Lovitură pentru noua taxă pe carburanţi: UE ar putea s-o declare ilegală

de Sebastian Toma
Joi, 14.11.2013
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Acciza care va fi integrată de autorităţi în preţul carburanţilor începând cu 1 ianuarie 2014 ar putea fi ilegală, susţin cei de la portalul Energy Report. Actuala formă a taxei încalcă normele europene.

Esential 7 eurocenţi pe litru este valoarea propusă a accizei pe care Guvernul o va introduce în preţul carburanţilor începând cu 01/01/2014.
Guvernul a anunţat recent că va introduce o acciză de şapte eurocenţi pe litru în preţul carburanţilor începând cu prima zi a anului 2014. Fondurile colectate în urma aplicării acestei accize vor fi folosite pentru construirea mai multor kilometri de autostradă. Însă, noua acciză ar putea fi ilegală, spun cei de la Energy Report, citând o opinie a avocatului general al Curţii Europene de Justiţie. Avocatul Nils Wahl s-a pronunţat împotriva unei taxe similare introduse în Spania în 2002, care era destinată finanţării construirii de spitale. Din cauza aplicării taxei respective, Spania riscă să fie obligată să restituiască miliarde de euro către cei care au plătit, de-a lungul timpului, această acciză suplimentară, bir care încălca normele UE privitoare la accize.

După cum explică avocatul general al Curţii Europene de Justiţie, Nils Wahl, legislaţia UE nu permite introducerea de taxe indirecte care să pună bariere în calea comerţului intracomunitar.

Acciza respectivă mai încălca o normă a UE, care spunea că o asemenea taxă poate fi impusă doar pentru scopuri bine definite, non-bugetare, privind interesul public, cum ar fi protecţia mediului sau sănătatea populaţiei. Asemenea accize există pentru combustibilii fosili, tutun şi alcool. Însă suplimentarea unei accize de acest gen şi folosirea fondurilor în alte scopuri nu este permisă de Uniunea Europeană, deoarece un asemenea demers încalcă scopul iniţial al uniunii, respectiv abolirea barierelor comerciale rămase la nivelul pieţei interne europene.

Urmareste Automarket
În cazul în care ipoteza anunţată de cei de la Energy Report este validă, iar statul român va aplica în continuare acciza anunţată, Uniunea Europeană ar putea obliga România să plătească despăgubiri pentru încălcarea normelor europene.
Din păcate pentru bugetul statului, nu este prima dată când guvernanţii ignoră prevederile europene şi ţara noastă ajunge să fie sancţionată de UE pentru greşelile lor. Cel mai proaspăt caz din domeniu este cel al taxei de mediu aplicată până în 2013, bugetul Fondului de Mediu pentru anul curent incluzând suma de 400 de milioane de lei pentru despăgubirea personelor care au plătit această taxă, România fiind obligată să aplice decizia Curţii Europene de Justiţie în această privinţă.

Via EnergyReport

Comentarii (8)

  • someone
    amin...insfarsit o veste buna referitoare la taxa asta
    27 0
  • Doar nu credeti ca renunta la ea; vezi taxa auto sau de mediu. E de furat mult in manelarica. Oricum noi oamenii nu avem nimic impotriva ca suntem furati.
    24 1
  • Dacia Plant
    Presupun ca intelectualii de la Bucuresti o sa ii schimbe numele (vedeti exemplul cu taxa de inmatriculare, timbru de mediu, taxa de mediu, etc) si tot va fi aceasta taxa. Oricum daca se voteaza aceasta lege eu o sa organizez ceva fastuos la Bucuresti.
    Daca creste combustibilul cresc toate. Deci vor fi scumpiri in lant.
    11 1
  • @Dacia Plant si ce vrezi ca o sa faci tu singur? Daca mai ai in spate 1milion cred ca da ii poti spanzura pe jegosii astia. Singur daca organizezi ceva probabil ca unu cu grade pe umar si pe multe state de plata, va arunca cu un molotov in cineva si tu vei fi de vina. Spun asta pentru ca am vazut cum se fac trebuirile astea, inca suntem departe de o tara europeana suntem bananieri rau de tot!!
    Ma rog sunt multe de spus!
    12 1
  • Peste o luna-doua iese Sova pe micile ecrane: "M-au ciuruit!"
    4 0
  • munceti cinstit si mori de foame!! asa am ajuns! dupa taxe si impozite pe sarariu fiecaruia,,,plus la firma angajatoare,,,mai ramai cu 60%! apoi cumperi de mancare din care ity ia statul de la gura un sfert, achiti facturi din care 70% tot taxe sunt ,accize,tva,,,taxa de...[curentul electric],ai masina? litrul de benzina 3 sferturi tot taxe!,,,,si te intrebi pt ce muncesti? pt cine? ca la spital daca te duci tot cu capul deschizi usa,! se vede ceva crescand asa semetz cu viteza cu care ity iau 80 din munca ta?? ,,,,, poate conturile lor din strainatate
    19 0
  • Marius de la Frankfurt
    @joe21 plecati din Ro ca in strainatate nu mai deschizi usa la Spital cu capul esti respectat ai moneda Euro direct nu mai stai sa astepti pana in 2017-2020 + salariu mare + alocatie mare la copilasi etc cu o mutare se rezolva multe pt ca in Ro nu merge nimic bine , si schibarile dureaza ani. Cel Putin eu si Fam asa am facut de cca 3 ani si este ff bine ! Va sfatuiesc mai ales tinerii cu´copii sa stiti o meserie si sa fiti corecti si harnici pt ca numai asa veti avea suces !!
    1 0
  • oricum o sa ajungem la sapa de lemn, inapoi in epoca de piatra, vindem tot si ne mutam in pesteri si munti ca pe alea poate nu o sa mai puna taxa mult iubitii nostri tovarasi de la guvern.
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru