , nu cred ca isi va mai gasi un loc de munca prin F1.
    0 1
  • PIQUET
    daca PIQUET va mai concura in formula 1 si pe viitor va fii datorita lu taticu
    ca si pana acum
    oricum incredere nu prea prezinta de moment ce aaaaaaaaaaaaaaaa calcat pe frana in loc de acceleratie
    si asa talent ioc

    0 0
  • de ce nu l-au ras si pe Alonso????
    Nu exista caracter mai indoielnic in Formula 1... In septembrie 2007, la Monza, a incercat sa il santajeze pe Ronn, ca da pe mana FIA mailurile dintre el si Coulghan, daca nu il impune pe el pilot numar 1 si Lewis sa-i fie locotent. Orice a-ti zice de Lewis, el a fost avantajat de echipa doar dupa acet moment, septembrie 2007, cand toata echipa si-au dat seama de caracterul lui Alonso. Era foarte logic, ca echipa sa isi decimeze spionul din interior si sa faca tot posibilul sa nu-l lase sa fie campion. Si acuma, el fiind "copilul" lui Briatore, a stiut permanent ce s-a intamplat dupa cursa in Singapore. Dar ii o lichea de om, care se crede mare pilot. Sa vedeti si la Ferrari anul viitor ce probleme si tensiuni va cauza in cadrul echipei. Se va ciondani cu Massa si cu Domenicalli pana la urma de vor iesi scantei, pentru ca la Ferrari nu va fi niciodata pilot numar 1, si Massa si Kimi fiind cel putin egali lui ca si talent, dar au respectul dat de propriul caracter in cadrul echipei, lucru care in timp il va obioga pe Alonso sa isi arate fata hidoasa a caracterului sau deplorabil.
    1 1
  • Parerea mea
    Avand in vedere vremurile pe care le traim este absolut normal ca FIA sa nu renunte la un constructor de talia Renault.FIA nu-si poate permite sa excluda un asemenea constructor din F1.Aceasta echipa are un trecut glorios in F1.Si pana la coada nu sefii cei mari ai constructorului i-au dat ordin lui Briatore sa faca ceea ce a facut.Greseala lor poate fi doar aceea ca l-au desemnat manager al echipei de F1.Briatore isi merita pedeapsa cu varf si indesat.Din pacate ptr noi fanii F1 pedeapsa este pe termen nelimitat.Adica martalogul poate sa revina oricand in F1.Asta nu intelege multa lume.Adica pedeapsa pe termen nelimitat.Dupa umila mea parere pe langa Briatore si Symonds,ar fi trebuit sanctionati drastic si pilotii [Piquet si Alonso],ptr ca eu nu cred absolut deloc in vrajelile lui Alonso.Iar Mclaren_Mircea_1984 are perfecta dreptate.Abia astept sa vina Alonso la Ferrari.Atunci o sa asistam la un mare circ.
    0 0
  • NeoGalaxy
    @Fani
    Parerea mea este ca tacerea este de aur.
    0 0
  • manarii de cand lumea
    Sa nu ne uitam mai inspate decat cu un an in urma : scandal de spionaj Ferrari -McLaren , in ultima cursa din Brazilia RedBull a acuzat Bmw ca a folosit benzina la minus 3 grade celsius in momentul alimentarii pt a intra mai multa era sfarsit de campionat fia nu a facut nimic ,anul asta Brawn a interpretat noul defector altfel decat restul echipelor RedBull ia copiat si au avut emotii pana la decizia fia in legatura cu aceasta problema investind totul in prima lor echipa , acum problema cu Renault . Eu va intreb ce sa faca FIA sa ii dea afara sa suspende pe cei enumerati mai sus McLaren, Bmw ,Brawn,RedBull,Renault si .........Ferrari ei ne fiind competitivi nu au mai manarit nimic dar sa nu uitam si ei ce Hram poarta.Suspendati sau dati afara ne mai uitam la Toro Rosso ,Force India ,Toyota care saracii au crezut ca vor venii in F 1 si vor face performanta fiind corecti si nu ultima Williams care ma mira , dar sa nu uitam ca au omorat o legenda Sena si nu au fost exclusi (eu ii desfintam) fiind un pericol chiar si pt Schumacher in cazu in care era mai aproape de Sena in acel moment .Mai tineti minte cand Honda avea rezervor dublu si nu au fost dati afara ,mai tineti minte cand...............
    1 0
  • NeoGalaxy
    @dacianT
    Imi pare rau in Brazilia 2007, McLaren au acuzat BMW-ul de folosirea unei benzine neconforme cu regulamentul, ei intreband chiar FIA: Cum se aplica regulamentul :)
    0 0
  • NeoGalaxy
    @Puma
    Pentru fanii Ferrari si nu numai :)

    http://www.autoblog.com/2009/09/21/video-puma-builds-ferrari-f1-racer-out-of-clothing/
    0 0
  • Briatore
    manager fara scrupule. A castigat cu varf si indesat de pe urma transferului lui Alonso la McLaren si inapoi la Renault in 2008. Afara cu javra,sa nu ii mai vad mutra hidoasa in veci!
    0 0
  • F1
    nu prea cred in echipe "curate",toti sunt manjati mai mult sau mai putin.Oriunde se-nvart bani multi se-ntampla asta, anul viitor cine stiece va mai fi,echipe care spioneaza, piloti campioni mondiali care mai simuleaza o problema la masina in ideea de a forta depasiri,cine stie...
    0 0
  • NeoGalaxy
    @Site-uri serioase
    Uitati un site serios... pe care intra fanii McLaren:

    Preiau de acolo: "Kimi Raikkonen wanted by McLaren

    “Paddock sources say the Finn, 29, has signed an outline agreement to return to the car he won the world title with in 2007.”"

    LOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOL :)))))

    http://www.mirror.co.uk/sport/motorsport/f1news/2009/09/20/mclaren-close-in-on-kimi-115875-21686573/
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru