Inconştienţi la volan: peste 4.500 de şoferi au condus în 2015 maşini care prezentau pericol iminent de accident

de Daniel Popescu
Miercuri, 17.02.2016
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Aproape 33.000 de maşini controlate anul trecut de RAR nu corespundeau siguranţei rutiere, iar peste 4.500 dintre acestea prezentau pericol iminent de accident.

Esential 4535 este numărul maşinilor care prezantau pericol iminent de accident
32694 de maşini aveau diverse probleme care afectau siguranţa rutieră
Registrul Auto Român (RAR) a publicat în această săptămână un amplu raport cu privire la verificările desfăşurate în trafic pe parcursul anului trecut.

În total, reprezentanţii RAR au verificat 81.702 maşini, iar 43.995, adică mai mult de jumătate, au avut diverse probleme tehnice sau legate de acte.

În plus, 32.694 dintre maşini nu corespundeau normelor de siguranţă, întrucât aveau defecţiuni la funcţionarea instalaţiei electrice de iluminare şi semnalizare, la sistemul de frânare, la şasiu, caroserie sau pneuri, jocuri anormale în mecanismul de direcţie sau în articulaţiile punţilor fată şi spate. Cel mai grav este însă că 4.535 dintre maşinile verificate prezentau pericol iminent de accident.

"În urma controalelor, inspectorii RAR au descoperit că 5,55% (adică 4.535) din vehiculele controlate prezentau pericol iminent de accident, în special din cauza defecţiunilor majore la sistemul de frânare şi la direcţie.

În aceste situaţii, una dintre măsurile luate a fost reţinerea certificatului de înmatriculare, care poate fi redobândit numai după efectuarea unei inspecţii tehnice la reprezentantele Registrului Auto Român", precizează RAR într-un comunicat de presă.

În ceea ce priveşte Inspecţia Tehnică Periodică (ITP), RAR a descoperit că 2.332 de şoferi aveau dovada expirată sau chiar falsă, iar 4.856 de maşini depăşeau nivelul maxim de emisii admis prin lege. În total, pe parcursul anului trecut, inspectorii RAR au reţinut 772 de permise de conducere şi 22.817 de certificate de înmatriculare.

Via Adevărul Financiar

Comentarii (11)

  • trebuia sa spuna si cate dintre aceste masini erau masini pe firma...ca m-am saturat de cate masini din astea sunt, daca nu ar fi ele am circula si noi normal. si mai dau masina de firma si la unii care chiar nu au nevoie de ea.
    4 2
  • Cineva
    Specificati ca 99% din ele sunt cazane in general Bemveu 318 luate de cocalari din Germanica cu 800 de euro.
    11 5
  • 4.500 au fost prinsi, ei sunt mult mai multi
    14 0
  • Imaginea are vreo legatura cu articolul sau e doar pusa din pura intamplare ?
    Ar fi folositor si un raport mai detaliat, pe marci si ani.
    Avand in vedere ca romanasii sunt avizi in curatarea parcului auto german de jafuri, nu e de mirare aceasta statistica.
    Multi cocalari prefera jafuri obosite de la germani in loc sa ia Logan, ca vezi domnule, e masina germana si e speciala...
    5 2
  • Poate daca nu ar trebui sa dam mii de lei pe an pe RCA, am putea investi banii aceia in masini.
    5 8
  • @Gigi vezi ca nu toti suntem loganisti ca tine sau snobi cu masini la mana 2-a...
    4 0
  • destul de irelevant raportul. nimeni nu ia in calcul toate masinile trecute pe "ochi frumosi". Si numarul lor nu-i deloc mic, indiferent de zona si oras. Ma refer la statiile ITP autorizate.
    4 0
  • @Sam93...poate daca am fi mai sanatosi la cap, am investi mai intai in siguranta masinilor la volanul carora ne urcam...no ? Cautam mereu scuze in loc sa ne tratam. Sa stii ca nu toti trebuie sa avem masini. Masina e o responsabilitate, nu un drept !
    8 0
  • @Cineva, de unde ai aceasta statistica? chiar as fi curios.
    2 0
  • ITP-u, ITP-u, cat e ITP-u?
    Latrati la luna!
    1 0
  • Este cumva o greseala la sfarsitul articolului? Ati mentionat ca "inspectorii RAR au reţinut 772 de permise de conducere". Din cate stiu, doar Politia poate retine un permis de conducere.

    On-topic: din nefericire mentalitatea este foarte ciudata - vrem masini tari, sa impresionam, sa ne dam "jmekeri", dar nu avem bani nici de placute de frana. Masina nu este un moft - neintretinuta corect devine un pericol public. Trebuie continuate astfel de actiuni, asta inseamna in cel mai pur mod PREVENTIE!!!
    5 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru