Achiziţia Chrysler s-a încheiat. Americanii au devenit oficial o subsidiară a Grupului Fiat

de Sebastian Toma
Miercuri, 22.01.2014
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Grupul Fiat a finalizat procedurile de achiziţie ale concernului Chrysler. Alianţa dintre cei doi producători a început în urmă cu cinci ani.

Esential 100 de milioane de dolari pierdea Chrysler în fiecare zi în momentul în care Fiat a preluat compania americană în 2009.
Fiat a achiziţionat Chrysler Group LLC, compania care deţine marcile Dodge, Jeep, Ram şi Chrysler. Vorbim acum despre aprobarea şi finalizarea tranzacţiei, planul italienilor fiind anunţat de multă vreme. În urmă cu cinci ani, Fiat şi Chrysler semnau o alianţă pentru a-şi creşte vânzările la nivel global. Fiat a achiziţionat restul de 41.4616% din acţiunile companiei americane contra sumei de 2.65 miliarde de euro. Aceste acțiuni au fost cumpărate de la UAW, cel mai mare sindicat din industria auto americană. Pe lângă asta, Chrysler se obligă să le plătească americanilor de la VEBA, o aripă UAW care acoperă costurile asigurărilor de sănătate ale pensionarilor sindicatului american, 700 de milioane de dolari (510 milioane de euro) în patru tranșe anuale.

"Structura unificată ne va da voie să punem în aplicare viziunea de a crea un producător global unic în termeni de amestec de experiență, perspective și know-how, o organizație solidă și deschisă care le va asigura angajaților săi un mediu provocator și care le va aduce satisfacții", a declarat Sergio Marchionne în comunicatul emis presei.

Sergio Marchionne, omul din spatele acestei tranzacţii, este lăudat de analiştii din domeniu pentru tenacitate şi inspiraţie.

Urmareste Automarket
Marchionne este lăudat de analiştii din industrie pentru negocierea "la sânge" cu sindicatele privind valoarea pachetului deținut de UAW, discuţiile fiind întinse pe mai mult de 12 luni.
Astfel, suma pe are o va plăti Fiat pentru pachetul de active care îi lipsește din Chrysler este sensibil mai mică decât prefigurau analiștii, Banca Akros susținând în decembrie că suma ar trebui să se ridice la circa 4.5 miliarde de dolari (3.3 miliarde de euro).

ANALIŞTII AUTO ÎN 2012: "Planul Fiat-Chrysler este fantezist"

Posesia a 100% din acţiunile Chrysler le dă italienilor de la Fiat ocazia să beneficieze de acces direct la lichidităţile grupului american, ceea ce va uşura investiţiile comune în viitoare platforme, modele şi tehnologii. În 2013, remarcam faptul că grupul american Chrysler este sursa de profit a alianţei Fiat-Chrysler, în condiţiile în care Fiat se afla într-o pierdere majoră de teren în Europa. În 2012, Fiat Group a pierdut 704 milioane de euro pe Bătrânul Continent, însă veniturile nete ale noul grup format au atins la nivel mondial 1.41 miliarde de euro. Fără Chrysler, Fiat Group ar fi afişat pierderi totale de un miliard de euro la nivel mondial în 2012.

Via Fiat

Comentarii (2)

  • bun asa......acum ar fi timpu ca italienii sa-si indrepte atentia asupra Alfa Romeo......
    19 2
  • Cred ca lui Marchione ii plac muscle car-urile și nu le va transforma in Fiat-uri.
    4 8

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru