Noutăți în Codul Rutier: expirarea ITP-ului va atrage după sine suspendarea înmatriculării mașinii

de Daniel Popescu, Foto: Dreamstime.com
Marti, 18.07.2017
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Expirarea sau anularea Inspecției Tehnice Periodice (ITP) va avea ca efect suspendarea înmatriculării mașinii. Conducerea unei mașini cu înmatricularea suspendată se va sancționa cu amendă de până la 3.000 lei.

Codul Rutier va suferi câteva schimbări importante care vizează în primul rând suspendarea înmatriculării unei mașini.

Astfel, principala noutate va fi suspendarea înmatriculării în cazul în care Inspecția Tehnică Periodică (ITP) a expirat sau a fost anulată.

Pe de altă parte, ITP-ul ar trebui să fie obținut mai ușor, întrucât noțiunea de "defecțiuni tehnice" va fi înlocuită cu 3 tipuri de "deficiențe: minore, majore și periculoase. Practic, un șofer va putea obține ITP-ul chiar și atunci când mașina are deficiențe minore care nu afectează siguranța circulației.

De asemenea, Codul Rutier va prevede suspendarea înmatriculării și în cazul în care noul proprietar nu solicită transcrierea dreptului de proprietate în termen de maxim 90 de zile. În prezent, termenul limită era de 30 de zile, fără să existe însă sancțiuni pentru depășirea acestuia. În cazul suspendării înmatriculării, poliția rutieră va reține și certificatul de înmatriculare și de înregistrare sau dovada înlocuitoare a acestuia.

Conducerea unei mașini cu înmatricularea suspendată se va sancționa cu amendă de la 9 la 20 de puncte, adică cu sume cuprinse între 1.305 lei și 2.900 lei.

Legea ar urma să intre în vigoare în 20 mai 2018.

Via Profit

Comentarii (14)

  • Hai sa vedem cine stie ce masina e cea din imagine.
    6 4
  • insignia
    2 4
  • MuresMures
    Honda
    0 8
  • claudiu
    Intru-n joc, Kia cred
    0 8
  • sigur opel.. model... astra cred!
    2 5
  • Octavian
    E valabil si pentru "bulgari" ?
    5 1
  • sau corsa
    0 4
  • nu-i problema. inmatriculam pe bulgaria. ce naiba, daca ai nostri nu vor bani si baga legi de cacat, o rezolvam rapid cu bulgarii. incaseaza aia bani rapid si fara comentarii sau anulari ale certificatului de inmatriculare...
    0 9
  • Chevrolet Cruze all day long ;)
    8 2
  • geamis
    suzuki
    0 1
  • Inorogul Roz
    Vaaaaai ... dar ce severi suntem ... si inca mai trec ITP-ul masini cu probleme la sistemul de iluminat, parbrize sablate, sisteme de depoluare suspendate ...

    In Germania, unde exista doua ITP-uri - cel std si unul "lumini si frine"valabil 30 de zile, ai voie sa umbli cu ITP-ul expirat maxim 8 luni, daca te prinde 10EUR pt fiecare luna amenda, peste 8 luni e mai complicat. Daca faci accident si ai ITP-ul expirat ... ai cam imbulinat-o, sanse mari sa suporti o parte din "vina" ...dar nemtii sunt prosti, ce stiu ei ... ca doar au cancelar o inginera
    Mai bine ar pune control pe sosele si daca esti cu probleme, chiar daca ai ITP sa-ti ia talonul, pe loc.

    Sa aveti o zi buna
    4 2
  • pif666
    chevrolet
    0 1
  • Ciprian
    Toate bune, lege avem...dar cine le aplica?
    0 1
  • Autostopistul
    Legea asta a ITP-ului este făcută pe genunchi, de nişte indivizi aduşi la oraş de epoca comunistă. O lege corectă ar fi fost în genul acesta. Dacă eşti găsit cu ITP expirat, se va urca maşina pe o platformă şi va fi dusă pe loc la RAR, transportul fiind gratis. Dacă maşina corespunde din punct de vedere tehnic, că poate e nouă, logic este să ţi se dea un avertisment. Dacă maşina nu corespunde la frână, direcţie, noxe, lumini, atunci se calculează amenda şi obligaţia şoferului de a transporta maşina la service doar pe platformă cu o firmă omologată doar de RAR, cu peţul de 50 de lei pe km. Inclusiv la RAR apoi pentru verificare tot pe platformă. Fără numere roşii. Aşa ar fi corect. Pentru că numai transportul maşinii pe platformă, când ştii cât te-ar putea costa, faci la timp ITP-ul la junghiul pe care îl ai. Dar trăim în Românica unde românii se urăsc tacit între ei, aşa că cei ce fac legile, le fac în duşmănie.
    2 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru