Geely vrea să revoluţioneze industria: SUV-ul Lynk 01 este conectat la internet, se controlează prin smartphone şi are magazin de aplicaţii

de Daniel Popescu
Joi, 20.10.2016
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Lynk 01 este primul model lansat de Geely sub un nou brand auto. SUV-ul compact mizează puternic pe tehnologii digitale, este conectat permanent la internet şi poate fi împrumutat prietenilor printr-o aplicaţie de smartphone.

Geely, constructorul chinez care deţine Volvo, a decis să lanseze un nou brand auto numit Lynk&Co. cu care să atace pieţele din Europa şi Statele Unite.

După prezentarea unor teasere misterioase, noul brand a fost lansat la Berlin împreună cu primul model de serie: SUV-ul compact Lynk 01. Pentru un model chinezesc, SUV-ul compact are un design atrăgător şi relativ simplu care a fost conceput de echipa Geely Design din Suedia, dar care în acelaşi timp iese în evidenţă prin câteva linii agresive.

Pentru moment, Geely nu a oferit prea multe informaţii de natură mecanică, însă ştim că modelul este dezvoltat pe aceeaşi platformă modulară pe care va fi realizat şi viitorul Volvo XC40. Iniţial, acesta  va fi disponibil cu motoare tradiţionale, însă ulterior va primi şi versiuni hibride, iar tracţiunea oferită este integrală, în timp ce cutia de viteze va fi manuală cu 6 trepte sau cu dublu-ambreiaj cu 7 trepte.

Urmareste Automarket
Interesant este însă că Lynk 01 nu va fi disponibil în mai multe versiuni de echipare, ca orice model de pe piaţă, ci doar într-o versiune de bază la care clientul va putea adăuga contra-cost orice elemente doreşte, fără să fie nevoit să accepte şi unele pe care nu le foloseşte.

Lansarea s-a concentrat însă pe tehnologiile moderne de care va beneficia noul Lynk 01 şi care se adresează noii generaţii.

Lynk 01 va fi conectat în permanenţă la internet şi va transmite date pe un serviciu propriu de cloud, iar o bună parte dintre funcţiile maşinii vor fi controlate prin intermediul unei aplicaţii de smartphone. De altfel, această aplicaţie va permite şoferului să împrumute maşina unui prieten fără să-i mai dea cheile fizice, ci prin simpla autentificare în aplicaţie cu propriile date.

În plus, Lynk va avea propriul magazin de aplicaţii dezvoltat în parteneriat cu Microsoft şi Alibaba, care este asemănător cu App Store şi Google Play Store, disponibile pentru telefoanele iPhone şi, respectiv, care folosesc Android. De altfel, Geely va oferi inclusiv un API (Application Programming Interface) prin care orice programator va putea dezvolta aplicaţii pentru maşină, cum ar fi un player de muzică sau o aplicaţie de navigaţie.

Lynk 01 se va lansa pe piaţa chineză în 2017, iar ulterior va fi disponibil şi în Europa şi China. Geely a anunţat deja că următoarele modele ale constructorului vor fi Lynk 02 şi Lynk 03, numele fiind alse cu scopul de a oferi cât mai multă simplitate gamei de modele.

Via Autocar

Comentarii (4)

  • someone
    interesant mod de configurare a echipamentelor
    4 3
  • Imi place ce au propus. Daca ar sta bine si pe partea de reprezentante in Romania si ar avea preturi avantajoase, eu m-as risca.
    5 4
  • Deci marci de renume au dat-o in bara cu securizarea masinilor "ultra-conectate" si vor chinezii sa ne arate cum se face? Oricum idea de a pune optionalele pe masina cum pui topingurile pe pizza este cel putin interesanta, sa vedem si in practica cum implementeaza asta
    8 0
  • arogantul
    rival pt Juke
    2 4

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru