Peterhansel a câştigat pentru a 10-a oară Raliul Dakar! Gyenes, locul 17 la clasa moto

De Daniel Popescu
Publicat Duminica, 15.01.2012
Stephane Peterhansel a câştigat Raliul Dakar pentru a 10-a oară în carieră, în timp ce românul Mani Gyenes a ocupat locul 17 la clasa moto, reușind cea mai bună performanță românească din istoria competiției.

Stephane Peterhansel a obţinut duminică o victorie istorică pentru Mini în Raliul Dakar, cea mai dura competiţie auto din lume. Francezul a câştigat pentru a zecea oară Raliul Dakar şi pentru a patra oară la clasa auto, după ce primele şase succese au venit la clasa moto.

Chiar dacă a concurat pentru echipa X-Raid la volanul unui Mini, Peterhansel a fost liderul competiţiei în cea mai mare parte a acesteia şi, cu excepţia unor pene şi a unui blocaj în dunele de nisip din Peru, nu a avut nicio emoţie să treacă primul linia de sosire de la Lima.

El a fost urmat în clasamentul general de coechipierul său Nani Roma la peste 40 de minute în spate, în timp ce podiumul a fost completat de Giniel de Villiers, care a concurat pentru Toyota. X-Raid şi-a trecut în cont şi locul patru obţinut de Leonid Novitskiy, în timp ce Hummer s-a mulţumit doar cu un loc cinci prin Robby Gordon, după abandonul prematur suferit de Nasser Al-Attiyah, câştigătorul ediţiei de anul trecut.

Una dintre marile surprize ale acestei ediţii este clasarea pe locul şapte în clasamentul general a constructorului chinez Great Wall prin Carlos Sousa.

GYENES, LOCUL 17 LA CLASA MOTO.
BUTUZA, PE PODIUM LA MARATON

România a fost reprezentată la Raliul Dakar de Mani Gyenes şi Marcel Butuza, cei doi concurând la clasa moto pentru echipa Vectra Racing cu motociclete KTM 450RR.

Gyenes a terminat pe locul 17 după un raliu în care a terminat constant probele speciale în preajma poziţiei 20. Între timp, Butuza şi-a asigurat locul 43 în clasamentul general şi a terminat pe podium la clasa Maraton, dedicată celor care nu au schimbat motorul pe tot parcursul raliului. Potrivit oficialilor Vectra Racing, aceasta este cea mai bună clasare a unui echipaj romanesc într-o ediţie a Raliului Dakar.

Raliul Dakar - Clasament final:

 1.  Stephane Peterhansel     Mini         14h54m46s
 2.  Nani Roma                Mini          + 41m56s
 3.  Giniel de Villiers       Toyota      + 1h13m25s
 4.  Leonid Novitskiy         Mini        + 2h11m54s
 5.  Robby Gordon             Hummer      + 2h16m53s
 6.  Lucio Alvarez            Toyota      + 4h05m52s
 7.  Carlos Sousa             Great Wall  + 4h30m24s
 8.  Ricardo Leal dos Santos  Mini        + 5h03m18s
 9. 
Bernhard Ten Brinke Mitsubishi + 5h11m18s 10. Krzysztof Holowczyc Mini + 6h59m38s

Comentarii (5)

  • Opinie
    Cred ca e una din cele mai bune performante sportive ale ultimilor ani. Romania nu e o putere in lumea motorsportului dar iata ca Gyenes a obtinut un rezultat excelent. Bravo!
    12 0
  • GW!? Uaaaaaaaaaaau!
    TOUAREG-UL NU A CONCURAT? NOROC CU LOCUL 9 ,CA NICI NU STIAM CA EXISTA MITSU...
    4 2
  • felicitari
    Bravo, baieti ! Felicitari pentru rezultat.
    2 0
  • 2012 - BMW au fost singuri in parcare
    2011 - VW au fost singuri in parcare
    2010 - VW au fost singuri in parcare
    2009 - VW au fost singuri in parcare

    ...

    Felicitari echipelor care nu au in spate resurse nelimitate !
    Felicitari Mani Gyenes şi Marcel Butuza - o performanta extraordinara !
    6 1
  • frumos
    mini si-a luat avant..! feliciari celor singur in parcare cum zice si unkle....cam dureros avand in vedere ca e o competitie de o amploare unde poti sa arati multa daca vrei si ai cu ce!!!

    eu sunt curios cand o sa fie in competitie si duster pt ca are sanse avand in spate o echipa de profesionisti insa cum cu sponsorii cam greu....
    2 1

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru