Ministrul delegat pentru Buget: "Creşterea accizei la caburanţi este o măsură anti-deflaţie"

de Sebastian Toma
Marti, 26.11.2013
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Implementarea accizei de şapte eurocenţi pe litru în preţul carburanţilor nu a fost o măsură pentru strângerea de fonduri pentru construcţia de autostrăzi, ci pentru a preveni deflaţia, explică Ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea.

Nu sunt eu responsabil pentru politica fiscală. Banii respectivi trebuiau să vină de undeva. Am avut mai multe variante în calcul

Liviu Voinea
Ministru delegat pentru Buget
Acciza de şapte eurocenţi pe litru care va fi introdusă în preţul carburanţilor începând cu 1 ianuarie 2014 ar putea să nu fie neapărat o măsură pentru strângerea fondurilor necesare extinderii reţelei de drumuri şi autostrăzi din România. Informaţia relevă dintr-o declaraţie a ministrului delegat pentru Buget, Liviu Voinea, care a explicat că această măsură are rolul de a evita deflaţia, titrează Mediafax. Explicaţiile sale au venit în urma unei întrebări a jurnaliştilor prezenţi la lucrările Forumului Economic şi Comercial China-Europa Centrală şi de Est privind creşterea estimată a preţului final al carburanţilor după introducerea noii accize, la care Voinea a venit cu aceste detalii.

Iniţial, autorităţile au prezentat această acciză ca o măsură necesară pentru finanţarea construcţiei de autostrăzi şi pentru extinderea unor lucrări de infrastructură rutieră. Liviu Voinea a venit cu o explicaţie care prezintă o direcţie diferită pentru fondurile obţinute prin aplicarea accizei pentru carburanţi, acestea urmând să ia drumul altor cheltuieli ale guvernului.

Direcţia precisă a fondurilor nu a fost dezvăluită, după cum au rămas şi celelalte opţiuni ale guvernanţilor în vederea obţinerii sumelor necesare pentru buna funcţionare a aparatului de stat.

Urmareste Automarket
Deflaţia este temerea principală a autorităţilor, explică Liviu Voinea, fenomenul fiind descris ca o problemă mai periculoasă decât inflaţia şi ca un fenomen european.
După cum explică Liviu Voinea, deflaţia duce la şomaj şi recesiune, în timp ce inflaţia duce la creştere economică. Singura condiţie ca acest lucru să se întâmple este controlul inflaţiei, care ajută semnificativ veniturile bugetare. 

Via Mediafax

Comentarii (11)

  • mi-e greata de acesti oameni .... vorbeam cu un preten zilele trecute despre alegeri si ma intreba pe cine voi vota dintr-o lista presupusa. Raspunsul meu a fost clar ..... Din pacate nu am pe cine vota! toti sunt o apa si'un pamant....
    33 1
  • masura antideflatie= bani de unde sa fure clientela politica, in traducere libera
    20 0
  • Deci ei sustin inflatia ? Din cate stiam inflatia este de nedorit ? De cand ne dorim ca leul sa aiba o putere mai mica de cumparare ca nu stiam de asta ?
    De cand ma stiu autoritatile romane sau plans de procentul mare al inflatiei si cum spun ca se tem de deflatie. Nici nu stiu ce sa mai inteleg.
    13 0
  • sa fie 10 lei/l ,in dimineata asta am stat la un singur semafor de 5 ori,deci donmule ministru minim 1 euro/l sa fie bani la buget ce plm
    16 1
  • daca o crestere de taxe poate genera bunastare ... asta este, o sa ia Nobel omu', doar tre sa mai convinga si comunitatea stiintifica, si aia nu-s romani.
    11 0
  • oare nu zice nimeni nimic?
    ba frate cine-i asta???imi aminteste de elena ceausescu cu al ei CODOI(CO2)
    tin sa-i aminresc imbecilului astuia ca inflatia adevarata(nu aia cu care ne minte si isarescu) din 2008 si pina acum a depasit 100%...in locul lui,macar pt mindria mea de a nu fi considerat un analfabet gindeam un altfel de motiv...da bravo lor,unui popor las si fara coloana vertebrala ii dai ce merita...oare nu ne e greata de noi cind ne privim in oglinda dimineata??
    9 0
  • si apropo daca tu nu esti responsabil,ce gura m...ii cauti acolo?
    6 0
  • Inainte de a varsa injuraturile de rigoare pe care acest incompetent le merita (apropo, mi-a fost profesor timp de un an la universitate acum mai bine de 10 ani si parca nu se remarca atat de mult prin prostie) sa aruncam un ochi pe manualul de economie.
    "Deflația este un fenomen economic care reprezintă opusul inflației, caracterizat prin scăderea prețurilor bunurilor și serviciilor. Acest fenomen are consecințe asupra unei economii naționale la fel de grave ca și inflatia. El poate fi determinat, în principal, prin reducerea masei monetare și a creditului."
    Prin urmare, acest vasnic socialist, vehement sustinator al doctrinei comuniste "suprataxarea bogatiei" (desi, spre ex, in emiratul Dubai, sub 7% din veniturile tarii vin din petrol, restul venind din turism si investitii straine tocmai pentru ca NU sunt taxe) sustine ca a introdus niste accize suplimentare pentru a stopa deflatia.
    Asta, in termeni cat se poate de comuni, ar fi similar cu "i-am dat un pumn nevestei in fata ca sa nu mai dea bani pe rimel, ca si-asa nu are bani".
    In primul rand, nu vorbim de o deflatie in sensul clasic, al unei mase monetare mai mari decat e necesara. Comportamentul de nemiscare a banilor vine din neincrederea care s-a asternut pe toata Europa odata cu venirea crizei. Omul e mai cumpatat, bancile nu mai dau credite cu duiumul, ba chiar au intrat in extrema cealalta.
    Deflatia din Japonia pe care acest individ plin de ifose ne-o arunca in fata ca sperietoare a avut mai multe cauze, care n-au nici o legatura cu problema de acum in UE: imbatranirea populatiei, cerererea agregata scazuta, spargerea bulei speculative in imobiliare, importuri ieftine din China, etc. Probleme de genul asta am avut si noi, si tot am ramas pe inflatie.
    Prin urmare, aici nu vorbim de deflatie, ci de scaderea puterii de cumparare si a increderii populatiei in economie. Aa, ca firmele mari isi vad profitul urias pus in pericol, pt ca tot sistemul lor de productie e calibrat pe cerere mare si ca se duc pe apa sambetei dividentele de milioane de euro, asta e alta problema.
    Arata, de fapt, pt cine lucreaza acest guvern marioneta: pt corporatii.

    Vad ca si Isarescu a mers pe acelasi comportament reactionar la deflatie, micsorand politica de dobanda monetara. N-o sa ajute cu nimic pentru ca, unu, nu mai incurajeaza economisirea, fortand omul sa investeasca in alte bunuri care nu au impact asupra dezv economiei (cum ar fi aur), si doi, n-o sa aiba cum sa convinga nici omul speriat de rate sa-si faca altele si nici banca sa-si reduca potentialul de profit atata timp cat si-asa bate vantul pe la credite.
    10 0
  • Marian
    Era o vorba de genul "nu ii baga mana in buzunar omului de rand prin taieri de salarii, mai bine umbli la inflatie astfel incat acelasi salariu incet-incet sa nu mai aiba aceeasi putere de cumparare si nimeni nu va iesi in strada sa dea jos pe guvernanti". Numai ca asta e putin cam prost si explica direct ce strategie vrea sa aplice...
    6 0
  • A "bagat-o" pe asta cu deflatia ca sa justifice si taxa pe autostrada Pitesti-Cta din 2017.Ca oricum se bat ele cap in cap ca si cei 2 neuroni ai lui Voinea.
    4 0
  • Mai bine zis ministrul "nebun DE LEGAT"...
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru