Codul rutier, modificat: limita de viteză pe drumurile expres, mărită la 120 km/h

de Alexandru Monenciu, Foto:Depositphotos.com
Vineri, 13.05.2022
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Președintele României a promulgat proiectul de lege conform căruia limita de viteză pentru drumurile expres este majorată până la 120 km/h. Legea intră în vigoare la 3 zile după publicarea în Monitorul Oficial.

În prezent, la noi în țară există o serie de drumuri expres în diferite stadii de proiectare sau execuție. Cele mai bune exemple sunt drumul expres către podul Giurgiu - Ruse, Craiova - Pitești sau cel care va lega orașele Ploieși, Buzău, Focșani și Pașcani.

Potrivit legislației în vigoare, drumurile expres nu se deosebesc cu nimic față de cele naționale europene în ceea ce privește viteza maximă admisă. Un proiect de lege depus în luna octombrie a anului trecut vine să corecteze acest lucru.

Proiectul în cauză tocmai a fost promulgat de către președintele României și intră în vigoare la 3 zile după publicarea în Monitorul Oficial.

Asta înseamnă că limita de viteză pe drumurile expres va fi de 120 km/h și nu de 100 km/h cum era până acum. Ne referim aici la vehiculele din categoria A și B.

Vehiculele din categoriile C, D și D1 vor putea circula pe drumurile expres cu maxim 100 de km/h. Limita de viteză pentru vehiculele din categoriile A1, B1 și C1 va fi de 85 km/h.

Totodată, șoferii vor trebui să respecte aceleași reguli ca și pe autostradă.

Printre ele se numără interzicerea staționării pe banda de urgență sau acostament, circulația sau staționarea pe spațiul interzis care separă sensurile de mers, executarea manevrei de întoarcere sau de mers înapoi și staționarea ori parcarea în alte locuri decât cele special amenajate.

De asemenea, va fi interzisă circulația pietonilor sau învățarea conducerii unui vehicul.

via HotNews

Comentarii (8)

 • care sant drumurile expres pe care se poate circula azi in romania?
  12 2
 • Ploiesti-Buzau-Focsani-Pascani va fi autostrada (A7), nu drum expres. Singurele drumuri expres pe care se circula in RO la ora asta sunt un tronson de 5,72 km care ocoleste la Est Mun Giurgiu in drumul spre Ruse (deschis in Dec 2021) si 18,5 km din DEx12 (Craiova-Pitesti, in speta centura Bals) deschisi in Apr. 2022.
  11 0
 • @someone23
  practic azi avem doar centura orasului bals din jud. olt - 16 km
  6 1
 • Flu flu
  Express este și legătura București - Iași, parcă. Doar că la fiecare câțiva km intri într-o localitate. Va fi frână accelerație frână
  1 9
 • Of! Acum trebuie sa reia studiile de fezabilitate pt noile proiecte de drumuri expres cu noua modificare.

  La cat de mici sunt portiunile si la ce drumuri intalnesti dupa ce iesi de pe cele doua drumuri expres, nici nu conteaza ca e 100 sau 120, castigul e infim.
  6 1
 • ala de la Giurgiu e drum cu 4 benzi si separator median, nu DX
  3 1
 • Mircea Badea
  pe cand limita la 80km/h in orase si localitati?

  si pt toate categoriile sa fie la fel.
  3 3
 • Häkkinen
  @Mircea Badea
  pai ce nu e?
  Ca eu asa merg prin toate localitatile.
  Cand ploua.
  2 1

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru