30% dintre români nu-și permit să-și cumpere o mașină: țara noastră, pe ultimul loc în Uniunea Europeană

de Daniel Popescu, Foto: Dreamstime.com
Luni, 26.11.2018
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Aproape 30% din populația României nu-și permite achiziționarea unei mașini, potrivit unei statistici care arată că țara noastră ocupă ultimul loc la acest capitol. Media europeană este de numai 7%.

Eurostat a publicat un studiu cu privire la procentul populației din fiecare stat la Uniuni Europene care nu are posibilități financiare pentru a-și achiziționa o mașină. Deloc surprinzător, datele arată că acesta este încă un capitol la care România ocupă ultimul loc în Uniunea Europeană.

Astfel, 29.8% dintre români nu-și permit să-și cumpere o mașină, semnificativ mai mulți decât media europeană de 7%. În plus, diferențele sunt majore inclusiv comparativ cu următoarele țări de la coada clasamentului: în Bulgaria, procentul este de 20.6%, în timp ce în Ungaria ajunge la 20.1%.

Cel mai bine la acest capitol stau Malta și Cipru, două țări cu o populație foarte scăzută, unde procentul celor care nu-și permit o mașină este de numai 1.7%. În țări precum Luxemburg, Italia, Franța și Suedia procentul este mai mic de 3%, în timp ce în Slovenia și Spania au raportat procente mai mici de 5%.

Pe de altă parte, în anul 2016, procentul românilor care nu-și permiteau o mașină era de 32.9%, comparativ cu o medie europeană de 7.7%.

Potrivit unor date furnizate de Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV), la sfârșitul anului trecut în România existau 7.635 milioane de mașini, cu aproape 9% mai multe decât în 2016.

În schimb, populația activă a României (persoane de peste 15 ani care au venituri din orice fel de activitate economică) era de 9.21 milioane de persoane în luna iunie 2018.

Via Eurostat

Comentarii (10)

  • Balzac
    ...Ati uitat de cei care nu-si permit dar...tot si-o cumpara....
    24 1
  • Corocsenie Adrian
    @Balzac
    Mda...si nu orice ! Doar marci premium au in cap dar eu nu au nici dupa ce bea apa !
    10 0
  • Corocsenie Adrian
    @Balzac
    Sau au bani de masina dar nu au de intretinerea ei ...
    11 0
  • Cred ca studiul se refera la masini noi, nu la cazane
    10 0
  • Clique
    Eu cred că realitatea este alta, 30% își permit mașini noi, iar restul nu-și permit mașini noi.
    2 0
  • pai da
    Ehh, avand in vedere ca avem un segment mare de asistati social, si un alt segment mare cu salariu minim, ce pretentii sa mai ai? Suntii unii de la sate care nici macar la un scooter nu viseaza, daramite o masina.
    1 0
  • @pai da

    ....copchil de 18 ani abia impliniti care si-a tras ford focus din 'noua sute toamna dar apa curenta in casa nu, WC-u in spatele curtii da avand grija sa-si faca "garaj" din tabla ondulata la "cotet"

    evident, exemplul nu poate fi generalizat dar nu e singurul fericit posesor de "masina" a carui prioritati sunt inversate. Cam ca majoritatii rumanilor calici care vor sa intre in randu'lumii: masina, trening si fumeie. Pentru ai mai tineri. Aia mai de varsta a 2a au intrat "in randul lumii"odata cu sfintirea silozului din buricul Bucurestiului

    o tara...fericita. Cu duhul.
    9 1
  • pai da
    @Vianu: hai ca chestia cu silozu' nu m-am gandit, dar sa stii ca seamana :).
    Eu ii ziceam altfel, marlania mantuirii neamului.
    4 1
  • @pai Conform proportiilor de neam prost si inutilitatii ei cand sunt atatea probleme presante, mie mi se pare cel mai potrivit sa i se spuna catedrala mantuirii neamului prost. Este foarte reprezentativa pentru cultura expusa in comentariile de mai sus: masina premium (veche de 20 de ani, ce-i drept) si WC in fundul curtii, sau, ca sa aducem mai in mediul citadin situatia, locuit in garsoniera in Pantelimon cu Porsche in fata blocului.
    6 1
  • inexorabil
    Viene, cel mai greu de ȋnălțat este ȋnsă catedrala…limbii române. Se zice, totuși, "Bucureștii/Bucureștilor", deoarece, de regulă, -ești este forma de plural a lui -escu. Dar probabil că nu aparții neamului lui Bucur/Bucurescu (altfel ai fi știut, cu siguranță, unde este și ce constituie, de fapt, “buricul” Capitalei). Oricum, poate ȋmi fac timp să vizitez și eu – măcar o dată ȋn viață – plaiurile Vianeștiului :D

    Tot cu capete ȋn gura Ortodoxiei, veninianu? Tot. Nu scapi nicio ocazie…Sângele apă nu se face. Cică niciodată...Mă rog, dacă asta ți-e vocația/menirea, atunci ce rost ar avea să vociferez?

    On topic. Oh, da, cum “gestionăm” atâta sărăcie și atâta tânguire (perfidă) pe temă? Simplu ca vaca: ticsind străzile, mall-urile, hypermarket-urile, fastfood-urile. Iar dacă ni se pare că șaorma “cu de toate” nu ne satisface cu destule mirodenii și sosuri, merg și niște sudălmi la adresa “corupților” și “penalilor” – să vezi ce lin și alintător alunecă apoi pe gâtlej.

    Ceea ce nu voi ȋnțelege niciodată – nici picat cu smoală clocotită – este următoarea ipostază neverosimilă: zăresc, ȋn trafic, tinerei cu…SUV-uri, unele chiar “premium”, deși abia li se observă fruntea peste volan (trebuie să se mai dezvolte inclusiv la propriu), dar deja puțoii ăștia se "dau ȋn stambă”. Oare mai putem vorbi despre onestitate, muncă, chibzuință și decență ȋn lumea noastră “evoluată” ? Urmașii noștri se vor naște “ȋn puf” și, astfel, la rândul lor, vor “crește” adevărate generații de vidați sau cel mult infirmi lăuntric (moral și afectiv), fără acces la varietate, provocare, Golgota, mister, transcendență…
    3 3

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru