Audi reinventează luminile de semnalizare: benzi LED care se aprind secvențial

de Mircea Meșter
Joi, 15.08.2013
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Audi renunță la clasicele lumini de semnalizare care acționează intermitent. Noile semnale luminoase LED se aprind secvențial dinspre interior spre exterior pentru a le indica partenerilor de trafic intenția de virare.

Esential 0.4 secunde durează fiecare proces complet de aprindere a benzii LED de semnalizare pe noul Audi A8.
Audi a anunțat oficial faptul că versiunea 2014 a navei-amiral A8 va fi echipată cu o serie de lumini de semnalizare inovatoare care schimb modul în care clasicele lumini portocalii erau folosite până acum și care vor fi mult mai vizibile de către ceilalți participanți la trafic, indiferent de condițiile meteo.

Astfel, luminile de semnalizare de pe noul A8 sunt formate dintr-o bandă formată din 18 LED-uri pe față și de 24 de LED-uri pe spate, acestea fiind împărțite în șapte, respectiv opt "segmente". Atunci când sunt șoferul activează maneta semnalizatorului, LED-urile se aprind secvențial dinspre interior spre exterior, fiecare segment fiind "aprins" la distanță de 20 de milisecunde. Întreaga bandă LED va fi luminată după 0.15 secunde, aceasta rămâne la intensitate maximă timp de un sfert de secundă, după care procesul se repetă. Astfel, în decursul unei secunde au loc două aprinderi complete ale benzii LED care ia locul semnalizatoarelor clasice.

Semnalele luminoase ale noului A8 completează astfel interesant sistemul de lumini al noului A8, bazat în totalitate pe LED-uri.

Pachetul denumit Audi Matrix LED are în centru 25 de lumini LED care transmit lumina cu intensitate variabilă și diferită pentru faza lungă și cea scurtă. Sistemul este auto-adaptiv și maschează segmente din plaja de acțiune a luminilor atunci când detectează mașinile care vin din sens opus.

via Audi

Comentarii (16)

  • Simplu si ingenios...
    36 8
  • Ce gluma buna... Citroen DS9 acolo a fost prima data, adevărat, concept. http://m.youtube.com/watch?v=-RLLjIVXGDw&desktop_uri=%2Fwatch%3Fv%3D-RLLjIVXGDw sec 40 si 50
    Bravo Audi.... :))
    25 17
  • ideea e faina...nimic de zis,dar care-i avantajul?cel putin pt. ceilalti participanti la trafic,inafara ca ne vom mira putin .
    10 13
  • Bine ca renunta la beculetele de craciun !
    13 18
  • asta pare mai interesanta si mai folositoare :)
    http://www.youtube.com/watch?v=__sjUpynuZM
    4 2
  • Ivanoff
    @Je
    Bravo prietene, ma bucur ca mai gasesc cate unul in tema pe situl asta insa atentie mare ca in ritmul asta dc nu cumva iti va fi blocata posibilitatea de a mai scrie, cel putin iti vor fi sterse commenturile fiindca chiar nu ai cu cine...sunt multi, mult prea multi restul (din pacate)!
    8 6
  • mircea
    @Je
    Corect. Great find, mulțumesc.

    Diferența e că aici sunt pe modelul de serie. În general, conceptele aduc o mulțime de noutăți, dar de la un exemplar la modelul de serie e drum lung. Oricum, jos pălăria pentru ambele branduri. Pentru francezi datorită ideii, pentru germani datorită faptului că au găsit soluția tehnică și economică de a pune conceptul pe un model de serie.
    18 2
  • phlorin81
    @ mircea

    Daca nu ma insel aceste "semnalizatoare" sunt de mult de serie pe R8...

    proof: http://www.youtube.com/watch?v=XCXgfri6EiI
    5 1
  • mircea
    @pholrin81
    Nu e același lucru. Citește cu atenție textul și vezi clipul postat de @Je.
    2 1
  • schumi
    Safety car-urile din campionatele mai procosite folosesc demult genul acesta de semnalizare.
    0 0
  • phlorin81
    @ mircea

    Permite-mi te rog sa te corectez din nou!
    In clipul postat de mine se observa foarte usor ca audi are disponibila si produsa in serie aceasta modalitate de semnalizare pe actualul R8 doar pt semnalizatoarele posterioare...
    (urmareste cu atentie videoclipul din link)
    Ca acum au schimbat tehnologia ledurilor si o introduc si pt cele din anterioare e altceva....
    4 0
  • Ford Mustang are asa ceva cel putin de anul trecut pe semnalizatoarele spate. Daca nu ma insel si Porsche Panamera.

    Pe langa astea, masinile de pompieri si salvare din America de Nord au sageti semnalizatoare care fac exact asa ceva. De ani buni.

    Oricum, ideea nu e rea, desi uneori mi se pare ca distrage atentia de la trafic.
    3 2
  • o sa fiu asa de mut de uimire, ca saracu posesor de audi o sa se aleaga cu un peugeot 308 infipt in fund...
    5 2
  • foarte putine inventii au fost puse pe masini de prin 2007, care sa fie cu adevarat utile, nu doar pentru confort si design. Nu prea vad utilitatea la semnalizarile astea, un mecanism mai complex si mult mai scump de inlocuit daca se arde, care face acelasi lucru (dar mai frumos) deca semnalizarile clasice.
    1 0
  • Stiu ca ar fi inestetic dar semnalizatoarele fata ar trebui plasate distinct de faruri.Le poti vedea mult mai bine noaptea decat sa belesti ochii in faza scurta a masinii celuilalt.
    Si pe spate ca la americani, stop intermitent la semnalizare.
    0 0
  • marius
    hai sa nu ne mai bucuram la luminite, daca conecteaza ledurile la ifon iti ruleaza si un clipuri de pe iutube. Intr-o epoca ultratehnologizata sa te lauzi cu luminite imi pare cel putin rusinos.
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru